Τσάμης στο Ράδιο ΕΝΑ: «Δεν είναι καλός ο σχεδιασμός της διαδικασίας εμβολιασμού»

Ζητά να ανοίξουν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας

Για σχεδιασμό που δεν είναι καλός όσον αφορά τη διαδικασία εμβολιασμού έκανε λόγο στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμιος Τσάμης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ανοίξουν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και με προμήθεια εμβολίων να υπάρξει πιο γρήγορη εξέλιξη.

Φέρνοντας ως αντιπαράδειγμα το Ισραήλ, σε σχέση με την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, ο κ. Τσάμης σημείωσε αρχικά ότι τα εμβόλια που έχουν διατεθεί είναι υψηλής αποτελεσματικότητας με ελάχιστες παρενέργειες, συμπληρώνοντας ότι στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού, κάτι που φαίνεται ότι ήδη επιβραδύνει τονιό. Από την άλλη έκανε λόγο για ρυθμούς… χελώνας στην Ελλάδα! «Το Ισραήλ ανέπτυξε ένα πολύ γρήγορο και αξιόπιστο πρόγραμμα εμβολιασμού, έχοντας επάρκεια εμβολίων. Έτσι χιλιάδες άνθρωποι εμβολιάζονται κάθε μέρα. Στον Βόλο έχουμε δύο εμβολιαστικά κέντρα και δεν αναπτύχθηκαν τα υπόλοιπα που είχαν οριστεί από το Υπουργείο Υγείας» σημείωσε ο κ. Τσάμης, και μόλις τώρα θα ξεκινήσει η διαδικασία εμβολιασμού ατόμων άνω των 85 ετών στο νοσοκομείο. Από την άλλη, πολλοί ιδιώτες γιατροί έχουν κλείσει ραντεβού στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής.

Ο κ. Τσάμης ανέφερε ότι το απαραίτητο προσωπικό αλλά και οι χώροι σε κέντρα Υγείας υπάρχουν. «Το γιατί δεν λειτουργούν δεν μπορούμε να καταλάβουμε. Δεν έχουν εμβόλια; Είναι λάθος να αναλαμβάνει αυτό το έργο το Νοσοκομείο Βόλου, και το σύστημα που εφαρμόζεται με αυτόματα ραντεβού για άτομα άνω των 85 ετών επίσης. Έπρεπε να έχει προβλεφθεί να υπάρχει και ένα κλιμάκιο για τους εμβολιασμούς σε κατάκοιτους και είναι κρίμα να χαθούν εμβόλια. Θα ακυρώνονται πιθανόν ραντεβού γιατί πολλοί δεν θα μπορούν να μετακινηθούν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε και το ότι ιδιωτικά πολυϊατρεία έχουν οριστεί ως εμβολιαστικά κέντρα, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει και αυτά τη διαδικασία, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από πλευράς Πολιτείας. «Αν συνεχίσουμε έτσι, μέχρι το καλοκαίρι δεν θα έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε.  Το θέμα της έλλειψης των εμβολίων είναι πανευρωπαϊκό. Μπορεί να υπάρχει και θέμα ελεύθερης αγοράς και κάποιες χώρες να δίνουν περισσότερα χρήματα, και να είχαν καλύτερο προγραμματισμό με την Pfeizer και μπορούν να προχωρούν πιο γρήγορα στον εμβολιασμό».

Τέλος, ο κ. Τσάμης στάθηκε σε ένα άλλο κομμάτι του σχεδιασμού, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στον ενεργό πληθυσμό, καθώς οι 85 ετών και άνω μπορούν να προφυλαχθούν λίγο ακόμα και μπορούν να περιμένουν, όντας οι περισσότεροι στο σπίτι. «Είναι λάθος ο σχεδιασμός, αλλά το ότι δεν ακούνε τους ιατρικούς συλλόγους, νομίζοντας ότι τα ξέρουν όλα, το είδαμε και στους ελέγχους του ΕΟΔΥ, αφού δεν είμαστε επίσημα συμμετέχοντες σε ένα όργανο διαχείρισης της κρίσης» κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.