Βόλος: Νέοι άστεγοι στην πόλη και … νέοι στην ηλικία!

Φωτό αρχείου
Πληθαίνουν οι έχοντες ανάγκη, σύμφωνα και με τον «Εσταυρωμένο»

Ολοένα και περισσότερα είναι πλέον τα αιτήματα συμπολιτών για βοήθεια, όπως αποδεικνύεται, τόσο μέσα από την δράση των εθελοντικών οργανώσεων που ασχολούνται με την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, όσο και από την καθημερινότητα. Αρκετοί ήταν οι συμπολίτες ακροατές του Ράδιο Ένα, που αναζητούσαν στην περίοδο των εορτών, τρόπους να βοηθήσουν συμπολίτες που είχαν ανάγκη, είτε από κάποια βασικά είδη διατροφής, είτε από απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές ή μέσα θέρμανσης, είτε ακόμη και για την εύρεση κάποιου προσωρινού καταλύματος που θα προσφέρονταν σε άστεγους που το είχαν ανάγκη.
Μέσα από την εκπομπή του Ράδιο Ένα και τον Ηλία Κουτσερή, παρουσιάστηκαν ενδεικτικές περιπτώσεις, μη γνωστοποιώντας σαφώς τα προσωπικά δεδομένα συνανθρώπων μας, ανταποκρίθηκαν παράλληλα για να βοηθήσουν αρκετοί ακροατές, ενώ περιπτώσεις που έχριζαν επιπλέον βοήθειας, παραπέμφθηκαν σε φορείς και οργανισμούς (Χαμόγελο του Παιδιού, Εσταυρωμένος κ.α.) που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα, μεριμνώντας για τις υποθέσεις, αλλά και δίνοντας ό,τι είχε δυνατότητα, ο καθένας από αυτούς.

Ο «Εσταυρωμένος»

Χαρακτηριστικό το κατάστασης που επικρατεί, είναι αυτό που επεσήμανε πρόσφατα, ένας απ΄τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται έντονα στην πόλη προς αυτή την κατεύθυνση, ο «Εσταυρωμένος» .
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος πατέρας Θεόδωρος Μπατάκας, «δυστυχώς, άρχισαν να εμφανίζονται στην πόλη μας και νέοι άστεγοι, κυρίως νέοι στην ηλικία.
Τους βλέπουμε να κοιμούνται (κατά γης) στον νάρθηκα του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, αλλά και σε πολλά άλλα σημεία της περιοχής μας.
Το πιο θλιβερό είναι η αστεγία ολόκληρων οικογενειών, που προσωρινά φιλοξενούνται σε κάποιες δομές ή σε συγγενικά πρόσωπα, αλλά πιέζονται να φύγουν από τον προσωρινό χώρο φιλοξενίας τους.
Η τοπική μας Εκκλησία, δια του “ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ”, του “ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ”, των ενοριακών Φιλόπτωχων Ταμείων και των εκκλησιαστικών εστιατορίων (ΣΠΙΤΙΑ ΓΑΛΗΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ), τους προσφέρει καθημερινά: ένα πιάτο ζεστό φαγητό, ένα μικρό οικονομικό βοήθημα, κλινοσκεπάσματα, ενδύματα, υποδήματα, είδη ατομικής καθαριότητας κ.α.»

Ένα ζεστό μπουφάν, έναν υπνόσακο,
ένα μικρό χώρο φιλοξενίας…

Εκείνο που ζητούν από τους συνεργάτες του “ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ” είναι: ένα ζεστό μπουφάν, ένα μικρό χώρο φιλοξενίας, έναν υπνόσακο, για να μην κρυώνουν τις κρύες νύκτες του χειμώνα, έναν καλό ακροατή των προβλημάτων τους κ.α.
Σύμφωνα με τον «Εσταυρωμένο», «μερικοί απ’ αυτούς αποφυλακίστηκαν μετά από πολυετή φυλάκιση και βρήκαν κλειστές τις πόρτες των οικείων και φίλων τους, άλλοι είναι ψυχιατρικά ασθενείς με πολλά προβλήματα κ.λ.π..
Όλοι ζητούν μια εργασία για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν. Οι περισσότεροι απελπίζονται, διότι κανείς δεν τους δίνει κανείς σημασία…
Ευτυχώς, που οι άνθρωποι του “Ε” τους καλοδέχονται στο Κέντρο Υποδοχής Κρατουμένων (Κ. Καρτάλη 152), ακούνε τα προβλήματά τους και τους βοηθούν στα πρώτα βήματά τους σε μια κοινωνία που πολλές φορές τους βλέπει ρατσιστικά.
Αυτή την περίοδο, ο “Ε” φιλοξενεί καθημερινά επτά άστεγους και άπορους συνανθρώπους μας». Ωστόσο σημειώνεται, ότι «την ευθύνη της πρόνοιας και αυτών των αδελφών μας την έχει η Ελληνική Πολιτεία και οι κοινωνικές της υπηρεσίες.
Η Εκκλησία βοηθά επικουρικά και δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πρόνοια του κράτους».

Εάν προσφέρετε εργασία…

Αξίζει να σημειωθεί, ότι επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις η εύρεση εργασίας εξασφαλίζει πόρους διαβίωσης και λύνει αρκετά απ΄τα προβλήματα, εάν υπάρχουν συμπολίτες επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες κ.α. που έχουν τη δυνατότητα και προσφέρουν θέση ή θέσεις εργασίας και αναζητούν εργαζόμενους, ας επικοινωνήσουν με το Ράδιο ΈΝΑ 24210-62024 (υπόψιν Ηλία Κουτσερή), αναφέροντάς την προσφορά και τα στοιχεία τους, ώστε να υπάρξει επικοινωνία με τον άμεσα ενδιαφερόμενο συμπολίτη που αναζητά εργασία, ευρισκόμενος σε δυσχερή κατάσταση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.