ΕΟΚ: Εμβόλιο ή τεστ για τα μέλη των ομάδων

Self test μόνο για τους αθλητές έως 17 ετών-Οι υπόλοιποι rapid ή μοριακό

O ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός Πειραιώς ήταν η πρώτη ομάδα που είχε κάνει γνωστό ότι θα δεχθεί μόνο εμβολιασμένους φιλάθλους στο γήπεδο. Μόλις χθες από την άλλη, η ποδοσφαιρική ΑΕ Λάρισας ανακοίνωσε ότι μετά από κρούσμα στις τάξεις της, θα προχωρήσει τις διαδικασίες για εμβολιασμό όλων των μελών της. Τώρα, έρχεται και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης να παρουσιάσει το υγειονομικό πρωτόκολλο σύμφωνα με τις διευκρινιστικές οδηγίες της ΓΓΑ, που ουσιαστικά λέει ή εμβόλιο ή τεστ κάθε εβδομάδα, είτε rapid είτε μοριακό… Αλλιώς δεν έχει αγώνα…

Το σχετικό έγγραφο έχει ήδη σταλεί σε όλες τις τοπικές Ενώσεις, μεταξύ αυτών και στην ΕΣΚΑΘ, και διευκρινίζεται ότι για τις ομάδες που συμμετέχουν σε αγώνες που διοργανώνονται από την ΕΟΚ, θα πρέπει να ορίσουν έναν υπεύθυνο covid-19 και να τον γνωστοποιήσουν στην ΕΟΚ με στοιχεία επικοινωνίας, αλλά και να προσκομίζουν κάθε φορά την κατάσταση των αθλητών που εισέρχονται στην αθλητική εγκατάσταση (για προπόνηση ή αγώνα), με την αποστολή να φτάνει τα 21 μέλη το ανώτατο.

Όλα τα μέλη της αποστολής οφείλουν να υποβληθούν σε μοριακό (RT-PCR) 24 – 48 ώρες πριν από την ημέρα έναρξης των αγώνων της εκάστοτε διοργάνωσης (προκριματική ή τελική φάση) ή σε άμεσο τεστ αντιγόνου (Rapid Antigen Test, RAT) την ίδια μέρα ή το αργότερο 24ώρο πριν τον πρώτο αγώνα τους. Αν υπάρχουν διαδοχικές μέρες αγώνες π.χ. Παρ.-Σαβ-Κυρ, 1 τεστ πριν τον πρώτο αγώνα. Αν οι αγωνιστικές μέρες είναι πάνω από τρεις τότε ένα τεστ ανά τρία 24ώρα. Τα αποτελέσματα των διαγωνιστικών τεστ από εγκεκριμένο εργαστήριο θα πρέπει να παραδίνονται από τον ορισμένο Υπεύθυνο Covid19 κάθε Σωματείου στην είσοδο της εγκατάστασης στον αρμόδιο υπάλληλο της ΕΟΚ.

Από τους προληπτικούς ελέγχους εξαιρούνται όσοι προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως 180 ημέρες μετά τη νόσηση).

Σε ερασιτεχνικές κατηγορίες και για αθλητές έως και 17 ετών, παρέχεται και η δυνατότητα διεξαγωγής self test παρουσία του υπεύθυνου Covid19 της ομάδας την ημέρα του αγώνα και κατόπιν υποβάλλεται η σχετική κατάσταση όσων έχουν αρνητικό αποτέλεσμα και μπορούν να αγωνισθούν, στην είσοδο της εγκατάστασης στον αρμόδιο υπάλληλο της ΕΟΚ, από τον υπεύθυνο Covid19 της ομάδας.

Στην περίπτωση που διαγνωστεί θετικό αποτέλεσμα στο self test πρέπει να επιβεβαιώνεται από αντίστοιχο εργαστηριακό τεστ (ΡΟΡ ή Ρ3ρίά) και έως ότου γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου η/ο αθλήτρια/τής δεν συμμετέχει σε αγώνες ή προπονήσεις.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι στον αγωνιστικό χώρο, πλην των αθλητριών/τών και των προπονητριών/ων, κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης και του αγώνα, θα πρέπει να τηρούν την ελάχιστη απόσταση των 2μ. και να φορούν προστατευτικές μάσκες.

Στις κερκίδες των κλειστών εγκαταστάσεων χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων επιτρέπεται η πληρότητα έως 60% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 3.000 θεατές, οι οποίοι οφείλουν να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τα οποία θα προσκομίζουν στην είσοδο της εγκατάστασης για να εισέλθουν σ’ αυτήν.

Το 5% του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού θεατών αφορά για μη εμβολιασμένους ανήλικους έως 15 ετών. Οι ανήλικοι άνω των 12 και έως 15 ετών προσκομίζουν PCR τεστ 48 ωρών ή rapid 24 ωρών. Οι ανήλικοι έως και 12 ετών επιτρέπεται να εισέρχονται και με αρνητικό self test που έχει διενεργηθεί την ημέρα του αγώνα. Σε κλειστούς χώρους ή σε μεταφορικό μέσα (π.χ. πούλμαν) συστήνεται η χρήση διπλής μάσκας.

Οπότε το δίλημμα είναι σαφές: Ή εμβολιασμός ή κοστοβόρο τεστ (rapid ή μοριακό), για το οποίο οι περισσότεροι σύλλογοι μοιάζει λογικό να μην αναλαμβάνουν το κόστος. Την ίδια στιγμή προφανώς αυτό το μέτρο δεν θα ισχύσει μόνο για το άθλημα του μπάσκετ, όσον αφορά τους αθλητές και τις αθλήτριες, είτε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, ενώ ήδη σε διάφορες ομάδες και στη Μαγνησία, παρατηρείται διχογνωμία ανάμεσα στα μέλη της για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.