Στρατηγόπουλος στο Ράδιο «ΕΝΑ»: «Πολλές οι αιτίες έκρηξης της αθλητικής βίας»

Χαρακτηρίζοντας δυναμικό και αναπτυσσόμενο τον κλάδο του αθλητικού Δικαίου

To 6o κύπελλο ποδοσφαίρου δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας συνεχίζεται στην πόλη του Βόλου σήμερα Παρασκευή 16 και την Κυριακή 18 Ιουνίου, με το final Four να διεξάγεται στο γήπεδο «Παντελής Μαγουλάς», με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστο Στρατηγόπουλο, να μιλά στο Ράδιο Ένα 102.5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη τόσο για τους αγώνες, όσο και για την ημερίδα με θέματα την αθλητική βία και το αθλητικό Δίκαιο, που διοργανώνεται αύριο Σάββατο.

Όσον αφορά το αθλητικό κομμάτι, όπως σημείωσε, οι συνθήκες διεξαγωγής του F4 δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, υπό τη σκιά της ανείπωτης τραγωδίας στην Πύλο. Δεν έγινε αναβολή γιατί και η ΓΓΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα υποχρεωτικής αναβολής των αθλητικών διοργανώσεων αλλά και γιατί κατόπιν συνεννόησης των ομάδων κρίθηκε ότι αν δεν γινόταν τώρα η διοργάνωση δεν θα μπορούσε να γίνει πριν από το φθινόπωρο.«Έχουμε και τις πολύ περίεργες για την εποχή καιρικές συνθήκες που ελπίζω ότι δεν θα μας δημιουργήσουν πρόβλημα στο γήπεδο. Είναι μία διοργάνωση που την έχουμε αγκαλιάσει. Θα προσπαθήσουμε να δείξουμε τη φιλοξενία της πόλης και του νομού και να έχουμε ένα πάρα πολύ καλό F4» ανέφερε, ενώ επεσήμανε ότι οι συμμετέχουσες ομάδες είναι όλες υψηλού επιπέδου.

Όσον αφορά την ημερίδα που πραγματοποιείται αύριο Σάββατο 17 Ιουνίου στο συνεδριακό κέντρο Forum (Δεληγιώργη 2, Βόλος) με ώρα έναρξης τις 18:30, εισηγητές είναι ο Δημήτριος Παναγιωτόπουλος, καθηγητής αθλητικού Δικαίου ΕΚΠΑ και δικηγόρος με θέμα την εισαγωγή στο αθλητικό Δίκαιο και αθλητικές διαφορές, και ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Απόστολος Γραμμένος, με θέμα την οπαδική βία και την ποινική αντιμετώπιση του φαινομένου. Συντονιστής της ημερίδας θα είναι ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γούσης.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ο κ. Στρατηγόπουλος ανέφερε ότι το αθλητικό Δίκαιο είναι ένας Εξαιρετικά δυναμικός αναπτυσσόμενος κλάδος δικαίου, αν και σχετικά καινούργιος και αδιαμόρφωτος σε ένα μεγάλο εύρος. «To αθλητικό Δίκαιο μέχρι πρότινος κάλυπτε πάρα πολλούς επιμέρους κλάδους, όπως το Ποινικό, το Δημόσιο, το Εμπορικό κοκ. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει στοιχεία αυτονόμησής του, γίνεται ένα ολοκληρωμένο δικαιϊκό σύστημα και αυτή είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Θα αποσαφηνιστούν εν καιρώ και οι κανόνες για να είναι πιο καθαρά τα πράγματα για τις ευθύνες ομάδων, οπαδών κοκ» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΔΣΒ, τονίζοντας ότι υπάρχουν προβλέψεις για την αθλητική βία, αλλά εμφανίζονται αποσπασματικές. «Δεν πιάνουν όλους τους συντελεστές του προβλήματος. Η προσέγγιση της αθλητικής βίας πρέπει να είναι διεπιστημονική για να έχουμε σαφείς διατάξεις που θα καθορίζουν τις ευθύνες ενός εκάστου αυτών που συμμετέχουν, όπως οι ομάδες, οι οργανωμένοι, οι μεμονωμένοι φίλαθλοι. Είναι σε πλήρη εξέλιξη η τραγική υπόθεση Καμπανού στη Θεσσαλονίκη και πάρα πολλές άλλες υποθέσεις ανά την Ελλάδα που έχουν τύχει μικρότερης ή μεγαλύτερης δημοσιότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για την ημερίδα, ο κ. Στρατηγόπουλος επεσήμανε ότι σ’ αυτή συμμετέχουν ομιλητές που γνωρίζουν άριστα το αντικείμενο. «Ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι ένας από τους ιδρυτές του αθλητικού Δικαίου στην Ελλάδα, όπως επίσης άριστος γνώστης είναι και ο συμπολίτης αντεισαγγελέας πρωτοδικών που ήταν μέχρι πρότινος εισαγγελέας κατά της αθλητικής βίας.  Θα προσπαθήσουμε μέσω των εισηγήσεών τους και να δώσουμε τροφή για έναν επιστημονικό διάλογο  αλλά και επαγγελματικά ερεθίσματα στους συναδέλφους που αξίζει ν’ ασχοληθούν με τον κλάδο. Το ζήτημα ειδικά της αθλητικής βίας ενδιαφέρει ευρύτερα την κοινωνία. η αθλητική βία είναι πανταχού παρούσα δυστυχώς, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής, με πάρα πολλές αιτίες που προκαλούν την έκρηξη του φαινομένου, που πρέπει ν’ αναλυθούν όχι μόνο νομικά αλλά και κοινωνιολογικά» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Το πρόγραμμα των αγώνων

Στα ημιτελικά και με φόντο τη διεκδίκηση του κυπέλλου στον τελικό συμμετέχουν οι ομάδες Αριστοτέλης (Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης), Βόλος (Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου), Nemesis (Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών) και Σόλων (επίσης Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών).

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης έχει ως εξής:

Παρασκευή 16 Ιουνίου

17:30 Τελετή Έναρξης-Χαιρετισμοί

18:00 Βόλος-Nemesis

21:00 Aριστοτέλης-Σόλων

Κυριακή 18 Ιουνίου

18:00 Τελικός, απονομή κυπέλλου

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.