Η Σουηδία, η Ελλάδα και η εργασία

Οι Έλληνες πολιτικοί και ειδικά οι Σοσιαλιστές είχαν ως πρότυπο ζωής την Σουηδία, αλλά όμως ποτέ δεν κατάφεραν να «κτίσουν» την Ελλάδα επάνω στις πολιτικές αυτής της χώρας.

Πάντα ήμασταν ουραγοί. Τι έφταιξε; Ίσως και η νοοτροπία των πολιτικών και των δύο λαών σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς τους. Ο λαός της Σουηδίας έχει αρχές που οι Έλληνες προσπαθούν χρόνια να τις υιοθετήσουν. Περιβάλλον, παραγωγική εργασία, κοινωνική πολιτική, υγεία, φόροι είναι ακόμη θέματα που αναζητούμε λύσεις ενώ οι Σουηδοί τα έχουν τα έχουν και τα έχουν αποδεχθεί. Στην εποχή της μεγάλης κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα κάνει διαρκώς εκπτώσεις ζωής και οι Έλληνες συνεχίζουν να ονειρεύονται την ζωή των Σουηδών.

Οι Έλληνες συνεχώς χάνουν όσα κέρδισαν, οι Σουηδοί συνεχίζουν να κερδίζουν. Η κυβέρνηση της Σουηδίας σε μια προσπάθεια να αυξήσει την παραγωγικότητα, αλλά για να κάνει τους εργαζόμενους Σουηδούς πιο χαρούμενους και με περισσότερες ελεύθερες ώρες αποφάσισε να ορίσει το εξάωρο ως το επίσημο ημερήσιο ωράριο στη χώρα. Το όνειρο των εργαζομένων του καπιταλιστικού κόσμου που ζούμε, έγινε πραγματικότητα στη Σουηδία με τις έξι ώρες εργασίας. Αντίθετα εδώ στην Ελλάδα έχει καταργηθεί στην ουσία το οκτάωρο εργασίας επιβάλλοντας 10 και 12 ώρες ακόμη δουλειάς.

Οι Σουηδοί πιστεύουν ότι με λιγότερες ώρες δουλειάς, το μυαλό των εργαζομένων θα είναι πιο ξεκούραστο, άρα πιο αποδοτικό, πιο χαρούμενο και πιο ανθρώπινο. Οι 6 ώρες εργασίας δεν είναι κάτι το νέο για τη Σουηδία διότι εδώ και 13 χρόνια ισχύει το 6ωρο στο εργοστάσιο της Toyota στο Γκέτεμποργκ και η εμπειρία έδειξε ότι οι εργαζόμενοι είχαν υψηλή παραγωγικότητα, ήταν χαρούμενοι και η εταιρία είχε υψηλά κέρδη. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας όπου ο διευθυντής της επισημαίνει ότι «η οκτάωρη εργασία δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο νομίζουμε. Το να μείνεις συγκεντρωμένος σε μια δουλειά επί οκτώ συνεχόμενες ώρες είναι μεγάλη πρόκληση».

Με το εξάωρο καταφέρνουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο, ενώ υπάρχει η ενέργεια για να απολαύσει κανείς την ιδιωτική του ζωή και την οικογένειά του. Παράδειγμα για την Ελλάδα υπήρξε η δεκαετία του 60’ στις εφημερίδες όπου οι εργαζόμενοι για πολλά χρόνια πριν δούλευσαν εξάωρο και παρά την κουραστική εργασία τους ήταν αποδοτικοί και τυπογράφοι και δημοσιογράφοι, όσο και χαρούμενοι. Είναι ουτοπία άραγε στην Ελλάδα του σήμερα να ακούμε για εξάωρη εργασία; Μπορεί και να είναι, διότι στην Ελλάδα δεν μετράμε την παραγωγικότητα, αλλά την παρουσία του εργαζόμενου στον εργασιακό χώρο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.