Γιορτές και πάντα κάτι λείπει

Τα Χριστούγεννα καταφθάνουν. Οι βιτρίνες είναι υπέροχα στολισμένοι και στο ραδιόφωνο όλο και περισσότερο ακούγονται τραγούδια που ενδείκνυται για την εποχή. Τραγούδια, που η αλήθεια είναι, αγαπημένε μου, όσες φορές και αν τα ακούσω, όχι μόνο δεν τα βαριέμαι, αλλά μου αρέσουν κάθε χρόνο και περισσότερο. Όσο και αν τα προβλήματα της καθημερινότητας μπορεί να μας «παίρνουν σβάρνα», όσο και αν είμαστε εκνευρισμένοι επειδή τα πράγματα δεν πηγαίνουν έτσι όπως τα θέλουμε, κάτι όμορφο θα δούμε στο δρόμο, έναν Αι Βασίλη, ένα ωραίο στολισμένο δέντρο να θαυμάσουμε και κάπως νιώθουμε πιο όμορφα. Όλα αυτά τα φώτα, σου φτιάχνουν τη διάθεση. Στη στιγμή.

Νιώθεις πιο αισιόδοξος, έχεις μια ελπίδα, χαμογελάς, νιώθεις την μαγεία των γιορτών να σε περιβάλλει. Άλλωστε αυτός είναι ένας από τους λόγους που περιμένουμε πως και πώς να έρθουν οι γιορτές. Και μη φανταστείς πως μόνο τα παιδιά προσμένουν. Ξέρω εγώ κάτι μεγάλους που τρελαίνονται και μόνο στην ιδέα. Κάτι η διάθεση που γίνεται πιο γιορτινή, κάτι η θετική αύρα, στις λιγοστές αυτές ημέρες βρίσκουμε την γαλήνη που μας λείπει ίσως όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Οι προετοιμασίες, οι σκέψεις για το πώς θα περάσουμε τις ημέρες αυτές, τα καλέσματα σε φιλικά σπίτια, οι ευχές, τα ψώνια, όλα αυτά μας κάνουν να αφήνουμε τις άσχημες σκέψεις στην άκρη και να προετοιμαζόμαστε με ζήλο και χαρά, για πράγματα που σε κάποια ανύποπτη στιγμή θα μας φαινόταν αγγαρεία, όπως το να μαγειρέψουμε για 20 άτομα. Δεν μας ενδιαφέρει όμως. Γιατί ελπίζουμε. Ναι, είναι η μόνη περίοδος που ελπίζουμε και πάλι σε κάτι καινούργιο, σε κάτι ελπιδοφόρο που θα έρθει και θ’ αλλάξει τις ζωές μας. Και κάπου εκεί, μέσα στη γιορτινή ατμόσφαιρα, τσουπ, να σου «σφηνώνει» κάτι από μελαγχολία. Γιατί μη μου πεις, αγαπημένε μου, ότι κατά τη διάρκεια των εορτών δεν σε «βρίσκει» μια νοσταλγία.

Και πως αλλιώς να γίνει, αφού κάποιο άτομο θα θυμηθείς που σου λείπει, είτε επειδή είναι μακριά σου, είτε επειδή έχει φύγει από τη ζωή. Κάποια Χριστούγεννα με φίλους που χαθήκατε θα έρθουν στο μυαλό σου. Ένας παλιός έρωτας που πάντα τον σκέφτεσαι με αγάπη. Ένα φίλο που για κάποιο λόγο χαθήκατε. Σημασία έχει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν γιορτές και να μην τους σκεφτείς. Γιατί σου λείπουν. Γιατί δεν μπορείς να ξεχάσεις τα όσα πέρασες μαζί τους, γιατί όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα τα συναισθήματα γίνονται όλο και πιο έντονα, με την απουσία τους να γίνεται πιο αισθητή. Ας μη στεναχωριόμαστε όμως. Αυτοί που αγαπάμε, κάπως βρίσκουν τον τρόπο και είναι δίπλα μας συνεχώς. Σε κάθε μας βήμα. Και ας μας λείψουν και αυτές τις γιορτές.

Ξέρουμε ότι η απουσία τους χρόνο με το χρόνο θα πολλαπλασιάζεται. Εμείς, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κρατήσουμε στη μνήμη μας ζωντανή την εικόνα τους και όταν τους σκεφτόμαστε ας ρίχνουμε ένα χαμόγελο. Άκουσε με. Αυτά τα Χριστούγεννα, ας νικήσει η χαρά και όχι η στεναχώρια. Αυτά τα Χριστούγεννα ας είναι οι πιο όμορφες και γλυκές ημέρες της ζωής μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.