Ευαισθησία για …κλάματα!

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, έβλεπα διάσημους και μη να μπουγελώνονται, και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί. Ακόμη μια νέα μόδα, είχα σκεφτεί, όπως τόσες και τόσες άλλες, που σου δίνουν τη δυνατότητα να φωτογραφηθείς, να προβληθείς και να κερδίσεις ένα «μπράβο». Ρώτησα από δω, ρώτησα από εκεί, ρε παιδιά, λέω, μήπως ξέρετε γιατί βάλθηκε όλος ο κόσμος να αρπάξει πνευμονία, ρίχνοντας πάνω του νερό με παγάκια; Κανείς δεν γνώριζε, παρά μόνο ότι όλο αυτό γίνεται για φιλανθρωπικό σκοπό.

Και συνεχίζω μέχρι σήμερα να βλέπω διάσημους, ηθοποιούς, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, αθλητές παντός είδους, φίλες και φίλους μου, να ανεβάζουν στο ίντερνετ μικρά βιντεάκια από την δική τους «παγοκατάσταση», να εκφράζουν τις προβληματισμούς τους και να πετυχαίνουν να λαμβάνουν και αυτοί το λεπτό δημοσιότητας που τους αξίζει. Θα μου πεις η συνταγή είναι εύκολη. Ένας κουβάς, νερό και παγάκια, βάζεις και τα καλά σου και ο δρόμος της δημοσιότητας είναι δικός σου. Μόλις πριν λίγο, αγαπημένε μου αναγνώστη, έμαθα ότι το ice bucket, όπως ονομάζεται, γίνεται με για καλό σκοπό – στα πλαίσια της καμπάνιας στήριξης του ιδρύματος για την αντιμετώπιση της ασθένειας ALS.

Χωρίς να θέλω να ισοπεδώσω τίποτα, χάθηκε κάποιος να σκεφτεί να ευαισθητοποιηθούμε και να περάσουμε τα μηνύματα μας τρώγοντας παγωτό ή σουβλάκια; Και μια άλλη απορία ρε παιδιά. Που κρύβονταν όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι και φιλάνθρωποι τόσο καιρό; Τόσους ανέργους έχουμε, τόσο κόσμο που μένει στο δρόμο, άλλοι τόσοι δεν έχουν ούτε τα βασικά και στήνονται σε ουρές συσσιτίων για ένα πιάτο φαγητό, κανείς δεν σκέφτηκε να πάρει μια ανάλογη πρωτοβουλία έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθεί όλος ο κόσμος και να ταχθεί στο πλευρό μιας Ελλάδας που βουλιάζει; Ψιλά γράμματα ε; Μήπως όλο αυτό γίνεται γιατί το έχουμε και στην κούτρα μας να παριστάνουμε τους καλούς, να δειχνόμαστε, ενώ στην ουσία ούτε δεκάρα δεν δίνουμε για το τι είναι η αρρώστια ALS ; Διαβάζω πως ο κανόνας του ice bucket είναι να μπουγελωθείς κι αν δεν το κάνεις, να δώσεις χρήματα. Ελάχιστοι επιλέγουν το δεύτερο.

Οι περισσότεροι πετάνε έναν κουβά με παγωμένο νερό πάνω τους ξεχνώντας τον σκοπό. Ε, βέβαια. Καλοκαίρι είναι, δεν κινδυνεύουμε και από κρυοπαγήματα. Μακάρι όλοι αυτοί που μπουγελώνονται μετά μανίας να ήξεραν πραγματικά τι είναι το ALS, αλλά και για να πάμε και στα δικά μας, τι ανάγκες έχει το Χαμόγελο του Παιδιού, το Γηροκομείο Βόλου ή το Ορφανοτροφείο, και με τον ίδιο ζήλο να έδειχναν έμπρακτα και όχι μέσω της δημοσιοποίησης της «καλής τους πράξης» την ευαισθησία τους προς όλους τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Καλό είναι να δουλεύουμε συλλογικά για έναν καλό σκοπό, αλλά όταν καταλήγουμε να ακολουθούμε κάτι επειδή έγινε μόδα, αρκεί να το μιμηθούμε, μόνο χαζομάρα μπορείς να το πεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.