Η καλύτερη συντροφιά

Μπήκα σε ένα πολύ γνωστό πολυκατάστημα της πόλης, μέσα στο οποίο μπορεί κανείς να βρει από κινητά, μέχρι μολύβια. Αντί όμως να με ενθουσιάσουν τα νέα, εξελιγμένα μοντέλα των τηλεφώνων ή οι υπολογιστές, αντί να αρχίζω να ρωτάω τους υπαλλήλους για το τι μπορεί να κάνει η μία συσκευή ή πόσο στοιχίζει να πάρω ένα καινούργιο laptop, ασυναίσθητα πήγα στον κάτω όροφο. Εκεί που κατά την γνώμη μου βρίσκεται ο πραγματικός παράδεισος. Στο τμήμα με τα βιβλία. Δεν μπορώ να σκεφτώ πόσες ώρες μπορώ να κάτσω εκεί πέρα, χαζεύοντας τίτλους και «χαϊδεύοντας» εξώφυλλα βιβλίων. Πολλές μάλλον. Δεν με ενδιαφέρει σε ποια κατηγορία μπορεί να ανήκει ένα βιβλίο.

Αν είναι λογοτεχνικό, αν το έχει γράψει Έλληνας ή ξένος συγγραφέας, αν πραγματεύεται για τον έρωτα, την αγάπη, τον πόλεμο ή είναι ιστορικό. Κατά καιρούς έχω διαβάσει απ’ όλα τα είδη των βιβλίων. Πολλές φορές, αν είναι ενδιαφέρον, έχει τύχει να το τελειώσει και σε μια μέρα. Είναι αυτό που αν σου κεντρίσει την περιέργεια, ακόμη και αν χρειαστεί να μην κοιμηθείς, θα το «ρουφήξεις» όλο.

Αν με ρωτάς, αγαπημένε μου αναγνώστη, το βιβλίο εκτός από μια ωραία απασχόληση, αν δεν έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις, προσφέρει γνώση και ελευθερία μαζί. Γιατί, όταν τα μάτια σου «τρέχουν» πάνω στις λέξεις που είναι αποτυπωμένες στο χαρτί, εσύ έχεις έχει βγει από το σώμα σου, έχεις μπει στη θέση ίσως του ήρωα, έχεις απόλυτα ταυτιστεί με αυτό που διαβάζεις κι αυτό, τουλάχιστον για λίγες ώρες, είναι λυτρωτικό για τον εαυτό σου.

Γιατί ξεχνιέσαι διαβάζοντας, ξεφεύγεις, πώς να το κάνουμε. Μαθαίνεις για άλλους πολιτισμούς, μεταφέρεσαι σε εποχές που μόνο από διηγήσεις μεγαλύτερων είχες ακούσει, φεύγεις από το σήμερα και πας δεκάδες χρόνια πριν, χάνεσαι ανάμεσα σε σελίδες, ελευθερώνεις το μυαλό σου από ότι μπορεί μέχρι πριν από λίγο να σε απασχολούσε, χαλαρώνεις, ονειρεύεσαι. Μάλλον το ίδιο πιστεύουν και οι δεκάδες που ήταν μέσα στο κατάστημα και κοιτούσαν ότι κι εγώ.

Τίτλους βιβλίων, νέες εκδόσεις, αγαπημένους συγγραφείς. Χαίρομαι, που ακόμη και εν μέσω κρίσης, που ίσως κάποιος να το θεωρήσει πολυτέλεια να πάει να αγοράσει ένα βιβλίο, υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να μαγεύονται από την μυρωδιά του χαρτιού. Και χαίρομαι περισσότερο, όταν βλέπω πως αναγνώστες δεν είναι μεγάλης ηλικίας άτομα, αλλά έφηβοι, που αντί να επιλέξουν να αλλάξουν συσκευή στο κινητό τους ή να πάρουν ένα παντελόνι ή ένα αθλητικό παπούτσι, επιλέγουν να διαβάσουν ένα βιβλίο, από το οποίο κάτι θα μάθουν. Και ξέρεις αγαπημένε μου; Είναι ωραίο, γιατί αποδεικνύουν ότι το διάβασμα ποτέ δεν θα είναι εκτός μόδας, αλλά πάντα τάση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.