Είναι να απορεί κανείς

Μια νέα κοπέλα, όταν την ρώτησα τι θέλει να κάνει όταν με το καλό τελειώσει το σχολείο της, μου είπε ότι θα ήθελε να ασχοληθεί με την δημοσιογραφία. Θα μπορούσα να την αποτρέψω κατευθείαν. Να της πω να μην το κάνει αυτό στον εαυτό της. Να της αναφέρω τα δεκάδες αρνητικά που έχει αυτό το επάγγελμα. Ότι δεν είναι το πιο εύκολο. Έχει απαιτήσεις. Θέλει να έχεις γερό στομάχι. Δεν της είπα όμως τίποτα από αυτά, όταν είδα ότι πραγματικά δεν είναι ένα κορίτσι που το είπε επειδή έχει βλέψεις να βγει στην τηλεόραση και να ακολουθήσει μια τέτοια πορεία.

Είχα απέναντι μου ένα νέο κορίτσι, διαβασμένο και αποφασισμένο να βαδίσει τον κακοτράχαλο δρόμο της δημοσιογραφίας και είμαι σίγουρη πως ότι αρνητικό κι αν της έλεγα, δεν θα κατάφερνα να την μεταπείσω. Στο Βόλο τουλάχιστον, δεν είναι πολλά τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο τομέα. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ίσως και καλύτερα, γιατί αν κάποιος αποφασίσει, κατά την άποψη μου, να ασχοληθεί με το επάγγελμα του δημοσιογράφου, θα πρέπει να το κάνει από καθαρή επιλογή και όχι γιατί έτυχε ή γιατί βρέθηκε μια θέση εργασίας. Πολλά παιδιά, θέλοντας να κάνουν την πρακτική τους, έχουν περάσει από τα γραφεία μας.

Σε πολλά από αυτά διακρίνω μια διστακτικότητα, χαρακτηριστικό που προφανώς και δεν πρέπει να διακρίνει έναν εν δυνάμει δημοσιογράφο. Δεν ξέρουν με τι θέλουν να ασχοληθούν, με ποιο κομμάτι της δημοσιογραφίας. Ίσως να θεωρούν ότι δημοσιογράφος σημαίνει να κάθεσαι σε ένα γραφείο και να πληκτρολογείς, πράγμα που προφανώς και δεν ισχύει. Αν με ρωτάς, για να ακολουθήσεις το δρόμο της δημοσιογραφίας, πρέπει να έχεις κάποιου είδους μικρόβιο, να αγαπάς αυτό που θέλεις να κάνεις, να έχεις όρεξη να τρέχεις από το πρωί μέχρι το βράδυ, να αφιερώνεις ατελείωτες ώρες, χωρίς να σε ενδιαφέρει. Στον κλάδο αυτό οφείλεις να είσαι ειλικρινής, να καταθέτεις την αλήθεια σου, να ενδιαφέρεσαι για το κοινό καλό, πράγμα που βλέπουμε ακόμη και τοπικά να μη συμβαίνει. Κι είναι λυπηρό να δηλώνεις δημοσιογράφος και να είσαι απέναντι στον κόσμο, απέναντι στην αντικειμενικότητα, απέναντι στον σεβασμό στον συνάνθρωπο, απέναντι στην πολυφωνία, απέναντι στην δημοκρατία, για λόγους που μόνο εσύ ξέρεις, αλλά ευτυχώς γνωρίζουν και οι ακροατές και οι αναγνώστες πλέον.

Δύσκολα τα πράγματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν λέω, αλλά ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι σε αυτό τον κλάδο που δεν κάνουν εκπτώσεις για το οποιοδήποτε τίμημα. Και χαίρομαι που ο κόσμος το αναγνωρίζει αυτό. Το θέμα σε αυτό το επάγγελμα, είναι όταν πέφτεις για ύπνο στο βράδυ να έχεις ήσυχη την συνείδηση του, και πραγματικά απορώ πως κάποιοι μπορούν να κοιμούνται.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.