Κάνοντας το απόλυτο τίποτα

Ας υποθέσουμε ότι σήμερα είναι Κυριακή. Δεν είναι, αλλά που θα πάει, σε δυο μέρες θα έρθει. Σήμερα λοιπόν είναι Παρασκευή. Ακόμη μια δύσκολη εβδομάδα φτάνει στο τέλος της, για όσους βέβαια δεν δουλεύουν και το Σαββατοκύριακο. Για τους υπόλοιπους, με το που θα τελειώσει το εργασιακό ωράριο, είναι η χαρά της ζωής. Γιατί πώς να το κάνουμε. Ένα Σαββατοκύριακο έχουμε για να περάσουμε καλά. Να ξεκουραστούμε. Να χαλαρώσουμε. Να βγούμε. Ανάμεσα σε δουλειές που θα προκύψουν να κάνουμε στο σπίτι κι άλλες υποχρεώσεις, θα προσπαθήσουμε να βρούμε χρόνο και να στριμώξουμε να κάνουμε όσο πιο πολλά μπορούμε. Να πάμε για ψώνια, να βγούμε για ένα καφέ, να πιούμε ένα τσίπουρο, να δούμε φίλους, να φάμε με την οικογένεια μας, να πάμε για τρέξιμο, να φροντίσουμε να κοιμηθούμε λίγο παραπάνω.

Η αλήθεια είναι, αγαπημένε μου αναγνώστη, πως η καθημερινότητα μας είναι εξαντλητική. Είμαστε συνεχώς στο τρέξιμο. Τρέχουμε να προλάβουμε και να φέρουμε εις πέρας τις επαγγελματικές υποχρεώσεις. Αλλά δεν ξεμπερδεύεις μόνο με αυτό, ακόμη κι αν τα καταφέρεις. Τρέχεις να προλάβεις τις δουλειές στο σπίτι, με τα παιδιά και τις σχολικές και εξωσχολικές υποχρεώσεις τους, τρέχεις γενικώς. Και ξέρεις τι ξεχνάμε μέσα σε όλο αυτό το τρεχαλητό; Να αφήσουμε λίγο τον εαυτό μας να χαλαρώσει, να ξεκουραστεί. Κι όταν λέω ξεκούραση, δεν εννοώ να κάτσεις να πάρεις μια ανάσα. Όχι. Εννοώ να αποφασίσεις να μην έχεις κανονίσει κάποιο ραντεβού, να κλείσεις το κινητό και να βάλεις τον οργανισμό σου σε σίγαση.

Σε αδράνεια. Πριν νιώσουμε εκείνο το αίσθημα της απόλυτης κούρασης, πριν νιώσουμε τα πόδια μας να μην μας κρατάνε, καλό είναι να καθόμαστε και απλά να μην κάνουμε τίποτα. Το έχουμε ανάγκη, το δικαιούμαστε να παίρνουμε μια ανάσα. Κι ας μείνουν τα πιάτα άπλυτα, κι ας μην βάλεις σκούπα, κι ας πάει λίγο πίσω η όποια άλλη δουλειά έχεις προγραμματίσει. Σιγά μην αισθανθούμε ενοχές, αν απλά φορέσουμε τις πυτζάμες μας και κάνουμε έστω για μια μέρα το κρεβάτι τον καλύτερο μας φίλο. Σκέψου, δεν θα ήταν ωραίο να ξυπνήσεις μια μέρα και να μην έχεις στο πρόγραμμα σου να κάνεις τίποτα; Να ξυπνήσεις ότι ώρα θέλεις, να πιεις τον καφέ με την ησυχία σου, να μην χρειαστεί να αγχωθείς για το αν θα προλάβεις να είσαι συνεπής στο ραντεβού σου, να μην χρειαστεί να βγεις καθόλου από το σπίτι σου; Απλά να παραμείνεις ξαπλωμένος και να απολαύσεις όπως θέλεις την μέρα σου. Γι αυτό αν νιώθεις να πιέζεσαι, ίσως περισσότερο απ’ ότι πρέπει, δώσε ρεπό στον εαυτό σου.

Κανείς δεν θα σε μαλώσει αν αποφασίσεις μια μέρα να μην μαγειρέψεις ή αν δεν πας στο γραφείο. Μια μέρα, τουλάχιστον τον μήνα, αφιέρωσε την σε εσένα. Κάνε ότι θέλεις, ακόμη κι αν αυτό είναι το απόλυτο τίποτα. Κάπου – κάπου καλό είναι να φορτίζουμε τις μπαταρίες μας, δε νομίζεις;

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.