Μην έχεις τέτοιες προσδοκίες

Και ποιος δεν είναι αυτός, αγαπημένε μου αναγνώστη, που δεν έχει επιθυμήσει κάτι στη ζωή του με έντονο τρόπο. Άλλοτε η αναμονή ήταν γλυκιά, άλλοτε βασανιστική, άλλοτε ποτέ ίσως και να μην συνέβαινε αυτό που προσδοκούσαμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δείξαμε εμπιστοσύνη σε ανθρώπους και ελπίσαμε, αν όχι να ανταποκριθούν πλήρως σε αυτά που ίσως εμείς τους δώσαμε, τουλάχιστον να μην μας φερθούν σκάρτα. Ελπίσαμε, ότι κάποιο όνειρο μπορεί και να γίνει πραγματικότητα, κάνοντας ότι περνούσε από το χέρι μας για να πάρει σάρκα και οστά. Ξέρεις τι λέει η μέχρι τώρα εμπειρία μου; Ότι μόνο εύκολο δεν είναι να διαχειριστεί κάποιος τις προσδοκίες του.

Κι αυτό γιατί; Γιατί ξεκινάμε πάντα λάθος. Που κάνουμε το λάθος; Μα να περιμένουμε από τους γύρω μας και να θεωρούμε δεδομένο ότι θα εισπράξουμε από αυτούς ότι τους δώσαμε. Όχι, δεν μιλάω για κάποιο συναισθηματικό πάρε – δώσε του τύπου «α, εγώ σου έδωσα τόσα κιλά αγάπης, πόσα μου αναλογούν για να πάρω πίσω». Όχι. Εγώ σου μιλάω για κάτι εντελώς διαφορετικό. Γι αυτό που είναι γραμμένο από τη φύση μας, που καθορίζει το ποιοι είμαστε και που μας θέλει να δινόμαστε και να αγαπάμε με όλο μας το είναι. Και τι σημαίνει αγαπώ; Σημαίνει να δίνω στον άλλον, να τον κάνω χαρούμενο, να τον εμπιστεύομαι.

Αφού τα έχεις πράξει όλα αυτά, κάπου εκεί αρχίζουν τα ζόρια. Και τι εννοώ; Το ότι αρχίζεις να έχεις προσδοκίες. Αφού εγώ του έκανα αυτό, γιατί αυτός δεν μου κάνει το άλλο; Φαύλος κύκλος, δεν βγάζει πουθενά. Γιατί κανείς δεν υπογράφει κανένα συμβόλαιο με όρους που θα λέει ότι επειδή εσύ συμπεριφέρθηκες όμορφα, σωστά και τίμια απέναντι σε κάποιον, σώνει και ντε θα σου επιστραφεί με κάποιον τρόπο η ίδια συμπεριφορά. Δυστυχώς η ίδια η ζωή έρχεται να μας αποδείξει πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο όσον αφορά τις αναμεταξύ μας σχέσεις. Όλα μέσα στο παιχνίδι είναι. Και να αγαπηθούμε, και να μην μας αγαπήσουν, και να δώσουμε και να μην λάβουμε ποτέ τίποτα πίσω, και να πληγωθούμε, και να μην μας φερθούν με τον τρόπο που μας αξίζει. Ο εγωισμός μας πολλές φορές μας τυφλώνει και δεν μας αφήνει να δούμε την πραγματική εικόνα που ξεκάθαρα μας δείχνει ότι η εκπλήρωση των όσων θέλουμε και προσδοκούμε δεν είναι απαραίτητο και να έρθει. Αυτό πάλι δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πάψουμε να διατηρούμε ψήγματα ρομαντισμού, να προσπαθούμε ή να μην είμαστε δοτικοί. Για εμάς το κάνουμε άλλωστε, γιατί έτσι το λέει η καρδιά μας ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.