Μην περιμένεις και παράσημο

Έκπληκτη έμεινα πριν από λίγες ημέρες, όταν έξω από το σπίτι είδα να βρίσκονται πάνω από δέκα γάτες. Έχουμε δυο γατάκια που τα ταΐζουμε, αλλά τέτοιο πάρτι από ζώα κάτω από το μπαλκόνι μου πρώτη φορά είδα. Κι αυτό γιατί; Η μητέρα μου τους έριχνε φαγητό, έπεσε σύρμα και μαζεύτηκε ότι γατί υπήρχε στα περίχωρα για να γευματίσει. Με τα ζώα, μέχρι πριν από κάποια χρόνια, στο έχω γράψει και πάλι, ότι η σχέση μου ήταν κάπως ιδιαίτερη. Δεν ήθελα να τα βλέπω να υποφέρουν, να πεινάνε, αλλά δεν άντεχα και την παρουσία τους δίπλα μου, λόγω φόβου. Μέχρι που γνώρισα έναν σκύλο- άνθρωπο και κάθε φοβία μου εξαφανίστηκε.

Γύρω μας υπάρχουν διαφόρων ειδών ζωόφιλοι. Άνθρωποι που πραγματικά νοιάζονται για τα ζώα, που τα φροντίζουν, τα ταΐζουν, τα τρέχουν στους γιατρούς τους για τα εμβόλια τους. Δεν το κάνουν όμως βούκινο. Τελευταία, παρατηρώ από μια μερίδα ανθρώπων μια προσπάθεια να δείξουν αυτή τους τη φιλοζωία προς τα έξω. Να την διαφημίσουν. Βρήκαν ένα αδέσποτο στο δρόμο, το περιέθαλψαν, το τάισαν, το πότισαν και κατευθείαν το φωτογράφισαν με δακρύβρεχτη λεζάντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό τι;

Να δείξουν στον κόσμο πόσο καλοί και φιλεύσπλαχνοι άνθρωποι είναι; Δηλαδή αν έδινες λίγο φαγητό σε έναν άνθρωπο που θα ερχόταν στην πόρτα σου πεινασμένος, θα έβγαζες την απαραίτητη σέλφι για να αποδείξεις τι και σε ποιον; Το θεωρώ βλακώδες, αγαπημένε μου, να βάλεις λίγο νερό έξω από το σπίτι σου για τα αδέσποτα, να αγοράσεις τροφή για να τα ταΐσεις, να βρεις σκυλάκια ή γατιά παρατημένα σε έναν κάδο, να τα πάρεις σπίτι σου και να «προωθείς» αυτή την θεάρεστη κατά τα άλλα πράξη σου, με σκοπό να πάρεις ένα «μπράβο». Ότι κάνεις κάνε το για το άμοιρο το ζώο, κάντο για σένα, χωρίς να περιμένεις από κάποιον να σε επιβραβεύσει.

Αν θέλεις να προσφέρεις, οπουδήποτε, κάνε το με ανιδιοτέλεια. Γιατί να μπεις στη διαδικασία να κάνεις γνωστή την όποια σου καλή πράξη; Εκτός κι αν λόγος που το κάνεις δεν είναι άλλος παρά να κινητοποιήσεις και τους φίλους και γνωστούς σου να κάνουν κάτι ανάλογο, οπότε εκεί πάω πάσο. Αν όμως το κάνεις απλά για να προβάλεις τον εαυτό σου, για να ακούσεις μια καλή κουβέντα, τότε αναρωτήσου τι κάνεις λάθος. Τα πράγματα είναι απλά. Ότι κάνουμε, προς τον συνάνθρωπο, τα ζώα, οποιαδήποτε πράξη μας θα πρέπει να γίνεται από καρδιάς, με μόνη μας ανταμοιβή ένα χαμόγελο ή ένα κούνημα της ουράς από ένα ζώο. Αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τότε κοίτα να δεις τι λάθος πήγε κι έχεις χάσει το νόημα. Ποτέ δεν είναι αργά να το ξαναβρείς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.