Να ζούμε τα σπίτια μας

Καλές οι ανέσεις σ’ ένα σπίτι, καλό να μην σου λείπει τίποτα, αλλά αν όλα αυτά δεν τα μοιράζεσαι με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, τι νόημα έχει; Αυτό σκεφτόμουν, καθώς καθάριζα το σπίτι μου, τις προάλλες.

Οι παππούδες μας έφτιαξαν σπίτι, οι γονείς μας τα συντήρησαν και τα έδωσαν σε εμάς, και εύχομαι οι νέοι να μπορέσουν και να καταφέρουν να χτίσουν ένα σπίτι, αν και με τις οικονομικές δυσπραγίες που αντιμετωπίζουμε, φαντάζει ακατόρθωτο. Πολλοί θεωρούν το σπίτι τους ως τοίχους, τούβλα και υλικά άψυχα. Για πολλούς όμως το σπίτι είναι ένα καταφύγιο, ένας χώρος που μπορείς να είσαι έτσι ακριβώς όπως θέλεις, να κάνεις ότι θέλεις, να καλείς όποιον θέλεις. Και θα σταθώ στο τελευταίο, αγαπημένε μου αναγνώστη. Τι να το κάνω εγώ να έχω ένα τεράστιο σπίτι, αν δεν μπορώ να το μοιραστώ και να το χαρώ παρέα με ανθρώπους που θα το γεμίσουμε τα γέλια τους και την θετική τους ενέργεια; Το σπίτι είναι ο χώρος που λειτουργούμε, ξεκουραζόμαστε, χαλαρώνουμε, πρέπει, αν μη τι άλλο, να μας αρέσει, να τον απολαμβάνουμε, να τον χαιρόμαστε και να μας φτιάχνει τη διάθεση. Προφανώς και δεν εννοώ ακριβά έπιπλα, πίνακες ή ηλεκτρικές συσκευές.

Καλώς και ο γωνιακός καναπές, τα βοηθητικά τραπεζάκια, οι πολύχρωμες κουρτίνες και τα φωτιστικά, αλλά όλα αυτά μόνο αν περιμένουν όλα εκείνα τα αγαπημένα μας πρόσωπα που θα τα κάνουν να δείχνουν ακόμη πιο όμορφα με την παρουσία τους. Φαντάσου όλη την παρέα τους μαζεμένη γύρω από το τραπέζι, να τους έχεις μαγειρέψει, να πίνετε το κρασί σας, να θυμόσαστε ιστορίες από τα παλιά και να γελάτε.

Φαντάσου το σπίτι από κλειστό και σκοτεινό να παίρνει ζωή. Να μεταμορφώνεται. Είναι τόσο όμορφο να ανοίγεις το σπίτι σου, να καλείς κόσμο, να κάνεις τραπέζια. Γιατί όλο αυτό δεν είναι μια απλή υποχρέωση. Είναι μια βραδιά όπου θα ανταλλάξεις συναισθήματα με τους δικούς σου ανθρώπους. Θα τους ικανοποιήσεις, θα σε ευχαριστήσουν, θα αισθανθείτε όλοι όμορφα, θα καταφέρετε να ξεφύγετε λίγο από τα προβλήματα σας. Ξέρω, πως οι εποχές είναι δύσκολες, οικονομικά εννοώ. Αλλά σκέψου τι όμορφα θα είναι αν μπορέσεις και καταφέρεις να μαζέψεις όλους τους φίλους σου μαζί, κάνοντας μια προσπάθεια να ξεφύγετε λίγο από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Έστω και για μια ή δυο ώρες.

Έστω και για ένα κρασί ή έναν καφέ. Δεν ξέρω αν το έχεις συνειδητοποιήσει, αγαπημένε μου, αλλά μόνο με την ανθρωπιά, μόνο αν ο ένας είμαστε κοντά στον άλλο, μπορεί κάτι να σωθεί. Ας μην κλειστούμε στα σπίτια μας, ας μην επιλέξουμε τη μοναξιά που ίσως να καταλήξει και στην κατάθλιψη. Ας πάρουμε ένα τηλέφωνο να καλέσουμε τους φίλους μας, ας καθαρίσουμε λίγο το σπίτι και ας τους υποδεχθούμε. Μόνο ευχάριστα συναισθήματα θα έχουμε να θυμόμαστε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.