Σιγά μη φοβηθώ

Δεν το άκουσα για πρώτη φορά. Το ακούω τα τελευταία χρόνια πολύ συχνά. Πως δεν είναι λίγοι εκείνοι οι συμπολίτες, που μπροστά σε αυτό που βλέπουν να γίνεται στην πόλη δεν αντιδρούν. Δεν είναι ότι δεν συνειδητοποιούν τι γίνεται. Δεν είναι ότι δεν ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει. Ξέρουν και μάλιστα πολύ καλά. Ίσως και περισσότερο, πολλές φορές, από εκείνους που με κάθε ευκαιρία θα μιλήσουν και θα πουν την άποψη τους. Το ζητούμενο που με προβληματίζει ξέρεις ποιο είναι; Πως αυτοί οι άνθρωποι φοβούνται. Νιώθουν φόβο να μιλήσουν.

Κι αναρωτιέμαι. Φόβο γιατί; Ποιον φοβούνται και γιατί; Συνειδητοποίησα λοιπόν, πάνω σε μια κουβέντα που έκανα, πως ένα μεγάλο ποσοστό τω ανθρώπων έχει μεγαλώσει και ζει με φοβίες. Φοβίες που δεν παύουν να τριγυρνούν στο μυαλό τους, που τις σκέφτονται πρωί- βράδυ, που θεωρούν ότι μπορεί να τους κάνουν κακό. Και δεν αναφέρομαι σε φοβίες του τύπου, σκιάζομαι τις κατσαρίδες ή φοβάμαι τα σκυλιά. Μιλάω για θέματα πιο ουσιαστικά, τουλάχιστον έτσι όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ. Θέματα όπως να το φοβάσαι να εκφραστείς, να εκφέρεις άποψη, να τολμήσεις να τα βάλεις με πρόσωπα και πράγματα. Και αυτή η φοβία δεν είναι ιδίωμα των γυναικών. Μη γελιέσαι. Να δεις άντρες να φοβούνται να μιλήσουν. Το τι μπορεί να φοβάται ο καθένας έτσι ώστε να κρατάει το στόμα του κλειστό, μη με ρωτάς, δεν ξέρω να σου απαντήσω.

Δεν είναι όμως κρίμα να σκέφτεσαι, να διαφωνείς, να έρχονται οι λέξεις μέχρι την γλώσσα σου, κι αντί να βάζεις ανθρώπους στη θέση τους, να εκφράζεσαι, να τοποθετείσαι, να λες την άποψη σου, χωρίς φόβο και πάθος, να λουφάζεις; Αν με ρωτάς, έχοντας το προνόμιο να εκφράζομαι ελεύθερα σε καθημερινή βάση και να εκτίθεμαι, δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να μπορείς να μιλάς και να γράφεις κατά πως νιώθεις. Σε απελευθερώνει αυτό. Γι αυτό, επειδή βλέπω καταπιασμένους ανθρώπους γύρω μου, που ενώ έχουν άποψη, προτιμούν να την μοιράζονται μόνο μεταξύ φίλων και αυτό στα «σιγανά», επειδή βλέπω συνανθρώπους μου να φοβούνται να εκφραστούν, να πουν αυτά που νιώθουν κι αισθάνονται, ένα έχω να προτείνω. Κανείς δεν έχει κινδυνέψει ποτέ όντας ξεκάθαρος και λέγοντας την άποψη του. Κανείς δεν έχει να φοβηθεί εκθέτοντας τα πιστεύω του. Ποιον να φοβηθείς και τι αν είσαι εντάξει απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό, αν λες την αλήθεια; Μιλήστε, αφού βέβαια κατανοήσετε τι λάθος μεγάλο είναι κάποιος να σιωπά, όταν έχει φωνή και άποψη. Είστε ελεύθεροι να πιστεύετε ότι θέλετε και να το υπερασπίζεστε, όχι να φοβόσαστε να μιλήσετε και να ζήσετε. Προς Θεού…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.