Τροφή για σκέψη

Συνάντησα μια γνωστή στο δρόμο. Είχα καιρό να την δω. Την ρώτησα πως πέρασε την περίοδο των διακοπών της και το μόνο που βρήκε να μου πει ήταν ότι πήρε πέντε κιλά. Ε, και; Τι έγινε; της είπα και ήταν σαν να πέρασε από το κορμί της ηλεκτρικό καλώδιο. Ε, πως δεν έχει σημασία; είπε. Πως θα χάσω εγώ αυτά τα κιλά, έλεγε και μου ξανά έλεγε.

Την κοιτούσα με απορία, η αλήθεια είναι, πρώτον γιατί μου είναι αδιανόητο να ρωτάς κάποιον πως πέρασε τις διακοπές του και να έχει να θυμάται μόνο τον αριθμό που δείχνει η ζυγαριά και δεύτερον γιατί δεν θα κατανοήσω γιατί είναι τόσο κακό να πάρεις λίγα κιλά, εφόσον προφανώς έχει περάσει καλά. Το καλοκαίρι όλοι το παρακάνουμε. Λογικό το βρίσκω, μετά από έναν φορτικό χειμώνα να θέλεις να αφήσεις ελεύθερο τον εαυτό σου.

Είναι και οι πειρασμοί βλέπεις του καλοκαιριού περισσότεροι, με τα τσιπουράκια, τα παγωτά, τα γλυκά, που δεν μπορείς να αντισταθείς. Και αν θες τη γνώμη μου; Καλά κάνουμε. Γιατί δηλαδή θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να στερηθούμε πράγματα, από την στιγμή που τα λαχταράμε; Για να ευχαριστήσουμε όλους τους υπόλοιπους γύρω μας που θα μας κοιτάζουν με το μαγιό και μπορεί να μας κρίνουν για τα λίγα παραπάνω κιλά που έχουμε; Κάτι τέτοια έλεγα στην φίλη μου, που μάλλον δεν την έπεισα καθόλου με τα επιχειρήματα που τις προέβαλλα. Αλλά νομίζω ήταν επί της ουσίας.

Γιατί, αγαπημένε μου, στον άνθρωπο δεν πάνε τα κόμπλεξ. Γιατί αν ζηλέψεις κάτι και θέλεις να το φας, δεν θα σε παχύνει, ίσα- ίσα θα σε ευχαριστήσει. Γιατί είναι κρίμα κι άδικο να στερούμαστε από πράγματα που μας αρέσουν. Εντάξει, δεν λέω να πέφτουμε με τα μούτρα, μέτρο χρειάζεται σε όλα. Τα όρια όμως είναι στο χέρι μας να τα θέτουμε εμείς οι ίδιοι. Κι αυτό το λέω έχοντας γνώση.

Σκέψου πόσες φορές στην προσπάθεια σου να κάνεις δίαιτα καταπιέστηκες κι όλο αυτό σου βγήκε σε άσχημη αντίδραση προς τρίτους; Πόσες φορές είπες ότι θα ξεκινήσεις δίαιτα και ακόμη ξεκινάς; Σε πόσα γυμναστήρια γράφτηκες που ποτέ δεν σε είδαν; Κι όλα αυτά γιατί; Για να μην βγεις το καλοκαίρι στην παραλία και δεν είσαι όπως θέλουν να σε βλέπουν οι άλλοι; Έχουμε πολλά προβλήματα, αγαπημένε μου, στο κεφάλι μας και το να αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να επιλέγει να ευχαριστηθεί απολαμβάνοντας ότι εκείνος θέλει είναι μεγάλο πράγμα. Δε λέω, ωραία κα τα γυμνασμένα κορμιά, αλλά δεν είναι κακό σε αυτή τη ζωή να μπορείς να διαφέρεις κιόλας από τους άλλους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.