Νέοι Θεσσαλοί απόδημοι «ζωντανεύουν» τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις…

Εκπροσώπηση νέων , από Ευρώπη, Αυστραλία, Καναδά, Ν. Αφρική, Αργεντινή, και την Αμερική!
Πλήθος δράσεων από την Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών

Μπορεί να γεννήθηκαν σε ξένες χώρες ανά τον κόσμο, όμως δεν ξεχνούν τις ρίζες τους, την καταγωγή τους και την πατρίδα τους. Νέοι Θεσσαλοί απ’ όλο τον κόσμο, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, ίδρυσαν την Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών και με τη βοήθεια των social media, γίνονται όλοι μαζί μία μεγάλη παρέα, ανταλλάσσοντας απόψεις, εμπειρίες, γνώσεις αλλά και ήθη και έθιμα από κάθε γωνιά της Θεσσαλίας και προσπαθούν την παράδοση των γονιών και των παππούδων τους, να τη διατηρήσουν ζωντανή και να την εντάξουν και στην δική τους καθημερινότητα.
Δύο από τα μέλη του ΔΣ της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών μίλησαν στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τις δράσεις τους, αλλά και τον σκοπό τους.

«Στόχος η διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας»

Η Αναστασία Κερασοβίτη, είναι η πρόεδρος της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών. Με καταγωγή από τα ορεινά της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα από το Φωτεινό Τρικάλων, έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Νυρεμβέργη Γερμανίας και σπουδάζει Ευρωπαϊκή Οικονομία και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Otto-Friedrich της Μπαμπέργης. Παρά τις σπουδές της και τις άλλες ασχολίες της, η Αναστασία εκπροσωπεί όλους τους νέους Θεσσαλούς ανά τον κόσμο, λαμβάνει μέρος σε δράσεις, ταξιδεύει, βλέπει, μιλά και γνωρίζεται με νέους με καταγωγή από τη Θεσσαλία.
«Ο στόχος της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών είναι η διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας , ταυτόχρονα η συσπείρωση και η δικτύωση της νεολαίας της Θεσσαλίας και γενικά της Ελλάδας και προσπαθούμε κι εμείς με όποιο δυνατό τρόπο να κρατάμε τις παραδόσεις μας, την ιστορία, τη γλώσσα, να μεταδίδουμε τα ήθη και έθιμα στις νέες γενιές μέσα από Συλλόγους, από Ανταμώματα», είπε χαρακτηριστικά η Αναστασία, σημειώνοντας πως έχει ξεκινήσει μία δράση- κάλεσμα μέσα από το Instagram προσκαλώντας τους νέους Θεσσαλούς ανά τον κόσμο να τους γνωρίσουν ήθη και έθιμα από όλα τα μέρη της Θεσσαλίας και με όχημα τα social media αυτά να γίνουν γνωστά σε όλο το δίκτυο.
Μάλιστα, η Αναστασία επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση των νέων Θεσσαλών σε αυτό το εγχείρημα, συμμετέχουν ενεργά, ενώ το δίκτυο απλώνεται σε όλη την Ευρώπη, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Ν. Αφρική, ενώ υπάρχουν και μέλη από την Αργεντινή, αλλά και την Αμερική και ειδικά μέσα από τα social media η ανταλλαγή απόψεων είναι πιο συχνή και πιο εύκολη.
«Είμαστε πιο ενωμένοι. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη νεολαία να ρωτήσει παλιότερους, παππούδες, θείες, για έθιμα από τον τόπο καταγωγής τους και να μας τα στείλει στο Instagram», προτρέπει η νεαρή πρόεδρος της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών.

«Δεν σβήνει ποτέ η φλόγα και δεν
λησμονείς ποτέ την πατρίδα…»

Δυναμική παρουσία στη Νεολαία έχει και ο Γιώργος Μαχαιράς, Α’ Γραμματέας , ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νυρεμβέργη, όμως τα τελευταία 5 χρόνια σπουδάζει στην Αθήνα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ.
Όπως εξήγησε, η ίδρυση της Νεολαίας Θεσσαλών ήταν μία πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών προκειμένου να γίνει ένα δίκτυο νέων, με τη νέα γενιά να είναι ο φορέας που θα αναλάβει να κρατήσει ζωντανές τις παραδόσεις, και τα ήθη και τα έθιμά μας.
«Έχουμε πολύ δυναμικό ξεκίνημα σε προγράμματα, σε δράσεις που παίρνουμε πρωτοβουλία και τις οργανώνουμε, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Δραστηριοποιούμαστε στο κομμάτι του πολιτισμού και των παραδόσεων και προσπαθούμε να προβάλουμε τη Θεσσαλία και να μάθουμε κι εμείς πράγματα, γιατί είναι πάρα πολλά που δεν γνωρίζουμε από διαφορετικές περιοχές της Θεσσαλίας», σημείωσε ο ίδιος.
Μάλιστα με αφορμή τις γιορτινές αυτές ημέρες, κάλεσε όσους έχουν κοντά τους τους παππούδες τους ή συγγενείς από την Ελλάδα να τους μεταφέρουν τα ήθη και τα έθιμα, ώστε να τα εντάξουν κι εκείνοι στην καθημερινότητά τους.
«Συμμετέχουμε στα έθιμα της χώρας που ζούμε, δεν γίνεται άλλωστε διαφορετικά, αλλά εννοείται ότι δεν σβήνει ποτέ η φλόγα και δεν λησμονείς ποτέ την πατρίδα σου και πως έχεις μεγαλώσει και τα βιώματά σου, τα οποία ουσιαστικά είναι πολύ βαθιά μέσα μας και αναβιώνουν ειδικά την περίοδο των εορτών. Όσοι έχουμε την τύχη να ζούμε κοντά στους παππούδες μας το ζούμε πολύ έντονα και η αλήθεια είναι και σε μακρινά μέρη προσπαθούν με κάθε μέσο να διατηρήσουν τη γλώσσα, τα ήθη, να κρατήσουν επαφές και είναι πολύ όμορφο αυτό και είναι πολύ σημαντικό να το βιώνεις», κατέληξε ο Γιώργος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.