Περιφέρεια Θεσσαλίας και ΕΚΠΑ «μέτρησαν» τους κινδύνους από τα κατολισθητικά φαινόμενα

Μελέτη για τους κινδύνους των κατολισθητικών φαινομένων εκπόνησε η Περιφέρεια Θεσσαλία και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με σκοπό τη διατύπωση προτάσεων αντιμετώπισης και διαχείρισης αυτών στην νοτιοδυτική Θεσσαλία.

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός «διερευνήθηκαν τα χαρακτηριστικά του κυκλώνα «Ιανού» που έπληξε τη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2020 και κατ’ επέκταση τους οικισμούς, τα δίκτυα, τις υποδομές… ώστε να προταθούν τα κατάλληλα εργαλεία αντιμετώπισης κατολισθητικών φαινομένων. Μεγαλύτερη πυκνότητα φαινομένων εντοπίζεται στο κεντρικό τμήμα της δυτικής Θεσσαλίας και στις περιοχές του Μουζακίου, Λίμνης Πλαστήρα και Αργιθέας. Μέσα από αυτή τη μελέτη αναδείχθηκε και πάλι το υδατικό πρόβλημα στη Θεσσαλία και ειδικά στη μεταφορά νερού από τον Αχελώο» συμπλήρωσε.

Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε ότι » η Θεσσαλία αντιμετώπισε ένα πλήθος κινδύνων, από τον Ιανό που είναι η πλημμύρα που εμφανίζεται κάθε 3000 χρόνια στο Θεσσαλικό χώρο όπως και με γεωδυναμικά φαινόμενα όπως ο σεισμός στο Δαμάσι. Η κλιματική κρίση είναι μια κρίση που εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και  ένα από αυτά τα δεδομένα είναι τα κατολισθητικά φαινόμενα που είχαμε καταγράψει στον «Ιανό». Που «αγγίζουν» τα 600 διπλάσια δηλαδή από αυτά που έγιναν στον Θεσσαλικό χώρο από το 1950 μέχρι το 2020. Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες και οικονομικές και κοινωνικές αλλά ειδικότερα στο περιβάλλον για αυτό πρέπει να προσέχουμε με αυτά τα φαινόμενα» κατέληξε.

 

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.