Στα όριά τους οι υπάλληλοι των φυλακών Λάρισας

Το γεγονός ότι η πενταήμερη άδεια που είχε αιτηθεί δεν θα του δινόταν τελικά, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για έναν σωφρονιστικό υπάλληλο στις φυλακές Λάρισας. Στο άκουσμα της είδησης από τον ανώτερό του ότι η άδεια του κόπηκε καθώς δεν “βγαίνουν οι μέρες”, ο φύλακας άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία και συνειδητοποίησε ότι στην κατάσταση που βρισκόταν δεν θα μπορούσε να φέρει εις πέρας όπως θα έπρεπε τη βάρδια του.

Ζήτησε λοιπόν άδεια να βγει από τη φυλακή για να πάει στο νοσοκομείο και έτσι ξεκίνησε μια διαδικασία που είχε ως τελικό αποτέλεσμα ο φύλακας να οδηγηθεί τελικά στο δικαστήριο την προηγούμενη Παρασκευή 11 Νοεμβρίου με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Με αφορμή αυτή την υπόθεση ήρθε ξανά στην επικαιρότητα το πρόβλημα της υποστελέχωσης που υπήρχε για αρκετά χρόνια στις φυλακές Λάρισας και που σήμερα φαίνεται σταδιακά να ομαλοποιείται σύμφωνα με τον πρόεδρο των σωφρονιστικών υπαλλήλων Λάρισας που μίλησε στο larissanet.

28-29 ημέρες το μήνα εργασία

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, ακούστηκε πολλές φορές τόσο από τον μάρτυρα υπεράσπισης, συνάδελφο του κατηγορουμένου, όσο και από τον ίδιο τον κατηγορούμενο ότι στις φυλακές Λάρισας υπάρχει θέμα υποστελέχωσης και ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πολλά, πάσης φύσεως, προβλήματα.

“Δουλεύω 28 και 29 ημέρες το μήνα εδώ και δέκα χρόνια. Είμαστε όλο το προσωπικό πιεσμένοι και κουρασμένοι” κατέθεσε ο σωφρονιστικός υπάλληλος. “Η υπηρεσία μας περνάει δύσκολα γιατί υπάρχει υποστελέχωση. Πολύ λίγα ρεπό” κατέθεσε ο κατηγορούμενος.

Το συμβάν για το οποίο κατηγορούνταν την προηγούμενη Παρασκευή ο φύλακας, και που εν τέλει αθωώθηκε, έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2019. Η υποστελέχωση που ανέφεραν στο δικαστήριο τόσο ο μάρτυρας όσο και ο κατηγορούμενος είχε λάβει ήδη ως πρόβλημα πανελλαδικές διαστάσεις και δεν αφορούσε μόνο τις φυλακές Λάρισας.

Τον Οκτώβριο του 2019, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ενημερώνοντας την Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος τόνισε ότι «Τρεις λέξεις απεικονίζουν την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Απειθαρχία, υπερπληθυσμός και υποστελέχωση».

8.500 οφειλούμενες ημέρες ρεπό

Τρία χρόνια μετά, το πρόβλημα υποστελέχωσης στις φυλακές Λάρισας εξακολουθούσε να υπάρχει και περιγράφηκε με τα δραματικότερα λόγια σε ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον Φεβρουάριο του 2022 η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, κα Ευαγγελία Λιακούλη.

Όπως είχε γίνει γνωστό τότε μετά από επιτόπια επίσκεψη της κας Λιακούλη στις φυλακές Λάρισας: “Οι εργαζόμενοι εργάζονται ακατάπαυστα, χωρίς ρεπό, χωρίς άδεια και η σωματική και ψυχική τους υγεία είναι σε οριακή κατάσταση, δημιουργώντας περαιτέρω κοινωνικά προβλήματα και στις οικογένειές τους. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 119 εργαζομένων, μόνο οι 65 εκτελούν πραγματική υπηρεσία, ενώ οφείλονται περίπου 8.500 ημέρες ρεπό στους εργαζομένους. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται περίπου 1.600 μεταγωγές στο νοσοκομείο και 600 μεταγωγές στα δικαστήρια κάθε έτος, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις απαιτήσεις σε προσωπικό. Αυτές οι συνθήκες, ήδη προκαλούν στους εργαζόμενους την απόφαση προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη και στα Ευρωπαϊκά όργανα, καθώς υφίστανται εργασιακή εξουθένωση.”

Ηλίας Γκέκας: Ομαλοποιείται η κατάσταση

Ωστόσο, η κατάσταση σήμερα φαίνεται να είναι καλύτερη σύμφωνα με όσα δήλωσε στο larissanet o  πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων Λάρισας κ. Ηλίας Γκέκας. “Είναι αλήθεια ότι υπήρχε το πρόβλημα της υποστελέχωσης. Τώρα η κατάσταση τους τελευταίους 7-8 μήνες αρχίζει να ομαλοποιείται. Έχει έρθει προσωπικό και με την προκήρυξη 9Κ, τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο περίπου θα έρθουν νέα άτομα για τη στελέχωση των φυλακών. Η κατάσταση αρχίζει να ομαλοποιείται σιγά, σιγά”  ανέφερε ο κ. Γκέκας.

Να επισημάνουμε ότι η προκήρυξη 9κ/2021 αφορά προσλήψεις για 416 θέσεις μόνιμου προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για την στελέχωση των Καταστημάτων Κράτησης πανελλαδικά.

Μένει λοιπόν να φανεί αν οι προσλήψεις θα είναι αρκετές για να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στις φυλακές Λάρισας την ίδια στιγμή που στο κατάστημα έχει καταγραφεί πρόσφατα, και από Ευρωπαϊκούς οργανισμούς, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των κρατουμένων.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.