Βόλος: Μεγάλες οι ανάγκες για αίμα των ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία

Τονίστηκε σε εκδήλωση του τοπικού Συλλόγου με την Π.Ε. Μαγνησίας

Μεγάλες είναι οι ανάγκες σε αίμα των πασχόντων από θαλασσαιμία και για το λόγο αυτό πρέπει ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί και να γίνει εθελοντής αιμοδότης, όπως αναφέρθηκε σε ενημερωτική εκδήλωση που έγινε σήμερα στον Βόλο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας, από τον τοπικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας Ν. Μαγνησίας και την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων. Στο Ν. Μαγνησίας υπάρχουν 80 ασθενείς με θαλασσαιμία, στους οποίους γίνεται μετάγγιση 4 φιαλών αίματος κάθε μήνα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Βασίλης Δήμος, μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, ο οποίος τόνισε ότι η θεραπεία είναι η μεταγγίσεις αίματος με δύο φιάλες κάθε 15 μέρες σε κάθε ασθενή.
Όπως είπε, σήμερα η επιστήμη έχει κάνει άλματα στην αντιμετώπιση της νόσου και η Ελλάδα είναι από τις χώρες που εφαρμόζει όλες τις νέες εξελίξεις και είναι από τις πρωτοπόρες χώρες στην αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας.
Ο κ. Δήμος είπε ότι υπάρχει πρόβλημα επάρκειας αίματος καλοκαίρι, Πάσχα, Χριστούγεννα, ενώ από την άλλη, οι Έλληνες είναι εθελοντές αιμοδότες και χρειάζεται σωστός προγραμματισμός για να καλυφθούν οι ανάγκες. Η χώρα χρειάζεται 560.000 μονάδες αίματος για τις ανάγκες στα Νοσοκομεία, οι 540.000 συλλέγονται και μόλις 20.000 μονάδες εισάγονται από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, με έναν καλό προγραμματισμό και μια καλή καμπάνια άνετα μπορεί να καλυφθεί, ανέφερε.
Στην Ελλάδα οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία είναι 2500, οι οποίοι χρειάζονται 96.000 μονάδες αίματος ετησίως.

Η Δέσποινα Λουκάκη πρόεδρος του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ν. Μαγνησίας, τόνισε ότι ο Σύλλογος, λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας, αποφάσισε να κάνει μια ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό για το τι είναι η νόσος, πως αντιμετωπίζεται, την αξία και τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Στο Ν. Μαγνησίας και στο Νοσοκομείο, ανέφερε, μεταγγίζονται 80 άτομα. Η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας παρακολουθεί 160 ασθενείς, άλλοι είναι ενδιάμεσοι, άλλοι έχουν δρέπανο, που δεν χρήζουν συστηματικής μετάγγισης και οι ανάγκες της Μονάδας σε αίμα μηνιαίως ανέρχονται στις 300 φιάλες και πάνω, μόνο για τις μεταγγίσεις και αυτές είναι πάγιες ανάγκες.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Άννα Μαρία Παπαδημητρίου δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Σύλλογο και αποφασίστηκε ως Περιφερειακή Αρχή να στηρίξει την πρωτοβουλία αι επειδή το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο επιδίωξη είναι να προαχθεί η εθελοντική αιμοδοσία στο Ν. Μαγνησίας και ειδικές ιατρικές μονάδες με εξειδικευμένο προσωπικό που θα βοηθήσουν τα άτομα τα θαλασσαιμία να νιώσουν ασφάλεια.

Ο Στέλιος Λαφιωνιάτης, διευθυντής της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου, τόνισε ότι η Μεσογειακή Αναιμία είναι μια αιμοσφαιρινοπάθεια, ένα κληρονομικό νόσημα, που η αντιμετώπισή του σήμερα εξακολουθεί να είναι η μετάγγιση αίματος. Ο ίδιος είπε ότι γίνονται σημαντικότατες πρόοδοι και για το λόγο αυτό οι πάσχοντες έχουν σχεδόν φυσιολογική ζωή.
Ο αιματολόγος γιατρός κάλεσε τους συμπολίτες μας να αιμοδοτήσουν και να γίνουν συνειδητοί εθελοντές αιμοδότες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.