Ντάισελμπλουμ για ιταλικές τράπεζες: Το bail-in είναι μία πολύ καλή αρχή

«Το bail-in είναι μία πολύ καλή οικονομική αρχή, η οποία βασικά λέει ότι οι επενδυτές που βάζουν τα χρήματα και βγάζουν κέρδη τις καλές περιόδους, πρέπει να επωμιστούν τις ζημιές στις δύσκολες περιόδους» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη του Eurogroup, απαντώντας σε ερώτηση για τις ιταλικές τράπεζες.

Ο Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι το πλαίσιο για την εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων είναι πρόσφατο, δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια μετά από μία μείζονα τραπεζική κρίση στην Ευρώπη και η τραπεζική ένωση έχει στηριχθεί αυτό.

Σε ερώτηση εάν ο ESM μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών, ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ότι δεν θα σχολιάσει τα ζητήματα αυτά, τα οποία αντιμετωπίζονται από τις ευρωπαϊκές και εθνικές Αρχές.

«Ο ρόλος του ESM είναι προδιαγεγραμμένος, δεν θα τον περιγράψω, όμως οι προϋποθέσεις είναι γνωστές και μπορείτε να δείτε εάν είναι εφαρμόσιμες ή όχι» στη συγκεκριμένη περίπτωση, τόνισε ο Γ.Ντάισελμπλουμ.

Όσον αφορά την απόφαση της Κομισιόν να προτείνει την έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στην Πορτογαλία και στην Ισπανία για υπερβολικά ελλείμματα, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι υπάρχει ισχυρή υποστήριξη στις προτάσεις της Κομισιόν και το θέμα θα τεθεί στο αυριανό Ecofin.

Πρώτο Eurogroup μετά το Brexit

Οι επιπτώσεις του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος στην οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη βρέθηκαν στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup.

Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης μια «προκαταρκτική εκτίμηση» της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit θα στοιχίσει σε ανάπτυξη 1 – 2,5% του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ευρωζώνη 0,2 – 0,5% του ΑΕΠ.

«Είδαμε την αντίδραση των αγορών μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις για την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας οι επιπτώσεις θα είναι οικονομικές, αλλά και πολιτικές», υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ωστόσο, υπογράμμισε, πως η ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και την ενίσχυση των φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων κάλεσε την Τερέζα Μέι, που θα αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας την Τετάρτη, να «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση το συντομότερο δυνατό, μέσα από την επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, κάτι που αποτελεί «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι ο ESM δεν επηρεάζεται άμεσα σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές του επιχειρήσεις από το Brexit, καθώς η Βρετανία δεν είναι μέλος ούτε της ευρωζώνης ούτε του ESM.

H παρέμβαση Τσακαλώτου

Κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα, ανέφεραν ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τόνισε ότι κατά την ελληνική άποψη δεν είναι σκόπιμο να συζητείται θέμα επιβολής κυρώσεων σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, στον βαθμό που κάτι τέτοιο, με δεδομένο και το Brexit, θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρεί να λύσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, με την άποψη αυτή συνέκλιναν στη συνέχεια η Γαλλία και η Ιταλία, αν και δεν εξέφρασαν ευθεία διαφωνία με την έναρξη της διαδικασίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.