ΔΕΥΑΜΒ: Μείωση της πίεσης του δικτύου και όχι χρήση του λάστιχου ποτίσματος

Π. Σκοτινιώτης: Αν δεν δείξουν ευθύνη οι συμπολίτες θα υπάρξει πρόβλημα

Πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας, αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ στη συνεδρίασή του, ενώ ο πρόεδρος και δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, τόνισε ότι, όσα μέτρα κι αν λάβει η ΔΕΥΑΜΒ, αν οι καταναλωτές δεν επιδείξουν κοινωνική ευθύνη οι συμπολίτες μας, το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν θα λυθεί. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο έργο της Διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ, που σήμερα συμπλήρωσε τρία χρόνια και κατήγγειλε τις παρατάξεις ότι «χάιδευαν» τους κατοίκους του Πηλίου που διαμαρτύρονταν για το νερό και επισήμανε ότι «όταν διαπαιδαγωγούμε την κοινωνία μ’ αυτό τον τρόπο, θα τα βρούμε μπροστά μας».

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ έγινε παρουσία του νέου αντιπροέδρου Στέργιου Παπαευσταθίου και του συμβούλου της νέας Δημοτική Αρχής Αλέξανδρου Παπαδόπουλου.

Ο σύμβουλος εκ μέρους της ΛΑΣ (που δεν έχει δικαίωμα ψήφου στο Δ.Σ.) Κώστας Νίκου, επέρριψε ευθύνες στη Διοίκηση, για τις ενέργειες που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια και τα έργα που υλοποίησε για ν’ αντιμετωπιστούν τα επείγοντα προβλήματα, κατήγγειλε ότι υπάρχουν παραλείψεις στη ΔΕΥΑΜΒ και στο Δήμο που δεν άνοιξαν προοπτικές και τόνισε ότι απαιτείται σταυροφορία για να πάρουν οι πολίτες την κατάσταση στα χέρια τους για να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση νερού.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ και δήμαρχος Βόλου τόνισε ότι σήμερα (7 Ιουλίου 2011), συμπληρώνονται τρία χρόνια από την πρώτη συνεδρίαση της Διοίκησης και επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, που δεν μπόρεσαν να πετύχουν αρμονία μεταξύ των κατοίκων των περιοχών που βρίσκονται οι πηγές, με το Πολεοδομικό Συγκρότημα και τη ΔΕΥΑΜΒ, που είχε αποτέλεσμα η Επιχείρηση Ύδρευσης να προσανατολίζεται εδώ και χρόνια στις γεωτρήσεις της Κάρλας, λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν με τους κατοίκους του ορεινού όγκου.
Ο Π. Σκοτινιώτης έκανε λόγο για λάθος προσανατολισμό τις τελευταίες δεκαετίες και επισήμανε ότι ακόμη και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τους κατοίκους του Πηλίου για τα νερά, η Δημοτική Αρχή, τις αντιμετώπισε μόνη της, διότι οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου τους «χάιδευαν» και έριχναν το μπαλάκι στον δήμαρχο.

«Θα το βρούμε μπροστά μας»
Όταν ερχόταν οι διαμαρτυρόμενοι, ανέφερε ο Π. Σκοτινιώτης προς τον Κ. Νίκου, λέγατε να ρωτήσουμε τις τοπικές κοινωνίες. «Δεν έχω αγωνία να δικαιωθώ. Έχασα τις εκλογές, ανέλαβα πλήρως και από την πρώτη στιγμή την πολιτική ευθύνη. Εσείς πήρατε την ευθύνη;», διερωτήθηκε.
Όταν ερχόντουσαν και έκαναν καταλήψεις και δε μας άφησαν να πάμε στα χωριά, πάγια τακτική σας ήταν ότι θα το ξαναδούμε κλπ. «Εύχομαι στον αντιπρόεδρο της νέας Διοίκησης το καλύτερο, αλλά πρέπει να υπάρξει ενιαίο μέτωπο για το πρόβλημα. Όταν διαπαιδαγωγούμε την κοινωνία μ’ αυτό τον τρόπο θα τα βρούμε μπροστά μας», ήταν η δήλωση του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι σήμερα είναι έτοιμη η προκήρυξη για την ολοκληρωμένη διαχείριση υδατικού δυναμικού της περιοχής, ώστε το έργο αντιμετώπισης διαρροών του δικτύου, να ξεκινήσει το 2015, με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ. Ήδη το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ ενέκρινε την αναμόρφωση της μελέτης και υπάρχει η διαβεβαίωση του ΕΠΠΕΡΑΑ ότι το έργο της ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρήσει.

Μείωση πίεσης νερού όχι λάστιχο
Στην εισήγηση του θέματος για λήψη μέτρων μείωση της κατανάλωσης για το καλοκαίρι, τονίζεται ότι η παρατεταμένη ανομβρία του χειμώνα των ετών δύο τελευταίων ετών έχει προκαλέσει εφέτος σοβαρό έλλειμμα στο ισοζύγιο παραγωγής – ζήτησης πόσιμου νερού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η ΔΕΥΑΜΒ, προκύπτουν ότι το δίμηνο Απρίλιος-Μάιος του 2014 παρουσιάστηκε μείωση της παραγωγής πηγαίου νερού κατά 30% έναντι του αντίστοιχου διμήνου του 2013. Επίσης το δεύτερο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το 2012 υπήρξε μείωση του πηγαίου νερού κατά 15%.

Συμπερασματικά, τους δύο τελευταίους χρόνους σημειώθηκε μία μείωση του πηγαίου νερού για το τους μήνες Απρίλιο-Μάιο γύρω στο 45%.Επίσης τις 19 Ιουνίου που είναι η τελευταία μέρα που έχουμε περασμένα στο αρχείο μας στοιχεία, είχαμε για το 2013 παραγωγή νερού πηγαίου 20.276κ.μ., γεωτρήσεων 25.812κ.μ., ενώ για το 2014 παραγωγή νερού πηγαίου 12.891κ.μ., γεωτρήσεων 33.330 κ.μ. Δηλαδή πέρυσι είχαμε ποσοστό πηγαίου 44%, ενώ εφέτος 27%.

Για να αντιμετωπισθεί το οξυμμένο πρόβλημα, αυτό που πρωτίστως απαιτείται είναι η συμβολή και η συνεργασία όλων των συμπολιτών μας, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, ώστε να αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση του νερού στα σπίτια ή σε δημόσιους χώρους (π.χ. ντουζιέρες σε ακτές), τη χρήση λάστιχου για πλύσιμο πεζοδρομίων, αυτοκινήτων ή πότισμα κήπων, κλπ.

Σε σύσκεψη μεταξύ παραγόντων του Δήμου και της ΔΕΥΑΜΒ, πέραν της εντολής στην Υπηρεσία να διερευνήσει τη δυνατότητα γρήγορης αξιοποίησης δύο ακόμη γεωτρήσεων, αποφασίσθηκαν και τα εξής:
1. Το πότισμα των πάρκων στα σημεία που γίνεται από νερό ύδρευσης, να γίνεται μόνο κατά τις νυχτερινές ώρες. Επίσης ο Δήμος θα ενεργοποιήσει όλες τις αρδευτικές γεωτρήσεις.
2. Το πότισμα των γηπέδων να γίνεται μόνο τις νυκτερινές ώρες. Να ενεργοποιηθεί η γεώτρηση στο ΕΑΚ και όπου υπάρχει δυνατότητα ποτίσματος με γεωτρήσεις που δεν είναι ενταγμένες στο σύστημα
ύδρευσης.
3. Να γίνει περιορισμός στις καταναλώσεις των σχολείων στη καλοκαιρινή περίοδο μη λειτουργίας τους σε συνεννόηση με τις επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
4. Σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα, να κλείνουν στην Πορταριά οι κοινόχρηστες βρύσες τις νυχτερινές ώρες.

Ως μέτρα μείωσης της κατανάλωσης κατά τους θερινούς μήνες, μετά την απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ, πρόκειται να γίνει:
1.Εφαρμογή σχεδίου μειώσεων πίεσης νερού (ήδη εφαρμόζεται) κατά τις νυκτερινές ώρες, και όταν υπάρχει πρόβλημα και κατά τις ώρες της ημέρας, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τον κανονισμό
Ύδρευσης της ΔΕΥΑΜΒ.
2. Απαγόρευση της χρήσης λάστιχου για οποιαδήποτε εξωτερική χρήση (πλύσιμο πεζοδρομίων, δρόμου, αυλών, αυτοκινήτων, πότισμα κ.λ.π.) . Επιβολή προστίμου σε περίπτωση παραβάσεων. Σαν πρόστιμο προτείνεται να έχει ύψος 30 €.
3. Να γίνονται ανακοινώσεις στα τοπικά ΜΜΕ ανά τακτικά διαστήματα για τον περιορισμό της οικιακής κατανάλωσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.