Έκκληση στους αιμοδότες απευθύνουν οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία

Έχει μειωθεί η προσέλευση εθελοντών, κυρίως λόγω Covid αλλά και καύσωνα, κατά 30-40%!

Έκκληση προς τους αιμοδότες απευθύνουν οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία, που έχουν ανάγκη μεταγγίσεων κάθε 15 ημέρες για να κρατηθούν στη ζωή, καθώς λόγω Covid και καύσωνα, έχει μειωθεί η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών, στην Αιμοδοσία κατά 30-40%.
Η Δέσποινα Λουκάκη πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και τόνισε, ότι δυστυχώς οι ανάγκες σε αίμα δεν πάνε διακοπές, ούτε γνωρίζουν από αργίες και άλλα πράγματα. Είναι μόνιμες και πάγιες, πέρα από τα έκτακτα περιστατικά.

Ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος

“Εδώ και ενάμιση χρόνο, για τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος, διότι ότι και να συμβαίνει γύρω μας, εμείς κάθε 15 μέρες πρέπει να κάνουμε μετάγγιση αίματος και είναι κάτι που δεν παίρνει αναβολή γιατί αφορά τη ζωή μας”, επισήμανε.
Σύμφωνα με την ίδια, με τις συνθήκες της πανδημίας, του καύσωνα που πλήττει το τελευταίο διάστημα τη χώρα μας και με τα ψυχολογικά προβλήματα που έχει ο καθένας, από τη μία είναι δικαιολογημένη η αποχή από τις αιμοδοσίες, από την άλλη όμως δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος για να επιβιώσουν συνάνθρωποί μας, ενώ ενδεικτικές είναι οι αναρτήσεις – εκκλήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για ζήτηση αίματος.
“Για μας είναι πολύ δύσκολο, αν σκεφτείτε ότι ο καθένας, όλα τα χρόνια της ζωής του, προσπαθεί να βρει και να εξασφαλίσει αιμοδότες. Έχουμε εξαντλήσει το φιλικό και συγγενικό μας περιβάλλον, παρόλα αυτά όμως, δεν είναι ποτέ πολύ εύκολο να είμαστε σίγουροι ότι την επόμενη φορά που θα χρειαστούμε μετάγγιση, θα έχουμε αίμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Λουκάκη.

«Με μία φιάλη αίματος μπορούν να σωθούν τρεις ζωές»

Επίσης τόνισε ότι από την αρχή της πανδημίας έχει πέσει η προσέλευση των αιμοδοτών κατά 30-40%, ενώ τώρα λόγω της ζέστης και των προβλημάτων που έχει ο κόσμος, το αίμα είναι δυσεύρετο.
Η πρόεδρος του πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, ανέφερε ότι με μία φιάλη αίματος μπορούν να σωθούν τρεις ζωές και αυτό είναι ένα στοιχείο που ίσως κάνει τους αιμοδότες να νιώσουν καλύτερα και να έχουν κίνητρο, όταν ξέρουν ότι βοηθούν τρεις συνανθρώπους τους να επιβιώσουν.
Όπως είπε, μισή ώρα αν αφιερώσει κάποιος από τη ζωή του θα βοηθήσει κόσμο, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας επιπλέον κίνδυνος, καθώς η αιμοδοσία του Νοσοκομείου είναι ανεξάρτητη, με είσοδο από την οδό Αθανασάκη, από την οποία μπαίνει κάποιος, αιμοδοτεί και φεύγει, χωρίς να έχει επαφή με άλλους ασθενείς, ενώ τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής, καθώς προέχει η υγεία του αιμοδότη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.