Γεμάτος από κακοποιημένες γυναίκες διαρκώς ο «Ξενώνας της Μέριμνας»!

«Καταφύγιο» για όσες πέφτουν θύματα, πολλές φορές με τα παιδιά τους…

Πολλές είναι οι κακοποιημένες γυναίκες που βρίσκουν καταφύγιο στους κόλπους της «Κοινωνικής Μέριμνας Βόλου», τόσο οι ίδιες, όσο και τα παιδιά τους σε μερικές περιπτώσεις και για να καλυφθούν οι ανάγκες στο επόμενο διάστημα, ο ξενώνας θα επεκταθεί για να μπορεί να διαθέτει 13 κλίνες.
Σε μήνυμά της, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά της Γυναίκας», η κοινωνική λειτουργός του παραρτήματος της Μέριμνας Ελένη Μπισμπαίου, καλεί τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν την κακοποίηση, να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν, να κάνουν το βήμα χωρίς να φοβούνται, διότι υπάρχουν υπηρεσίες και φορείς που ασχολούνται και είναι σε θέση να τις βοηθήσουν και να τις υποστηρίξουν.
Μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» η κοινωνική λειτουργός, τόνισε ότι η κακοποίηση της γυναίκας είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που υπάρχει μέχρι τις μέρες μας και δεν έχει εξαλειφθεί.
Το κομμάτι της αποδοχής βοήθειας για μια γυναίκα που βιώνει την κακοποίηση, δυστυχώς μέχρι και σήμερα αποτελεί ταμπού, ανέφερε και πρόσθεσε ότι, η ύπαρξη περισσότερων υπηρεσιών και φορέων που ασχολούνται μ’ αυτό το φαινόμενο, βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό στο να απευθύνονται οι γυναίκες πιο εύκολα σ’ αυτές τις αρμόδιες υπηρεσίες και να καταγγέλλουν κάποια περιστατικά.

Χρειάζονται και οι θύτες βοήθεια

Σε περιπτώσεις κακοποίησης υπάρχουν παράγοντες που είναι ενδοψυχικοί, διαπροσωπικοί και πολιτισμικοί που συμβάλλουν σ’ αυτό το φαινόμενο.
Σύμφωνα με την κ. Μπισμπαίου, οι θύτες πολύ συχνά προέρχονται από οικογένειες όπου η βία ήταν καθημερινό φαινόμενο, πολύ πιθανόν να ήταν μάρτυρες ξυλοδαρμών της μητέρας τους ή έχουν κακοποιηθεί οι ίδιοι όταν ήταν παιδιά, είναι συνήθως άνθρωποι με έντονα αισθήματα ανεπάρκειας, χαμηλής αυτοεκτίμησης, καχύποπτοι, επιθετικοί, επικριτικοί στις πράξεις των άλλων.
«Μπορούμε να πούμε ότι ασυνείδητα αισθάνονται μια πλευρά του εαυτού τους αδύναμη, αυτό δεν γίνεται ανεκτό από τους ίδιους και προβάλλουν αυτή την πλευρά στη γυναίκα, κάθε φορά που επιτίθενται», είπε η κοινωνική λειτουργός, που πρόσθεσε ότι και αυτά τα άτομα θέλουν βοήθεια.
Ο ξενώνας της Κοινωνικής Μέριμνας για την υποστήριξη της κακοποιημένας γυναίκας λειτουργεί από το 1998, από τον Μάιο του 2016 η Μέριμνα έχει κάνει προσπάθεια στο να αυξήσει τη δυναμικότητα των κλινών, για να προσφέρει προσωρινή και προστατευμένη φιλοξενία. Σήμερα η δυναμικότητα είναι επτά κλίνες στον ξενώνα και στο προσεχές χρονικό διάστημα θα φθάσει στις 13, προκειμένου να καλυφθούν οι περαιτέρω ανάγκες, σημείωσε η Ελένη Μπισμπαίου.

Αύξηση της δυναμικότητας

Ο «Ξενώνας της Κοινωνικής Μέριμνας» είναι διαρκώς καλυμμένος από κακοποιημένες γυναίκες μεμονωμένες ή περιπτώσεις γυναικών που φιλοξενούνται με τα παιδιά τους.
Με βάση τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του χώρου φιλοξενίας, το χρονικό διάστημα παραμονής είναι τρεις μήνες και βλέποντας στην πορεία κατά πόσο έχουν καλυφθεί οι ανάγκες κάθε περίπτωσης, μπορεί να υπάρξει παράταση των τριών μηνών ή σε συνεννόηση με το περιστατικό, να αποφασιστεί η παραπομπή του σε άλλο χώρο φιλοξενίας.
Η κ. Μπισμπαίου υπογράμμισε ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών που τα κατάφεραν και βρέθηκαν ξανά στον κοινωνικό ιστό, οι ίδιες και τα παιδιά τους, αλλά υπήρξαν και περιπτώσεις γυναικών που επέστρεψαν στο κακοποιητικό βίαιο περιβάλλον.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.