Πρόγραμμα ασφαλούς πλοήγησης και χρήσης του διαδικτύου στα σχολεία της Μαγνησίας

Με τη συνεργασία του Υπ. Παιδείας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και του ΠΘ

Το πρόγραμμα ασφαλούς πλοήγησης και χρήσης του διαδικτύου με τίτλο «Χρησιμοποιώ το διαδίκτυο με σιγουριά» ξεκινά από τα τέλη περίπου Νοέμβρη σε Δημοτικά και Γυμνάσια της Μαγνησίας, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με στόχο να μάθουν οι μαθητές θεωρητικά αλλά και βιωματικά πως μπορούν να προστατευτούν από τις απειλές του διαδικτύου.

 

Για την παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή αναφερόμενη στο πρόγραμμα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο στα σχολεία της Μαγνησίας σημείωσε πως μπορεί να αποτελέσει ένα πολιτικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Σημείωσε πως το διαδίκτυο αποτελεί έναν τρόπο μόρφωσης και επικοινωνίας  των παιδιών από τον οποίο όμως θα πρέπει να θωρακιστούν και με το πρόγραμμα αυτό μπορούν να περιοριστούν οι παγίδες που κρύβει το διαδίκτυο.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωκράτης Σαβελίδης τόνισε από την πλευρά του ότι η εκπαίδευση δεν θα πρέπει να αφορά μόνο στα όρια της σχολικής μονάδας και σημείωσε πως υπάρχει άπειροι κίνδυνοι στο διαδίκτυο, όπου με το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει θα μάθουν οι μαθητές πως να τους αποκρούουν. Για τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος μίλησε και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργο Πολύζος, επισημαίνοντας πως η πλοήγηση στο διαδίκτυο αφορά όλο και μικρότερες ηλικίας ιδίως δε την περίοδο της πανδημίας, που τα παιδιά περνούσαν πολλές ώρες με τα κινητά και τα tablet τους. Ο κ. Πολύζος χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως πρωτοπόρο και τόνισε ότι η πρόταση υλοποίησή της του αγκαλιάστηκε άμεσα από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας Ταξίαρχος κ. Μιλτιάδης Αλεξάκης έκανε λόγο για μια εικονική πραγματικότητα που δημιουργείται μέσα στον χώρο του διαδικτύου, παράλληλη με την πραγματική, που κρύβει όμως κινδύνους και ανέφερε ότι μέσα από το διαδίκτυο μπορεί να γίνει χρήση των προσωπικών δεδομένων, διαδικτυακός εκφοβισμός, σεξουαλικός εκβιασμός ανηλίκων, αλλά να υπάρξει και εθισμός στη χρήση του.

Πως θα λειτουργήσει το πρόγραμμα

Για την λειτουργία και την οργάνωση του προγράμματος μίλησαν ο κ. Γιώργος Πρώιας, πανεπιστημιακός του ΠΘ και μέλος της ομάδας TALOS του ΠΘ αλλά και ο Ανθυπαστυνόμος κ. Γιώργος Σκόνδρας, Σύνδεσμος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σημειώθηκε ότι το πρόγραμμα θα αφορά αρχικά στους μαθητές του Γυμνασίου, ξεκινώντας από την Α΄τάξη με δυνατότητα επέκτασης και στις υπόλοιπες και έπειτα στους μαθητές των Ε και Στ΄ τάξεων του Δημοτικού.

Σύμφωνα με τον κ. Σκόνδρα, ο οποίος έχει υλοποιήσει πάνω από 300 ομιλίες σε σχολεία της Μαγνησίας και έχει απευθυνθεί σε 12.000 μαθητές , εκπαιδευτικούς και γονείς, θα υπάρχει στο πρόγραμμα το θεωρητικό μέρος και θα ακολουθεί και το πρακτικό.

«Είναι ένα πάντρεμα θεωρίας και πράξης που έρχεται το Πανεπιστήμιο να υποστηρίξει τη δράση αυτή με την τεχνογνωσία του και βιωματικά στον ίδιο χρόνο να επεξηγήσει όλα όσα υπάρχουν στο διαδίκτυο», σημείωσε ο κ. Σκόνδρας, ο οποίος ανέφερε πως είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις στη Μαγνησία που έχει χειριστεί η Αστυνομική Διεύθυνση και αφορά σε εξαπάτηση ανηλίκων μέσω διαδικτύου, ωστόσο πολλοί είναι οι γονείς καθημερινά που ζητούν ενημέρωση για το πως να χειριστούν διάφορα περιστατικά που αφορούν τα παιδιά τους και τη χρήση του διαδικτύου.

Ο κ. Πρώιας ανέφερε ότι οι μαθητές, αφού θα έχει προηγηθεί το θεωρητικό κομμάτι, θα μπορούν έπειτα να δουν βιωματικά όσα έμαθαν μέσα από διάφορα project. Θα μάθουν, όπως είπε ο ίδιος, πως να ξεχωρίζουν ένα ψεύτικο προφίλ, εάν οι ακόλουθοι στο Instagram και στο facebook  είναι πραγματικοί ή όχι και θα μπορούν να μάθουν πως πρέπει να κινούνται ασφαλώς στο διαδίκτυο. Της προσπάθειας αυτής θα συνδράμουν μέλη ΔΕΠ του ΠΘ, αλλά και εθελοντές φοιτητές κατά κύριο λόγο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΠΘ.

Στη συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε πως χρειάζεται 1-1,5 μήνας προετοιμασίας του προγράμματος, με αυτό να ξεκινά περίπου στο τέλος Νοεμβρίου, αρχικά σε επιλεγμένα Γυμνάσια κι έπειτα πιο γενικευμένα. Για την υλοποίησή του θα αξιοποιηθούν οι ώρες διδασκαλίας της Πληροφορικής και τα μέσα κάθε σχολικού εργαστηρίου, ενώ θα αξιοποιηθούν και τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων όπως και οι Εκπαιδευτικοί Όμιλοι.

Δημ. Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.