Σημεία και μουσεία της Μαγνησίας, στο επίκεντρο παραγωγών του «Ελληνικού Κέντρου Παρατήρησης»

«Η γνώση πρέπει να μοιράζεται» δήλωσε στο Ράδιο Ένα, ο Β. Καραπαναγιωτίδης εκ των δημιουργών

Το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου παρουσιάζεται μέσα από ένα εξαιρετικό βίντεο που δημιούργησε το Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης, και το οποίο σύντομα θα παρουσιάσει κι άλλα μουσεία και όμορφα τοπία της περιοχής μας, αναδεικνύοντάς τα. Τοπία της χώρας μας, μουσεία, ιστορικά μνημεία και πολλά άλλα παρουσιάζονται στο κοινό από την ιστοσελίδα του κέντρου. Τι είναι, όμως το Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης;
Το κέντρο γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2020, μέσα στην πρώτη καραντίνα, αλλά η υλοποίησή του έγινε τον Οκτώβριο του 2021 από τον Βασίλη Καραπαναγιωτίδη και τον Βασίλη Βακρατσά, με την δημιουργία του καναλιού στο YouTube και το site του Ελληνικού Κέντρου Παρατήρησης heoce.gr.
Σκοπός του Ελληνικού Κέντρου Παρατήρησης είναι η δημιουργία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με στόχο την ανάδειξη μνημείων, μουσείων, της Ελληνικής χλωρίδας και πανίδας καθώς και σημαντικών προορισμών. Να δώσει στον θεατή τη γνώση και την πληροφορία για πράγματα μικρά και μεγάλα που βρίσκονται γύρω μας και συνήθως δεν τα γνωρίζουμε ή δεν τα έχουμε παρατηρήσει ποτέ. Άλλωστε…«η γνώση πρέπει να μοιράζεται».
«Όλο αυτό το εγχείρημα το κάνουμε με αγάπη κατά τη διάρκεια του ελεύθερού μας χρόνου», δηλώνει ο κ. Καραπαναγιωτίδης, ο ένας εκ των δύο δημιουργών του κέντρου, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα γύρω μας που δεν τα έχουμε παρατηρήσει ποτέ και δεν τα έχουμε δώσει σημασία. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της ανάδειξής τους με σκοπό ο κόσμος να μάθει για αυτές τις ομορφιές», συνεχίζει ο ίδιος σχετικά με τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου.
Ο κ. Καραπαναγιωτίδης λέει πως στο Παρατηρητήριο προστίθενται συνεχώς νέα μέρη και νέα τοπία, τα οποία ψάχνουν οι ίδιοι στο ίντερνετ ή γνωρίζουν μέσα από τα ταξίδια τους, αλλά επισημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να τους προτείνει σημεία και μέρη προς ανάδειξη. «Ψάχνουμε να βρούμε σημεία, μνημεία και προορισμούς που δεν γνωρίζουμε. Αν κάποιος θέλει να αναδείξει το οτιδήποτε μπορεί φυσικά να επικοινωνήσει μαζί μας», αναφέρει ο ίδιος.

«Αυτό που θα παρουσιάσουμε
στον κόσμο θέλουμε να είναι ακριβές»

Η παρουσίαση της ομορφιάς των τοπίων διαφόρων περιοχών πραγματοποιείται με την επικοινωνία με ανθρώπους που έχουν σχέση και γνώση με το εκάστοτε αντικείμενο, όπως εξηγεί ο κ. Καραπαναγιωτίδης, φέρνοντας ως παράδειγμα τα Μουσεία Παλαιοντολογίας, τα οποία παρουσιάζουν έναν πολύ εξειδικευμένο αντικείμενο. «Τη γνώση μας την προσέφερε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η κ. Βάσω Τσουκαλά. Μας έδωσε όλο τον όγκο της πληροφορίας που χρειαζόμασταν, ώστε αυτό που θα παρουσιάσουμε στον κόσμο να είναι ακριβές και σωστό», εξηγεί ο δημιουργός του heoce.

Ανάδειξη σημείων της Μαγνησίας

Σύμφωνα με τον κ. Καραπαναγιωτίδη η ομάδα του Παρατηρητηρίου τοπικά έχει ασχοληθεί και έχει αναδείξει ήδη μέσω βίντεο το Εντομολογικό Μουσείο του Βόλου, ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι σύντομα θα προβληθεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, καθώς και με άλλα μέρη και σημεία της Μαγνησίας και του Πηλίου. Ο ίδιος, μάλιστα, εξέφρασε την ιδιαίτερη αγάπη του για τον Βόλο, ψάχνοντας συνεχώς τρόπους να τον επισκέπτεται, και όχι άδικα, εφόσον ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας προσφέρει γοητευτικές εικόνες που το κέντρο έχει σκοπό να αναδείξει.
Τα βίντεο που δημιουργεί η ομάδα είναι ελεύθερα προς κοινοποίηση απ’ όλους όσοι ενδιαφέρονται να τα προωθήσουν, απλώς επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα www.heoce.gr.

Οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας Βασίλης Καραπαναγιωτίδης και Βασίλης Βακρατσάς

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.