Υπογράφηκε η σύμβαση του Μουσείου για την Αργώ στον Βόλο (φωτογραφίες)

Από τον Δήμο και τον ανάδοχο παρουσία του περιφερειάρχη

Σε μια λιτή τελετή υπογράφηκε σήμερα το πρωί η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Βόλου και του αναδόχου για την ανέγερση του Μουσείου για την Αργώ, που θα γίνει στην είσοδο της πόλης, στο Πεδίον Άρεως. Οι εργασίες ξεκινούν άμεσα και ο προϋπολογισμός του έργου είναι 17 εκ. €.
Τη σύμβαση υπέγραψε ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος με τον ανάδοχο, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτα, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, ο πρώην περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, ο πρώην δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.


Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον πρώην περιφερειάρχη που ξεκίνησε τη διαδικασία, τον κ. Κουρέτα που συνέβαλε αποτελεσματικά ώστε η διαδικασία να πάρει σάρκα και οστά και να φθάσουμε σήμερα στην υπογραφή και όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του έργου.
Όπως είπε, το έργο παρουσιάστηκε πριν τρία χρόνια με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά τελικά δεν υπήρχαν χρήματα και η Περιφέρεια το ενέταξε για να χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα δώσει άλλη χροιά στην πόλη και θα είναι σημείο αναφοράς για όλη τη Θεσσαλία, ανέφερε ο δήμαρχος.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης τόνισε ότι τα έργα αυτά είχαν ενταχθεί από την προηγούμενη διοίκηση και ο ίδιος πριν τις εκλογές είδε ότι είχαν μεγάλη αξία και ο Δήμος Βόλου είχε τη μεγαλύτερη ετοιμότητα.
Επίσης είπε ότι έγιναν τα αδύνατα δυνατά για να προχωρήσει το έργο γιατί έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία για τον Βόλο, ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί το 2027 και η περιφερειακή αρχή είναι εδώ για να κάνει τα εγκαίνια στο μεγάλο αυτό έργο.
Τέλος, ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε τη Διαχειριστική Αρχή και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας και ο δήμαρχος τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Στη συνέχεια δήμαρχος και περιφερειάρχης προχώρησαν στην αποκάλυψη της πινακίδας με τα στοιχεία του έργου, που θα γίνει μεταξύ του εκθεσιακού κέντρου και στην είσοδο του Πεδίου Άρεως, σε έκταση άνω των 3 στρεμμάτων.

Πως θα διαμορφωθεί το Μουσείο
Το Αργοναυτικό Μουσείο χωροθετείται επί της Λεωφόρου Αθηνών μεταξύ του Εκθεσιακού Κέντρου Βόλου και του Πεδίου του Άρεως. Η βραβευμένη αρχιτεκτονική και μουσειογραφική μελέτη από την Κίζης Αρχιτέκτονες ΙΚΕ προβλέπει: Η είσοδος στο μουσείο γίνεται από τη νέα δημόσια πλατεία που διαμορφώνεται μεταξύ Μουσείου και Πεδίου Άρεως. Μία ράμπα πάνω από το νερό οδηγεί στο κτίριο του μουσείου. Ο χώρος της υποδοχής εισάγει τον επισκέπτη στην εμπειρία του ταξιδιού. Στα αριστερά βρίσκεται η είσοδος προς το αμφιθέατρο, 230 θέσεων.
Μέσα στο Μουσείο η Αργώ εκτίθεται υπερυψωμένη από την επιφάνεια του νερού, χωρίς να βρέχεται, στηριγμένη σε τηλεσκοπικές υδραυλικές αντηρίδες, αντίστοιχες με τα «μπουντέλια» και τους «τάκους» των σκαφών στα καρνάγια. Το νερό είναι πιο ρηχό από μισό μέτρο, όπως ρηχή είναι και η μεγαλύτερη έκταση των υδάτινων επιφανειών του περιβάλλοντος χώρου, με την εξαίρεση μιας περιοχής με βάθος ικανό για να επιπλεύσει το πλοίο, όταν θα εκτίθεται στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου. Η διήγηση ξεκινά με θέμα το ταξίδι στα πέρατα του κόσμου. Ένα ταξίδι παράτολμο, που γίνεται εφικτό χάρη στο θάρρος των Αργοναυτών αλλά και ένα νέο εφεύρημα της ναυπηγικής, την πεντηκόντορο Αργώ. Ένας μεγάλος διαδραστικός χάρτης ταξιδεύει στο μύθο και τα ταξίδια των Αργοναυτών.
Η προϊστορική ναυπηγική
– Η δεύτερη ενότητα ανατρέχει στις ναυπηγικές καινοτομίες των Μυκηναίων και παρουσιάζει την πρόσφατη ναυπήγηση του αντιγράφου της προϊστορικής Αργούς. Με φόντο το σκαρί, ο επισκέπτης μαθαίνει για τις ιστορικές τεχνικές ναυπηγικής. Έχοντας ολοκληρώσει την επίσκεψή στην πρώτη αίθουσα του μουσείου, με μια γέφυρα ο επισκέπτης περνά στην ανατολική πτέρυγα και εποπτεύει την Αργώ από ψηλά, στον άξονα του πλού της. Η Αργώ στην τέχνη : Φωτεινές εικόνες από αναπαραστάσεις της Αργούς και των Αργοναυτών στην τέχνη, τονίζουν τη διαχρονία και την παγκοσμιότητα του μύθου. Η Αργώ στην λογοτεχνία – αποσπάσματα ποιημάτων από τη διαχρονική παρουσία του μύθου στα γράμματα.

Η έκθεση συνεχίζεται με το παγκόσμιο ταξίδι της Αργούς μέσα από τον κόσμο των γραμματοσήμων. Ακολουθεί ο μύθος της Μήδειας. Ένας εξώστης επιτρέπει την επίσκεψή ακριβώς πάνω από το σκαρί.
Ο Αστερισμός της Αργούς
– Η Αργώ είναι αστερισμός του Νοτίου Ημισφαιρίου, γνωστός στους αρχαίους Έλληνες και μερικώς ορατός από την Ελλάδα. Κατά τον μύθο, η θεά Αθηνά ανέβασε την Αργώ στον ουρανό για να θυμίζει το μεγάλο κατόρθωμα των Αργοναυτών και να ενθαρρύνει τους ναυτικούς. Μια μεγάλη φωτεινή εγκατάσταση στον ανατολικό τοίχο του μουσείου αποδίδει τον αστερισμό στον χώρο. Στα αριστερά βρίσκεται η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων. Φτάνοντας στο ισόγειο, ο επισκέπτης παρατηρεί το καράβι από το ύψος της ίσαλου γραμμής. Ημίεργα του σκαριού και απτικές εφαρμογές για τα παιδιά, όπως το κωπηλατήριο, συνοδεύουν την παρατήρηση. Η επίσκεψη τελειώνει με το πέρασμα από το πωλητήριο και το καφενείο του μουσείου. Το καφέ επεκτείνεται στον υπαίθριο χώρο. Μπορεί κανείς να το επισκεφτεί ανεξάρτητα από το μουσείο. Η πλατεία και η μεγάλη επιφάνεια του νερού γίνονται μια υπαίθρια επέκταση του μουσείου. Ένας νέος δημόσιος τόπος εκδηλώσεων για την πόλη. Το κτίριο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η Αργώ να μπορεί να βγαίνει από το μουσείο, και να επιπλέει στην υδάτινη επιφάνεια της πλατείας εισόδου.

Στοιχεία κατασκευής:

Εμβαδόν κάλυψης κτιρίου 2.675,00m2

Εμβαδόν δόμησης κτιριου 3.675,00 m2
Εμβαδόν βοηθητικών χώρων 865,00 m2

Εμβαδόν ημιυπαίθριων χώρων 71,00 m2

Μέγιστο ύψος κτιρίου 16,00 m

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.