Περί του πραγματικού ονόματος του επαναστάτη Ρήγα Βελεστινλή στην Προτομή της Τεργέστης

Από τον Δρ. Δημήτριο Καραμπερόπουλο *

Σχετικά με την αναγραφή του ονόματος στην προτομή, η οποία θα στηθεί προς τιμήν του επαναστάτη και πρωτομάρτυρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας Ρήγα Βελεστινλή στην πόλη Τεργέστη, όπου μετά την προδοσία συνελήφθη και ανακόπηκε το «Στρατηγικό σχέδιο της επανάστασής του» για την απελευθέρωση των σκλαβωμένων από τον τυραννικό ζυγό, θα πρέπει να δει κανείς τα ίδια τα κείμενα του Ρήγα. Ποιο όνομα χρησιμοποίησε ό ίδιος στα έργα του, τα οποία παρατίθενται αναγράφοντας ένα και μόνο όνομα ότι εκδόθηκαν «παρά Ρήγα Βελεστινλή Θετταλού»:

1). Φυσικής Απάνθισμα, 1790, «εξεδόθη παρά Ρήγα Βελεστινλή Θετταλού».
2). Σχολείον των ντελικάτων εραστών, 1790, «εξεδόθη παρά Ρήγα Βελεστινλή
Θετταλού».
3). Επιπεδογραφία της Κωνσταντινουπόλεως, 1796, «εξεδόθη παρά Ρήγα
Βελεστινλή Θετταλού».

4). Νέος Ανάχαρσις, 1797, «εξεδόθη παρά Ρήγα Βελεστινλή Θετταλού».
5). Χαλκογραφία Μεγάλου Αλεξάνδρου, 1797, «εξεδόθη παρά Ρήγα Βελεστινλή»
6). Χάρτα της Ελλάδος, 1797, «εξεδόθη παρά Ρήγα Βελεστινλή Θετταλού».
7). Νέα Χάρτα της Βλαχίας, 1797, «εξεδόθη παρά Ρήγα Βελεστινλή Θετταλού».
7). Γενική Χάρτα τα Μολδοβίας, 1797, «εξεδόθη παρά Ρήγα Βελεστινλή
Θετταλού».
8). Τα Ολύμπια, 1797, στην αφιέρωση υπογράφει «Ρήγας Βελεστινλής ο Θετταλός».

Επισημαίνεται ότι ο ίδιος ο Ρήγας ουδέποτε χρησιμοποίησε το «Φεραίος». Το επώνυμο «Φεραίος», όπως έχουμε δείξει στη μελέτη «Όνομα και καταγωγή του Ρήγα Βελεστινλή», έκδοση Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, Αθήνα 1997 και β΄έκδ. 2000, του το πρόσθεσαν το 1832 ο Κων. Κούμας και ο Χριστόφορος Περραιβός, και έκτοτε αρκετοί συγγραφείς το χρησιμοποίησαν.
Ενδιαφέρον έχει να αναφερθεί πως ο ελληνιστής καθηγητής Αιμίλιος Λεγράν, ο οποίος για πρώτη φορά έφερε στο φως το 1891 τα έγγραφα από τα αρχεία της Βιέννης σχετικά με τη σύλληψη και ανάκριση του Ρήγα Βελεστινλή και των Συντρόφων του, με έμφαση ευχήθηκε στον πρόλογο των «Ανέκδοτων Εγγράφων περί Ρήγα Βελεστινλή» να δεί «…καταργουμένην την εις το όνομα του Ρήγα προσάρτησιν του εθνικού ΄΄Φεραίος΄΄. Αυτός εκείνος ουδέποτε προσέλαβεν εκείνο το όνομα. Η δε συναίσθησις της ιστορικής ακρίβειας, η δικαιοσύνη και η ευλάβεια απαιτούσι να διατηρήσωμεν του μάρτυρος τούτου το όνομα εκείνο όπερ φέρων υπέστη τον θάνατον υπέρ πίστεως, πατρίδος, νόμων και ελευθερίας, ως είχεν επιγεγραμμένον επί της σφραγίδος του. Τιμή λοιπόν αιωνία εις τον Ρήγα Βελεστινλή».
Προσθέτουμε επί πλέον ότι το Βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Τάξεως Δημοτικού, μετά την προσκόμιση της σχετικής βιβλιογραφίας, από το 2014 αναγράφει πλέον το «Ρήγας Βελεστινλής» και μόνο, μια και αυτό ήταν το όνομα που ο ίδιος ο Ρήγας χρησιμοποίησε.
Μετά τα ανωτέρω γίνεται σαφές ότι ένα και μόνο ήταν το όνομα του επαναστάτη, το «Ρήγας Βελεστινλής», και αυτό θα πρέπει, σύμφωνα με την ιστορική ακρίβεια, να αναγράφεται στην προτομή του, και όχι εκείνο που οι μεταγενέστεροι του προσέθεσαν.

*Πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.