Ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης για τα ύδατα του Παγασητικού

Τι είδε αποστολή του Συλλόγου Προστασίας και Ανάδειξης του κόλπου

Ο Σύλλογος Προστασίας και Ανάδειξης του Παγασητικού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Μέρας για τη θάλασσα European Maritime Day in My Country (EMD), πραγματοποίησε την Κυριακή 21 Απριλίου δράση για τη διερεύνηση και καταγραφή της κατάστασης των ακτών της ευρύτερης περιοχής, με το ιστιοπλοϊκό σκάφος Celene, ευγενική χορηγία της Odyssey Sailing. Η ομάδα που συστάθηκε ταξίδεψε στα ανατολικά παράλια του Παγασητικού Κόλπου, από το λιμάνι του Bόλου έως τη Μηλίνα.

Αφορμή για τη δράση ήταν οι καταστροφικές πλημμύρες του Daniel και Elias το Σεπτέμβριο του 2023, οι οποίες, μεταξύ άλλων, προκάλεσαν μεγάλη συσσώρευση φερτών υλικών και σκουπιδιών εντός του Παγασητικού κόλπου.

Από τον Σύλλογο συμμετείχαν η εξειδικευμένη επιστημονική του ομάδα (τα μέλη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Επικ. Καθηγήτρια Θαλάσσιας και Παράκτιας Μηχανικής, Βανέσσα Κατσαρδή, η Ερευνήτρια Ωκεανογράφος, Δρ. Αλεξάνδρα Σπυροπούλου και η Επιστημονική συνεργάτιδα του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Χαρίκλεια Οικονόμου – Ταμίας ΔΣ), ο πρόεδρος του ΔΣ Ναπολέων Κολοβός, η γραμματέας, Λίτσα Καραποστολάκη και το μέλος Νάνσυ Συρταδιώτου καθώς και τα μέλη του συλλόγου Carol Νutall-Κίτσου και Κώστας Κίτσος.

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του η ευχάριστη έκπληξη ήταν η διαπίστωση ότι οι ανατολικές ακτές του Παγασητικού δεν παρουσίαζαν μεγάλη επιβάρυνση από σκουπίδια και φερτά υλικά, γεγονός που θεωρούν τα μέλη του ότι αποδίδεται σε οργανωμένες δράσεις εθελοντών. Παρόλα αυτά, παρατηρήθηκαν αλλοιώσεις της ακτογραμμής και εκτεταμένες προσχώσεις στα ρηχά.

Επιπλέον σημειώνεται ότι χρήζει περαιτέρω διερεύνησης αν οι προσχώσεις αυτές περιέχουν επικίνδυνα υλικά που παρασύρθηκαν κατά τη διάρκεια των πλημμυρών (αιχμηρά μεταλλικά ή άλλα αντικείμενα, ξύλα, βαρέα μέταλλα κλπ.) και αν δυσχεραίνουν τις παράκτιες δραστηριότητες (π.χ. πλεύση σκαφών και κολύμβηση). Παρατηρήθηκε επίσης, μεταβολή στη διαύγεια και στην απόχρωση των υδάτων, η οποία είναι εντονότερη στις κοντινότερες ακτές του Βόλου και ασθενέστερη όσο απομακρυνόμαστε. Πρέπει συνεπώς να διερευνηθεί κατά πόσο το φαινόμενο σχετίζεται με την εκροή των υδάτων της λίμνης Κάρλα στον Παγασητικό.

Οι επόμενες δράσεις του Συλλόγου θα αποφασιστούν ανάλογα με την πορεία των σχετικών ερευνών που διεξάγονται από τους αρμόδιους φορείς.

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.