Γ. Καλτσογιάννης: Να αρθεί άμεσα η απόφαση του υπουργείου περιβάλλοντος για καύση RDF

«Το πραγματικό ερώτημα που προκύπτει είναι αν η χρήση των εναλλακτικών καυσίμων είναι επ’ ωφελεία ή εις βάρος του περιβάλλοντος. Και νομίζω ότι η επιστήμη το έχει απαντήσει το ερώτημα αυτό με απόλυτη σαφήνεια. Σύμφωνα με την ΜΠΕ, επί της οποίας γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος και το Περιφερειακό Συμβούλιο με αυξημένη πλειοψηφία το 2013» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Καλτσογιάννης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την καύση εναλλακτικών καυσίμων.
Όπως υποστήριξε, «η χρήση εναλλακτικών καυσίμων σε αντικατάσταση των συμβατικών καυσίμων συμβάλλει:
– στη μείωση των εκπομπών των αερίων που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (π.χ.CO2, CH4) της βιομηχανίας και της χώρας, αντικαθιστώντας συγχρόνως ορυκτά καύσιμα με υλικά που κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα είχαν απορριφθεί σε ΧΥΤΑ ή αποτεφρωθεί με τις επακόλουθες εκπομπές και τα τελικά κατάλοιπα (τέφρα).
– στην αξιοποίηση της ενέργειας που διαφορετικά θα απορριπτόταν, για την παραγωγή κλίνκερ.
– στη μεγιστοποίηση της ανάκτησης του μη καύσιμου τμήματος των αποβλήτων (δηλαδή της τέφρας του), διότι κατά την καύση τους στον κλίβανο αυτή ενσωματώνεται στο κλίνκερ και έτσι αφενός αξιοποιείται υποκαθιστώντας μέρος των πρώτων υλών παραγωγής του τσιμέντου, αφετέρου δεν δημιουργείται κανένα είδους υπόλειμμα για διάθεσή σε ΧΥΤΑ (κάτι που θα απαιτούνταν αν αποτεφρώνονταν σε αποτεφρωτήρα).
– στη μείωση των ποσοτήτων υλικών που θα οδηγούνταν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και επομένως στην εφαρμογή της νομοθεσίας που απαιτεί ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό αποβλήτων να εκτρέπεται από τους ΧΥΤΑ και να αξιοποιείται είτε με ανακύκλωση είτε με ανάκτηση ενέργειας
– την αύξηση του χρόνου ζωής των ΧΥΤΑ και επομένως τη μείωση της ανάγκης συνεχούς αναζήτησης νέων χώρων ταφής απορριμμάτων, αλλά και τη μείωση του κόστους κατασκευής των ΧΥΤΑ
– στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, όπως τα ορυκτά μη ανανεώσιμα καύσιμα καθώς και στη μείωση των επιπτώσεων από την εξόρυξη και την επεξεργασία τους
– στην εξεύρεση λύσης στο δισεπίλυτο πρόβλημα της διαχείρισης της παραγόμενης ιλύος από την επεξεργασία λυμάτων και υγρών αποβλήτων
-στην ολοκληρωτική καταστροφή των επικίνδυνων οργανικών ενώσεων που περιέχονται σε κάποια είδη αποβλήτων λόγω των συνθηκών έψησης στους ΠΚ.
– στην αδρανοποίηση των βαρέων μετάλλων

Σημειωτέον η ΜΠΕ επί της οποίας γνωμοδότησε η Περιφέρεια το 2013 αφορούσε τη χρήση 7 και μόνο εναλλακτικών καυσίμων με περιοριστική και όχι ενδεικτική αναφορά αυτών.
Το 2014 το αρμόδιο Υπουργείο αποφάσισε για τη χρήση 22 ειδών καυσίμων ενάντια στη γνωμοδότηση της Περιφέρειας. Μάλιστα τόσο η Επιτροπή Περιβάλλοντος όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο το 2013 που γνωμοδότησαν για τα 7 και μόνο εναλλακτικά καύσιμα, έθεσαν ρητή προϋπόθεση ότι στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του Υπουργείου θα πρέπει να συμπεριληφθούν και 14 πολύ συγκεκριμένοι και δεσμευτικοί επιπλέον όροι που αποφάσισε η επιτροπή της Περιφέρειας.

Ενδεικτικά αναφέρω:
o . Η μονάδα να σχεδιαστεί να κατασκευαστεί, να εξοπλιστεί και να λειτουργεί κατά τρόπον ώστε η θερμοκρασία των αερίων που εκλύονται κατά τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων (αποβλήτων) να αυξάνεται με ελεγχόμενο και ομοιογενή τρόπο, ακόμη και υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες, τουλάχιστον στους 850°C επί τουλάχιστον δύο δευτερόλεπτα.
o Να χρησιμοποιείται αυτόματο σύστημα που να εμποδίζει την τροφοδότηση με απόβλητα κατά τη φάση εκκίνησης, οποτεδήποτε δεν διατηρείται η θερμοκρασία που έχει καθοριστεί, οποτεδήποτε διαπιστώνεται από τις συνεχείς μετρήσεις υπέρβαση οιασδήποτε οριακής τιμής εκπομπών.
o Ο φορέας εκμετάλλευσης, πριν δεχθεί τα απόβλητα στη μονάδα, προσδιορίζει τις ποσότητες κάθε κατηγορίας αποβλήτων, εάν είναι δυνατόν, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων (Απόφαση 2000/532/ΕΚ).+
o Απαγορεύεται η χρήση επικινδύνων αποβλήτων
o Σε περίπτωση βλάβης ή ελαττωματικής λειτουργίας της μονάδας, ο φορέας εκμετάλλευσης περιορίζει ή διακόπτει τις εργασίες το ταχύτερο δυνατόν, μέχρι να αποκατασταθούν οι κανονικές συνθήκες λειτουργίας. κ.λ.π.
Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Απαιτεί συνεχείς προσπάθειες και διαρκή επαγρύπνηση. Σε κάθε περίπτωση όμως η επιτυχία των όποιων προγραμμάτων σχεδιάζονται κρίνεται στην πράξη από την διαμόρφωση βιώσιμης τοπικής στρατηγικής για το φυσικό περιβάλλον και τους κατοίκους, απαιτεί την υποστήριξη της Πολιτείας, αλλά πρωτίστως την ενεργό θετική συμμετοχή των τοπικών κοινωνικών και οικονομικών φορέων και προσανατολισμό τους στην διεπαγγελματική και διεπιστημονική συνεργασία πολιτών και φορέων.

Να αρθεί άμεσα η απόφαση του υπουργείου περιβάλλοντος για καύση RDF
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος σεβόμενο την υγεία των πολιτών του Βόλου και των γύρω περιοχών θα πρέπει να προβεί άμεσα στην άρση της αδειοδότησης για καύση του επικίνδυνου υλικού RDF από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ. Η τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που το υπουργείο Περιβάλλοντος έπραξε, είναι ακατανόητη και εντελώς άστοχη, αφού δεν λαμβάνει υπόψη της τις σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία του πληθυσμού σε μια περιοχή με εγγύτητα στις βιομηχανικές περιοχές.

Γ. Καλτσογιάννης,
μέλος Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.
π. αντιπεριφερειάρχης
Δικηγόρος

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.