Οδοντιατρικός Σύλλογος: «Προγραμματίστε έγκαιρα τον έλεγχο δοντιών πριν τις διακοπές»

Τι πρέπει να προσέξουν γονείς και παιδιά την περίοδο του καλοκαιριού

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού με τις περισσότερες οικογένειες με παιδιά να οργανώνουν τις επερχόμενες διακοπές τους και να μεριμνούν για αυτές. «Η πρόληψη είναι το παν» , αναφέρεται στην εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΊΑ, απ΄τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, στο πλαίσιο μια γενικής προφύλαξης πριν τις προγραμματισμένες διακοπές, αλλά και κατά τη διάρκεια των διακοπών, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στα δόντια λόγω ατυχημάτων. Φυσικά, η ενημέρωση της πρόληψης αφορά όχι μόνο τα παιδιά με τα παιχνίδια στη θάλασσα, αλλά και τους ίδιους τους ενήλικες.
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος συμβουλεύει πριν τις διακοπές να προγραμματιστεί εγκαίρως μια επίσκεψη ελέγχου στον οδοντίατρο, ώστε να λυθούν τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν ήδη στη στοματική κοιλότητα και τα οποία να μην έχουν κάνει την εμφάνισή τους ακόμα. Προκειμένου να μην εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι φρόνιμο και χρήσιμο να γίνει ένας έλεγχος ρουτίνας πιο πριν.
Σχετικά με τα μικρά παιδιά, τα παιχνίδια στην παραλία είναι καθημερινά, επομένως και η πιθανότητα των ατυχημάτων είναι έντονη. Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς και ο κόσμος γενικά, θα ήταν πολύ χρήσιμο να γνωρίζουν πώς να φερθούν και τι κινήσεις να κάνουν προκειμένου να δοθούν οι πρώτες βοήθειες στο συγκεκριμένο περιστατικό που περιλαμβάνει οδοντικό τραύμα, μέχρι να καταστεί δυνατή η επικοινωνία με έναν οδοντίατρο, ο οποίος και θα αναλάβει το περιστατικό.
«Υπενθυμίζουμε πως η φροντίδα της στοματικής μας υγείας είναι προτεραιότητά μας και προϋπόθεση για μια καλή γενική υγεία και ευεξία γενικότερα», τονίζει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.

Ακολουθούν οι οδηγίες:
Μετατόπιση του δοντιού (μέσα στο φατνίο, αλλά σε λάθος θέση)
Μπορούμε να παρατηρήσουμε τρεις ενδεχόμενες τέτοιες θέσεις:
1. Αν το δόντι έχει βγει λίγο από τη θέση του και «κρέμεται», (μερική εκγόμφωση).
Επανατοποθετήστε το δόντι στη θέση του ασκώντας πίεση με τα δάκτυλα.
Σταθεροποιείστε το δόντι ζητώντας από τον παθόντα να δαγκώσει μαλακά ένα μαντήλι ή πετσέτα.
Πηγαίνετε τον αθλητή αμέσως στον οδοντίατρο.
2.Αν το δόντι έχει ‘στρίψει’ μέσα στο φατνίο, (πλάγια μετατόπιση).
Το δόντι φαίνεται να έχει μετακινηθεί προς τα πίσω ή να έχει έλθει προς τα μπροστά.
Προσπαθήστε να επανατοποθετήσετε το δόντι στη θέση του ασκώντας πίεση με τα δάκτυλα. Αν το δόντι φέρνει αντίσταση, μην επιμένετε. Πηγαίνετε γρήγορα στον οδοντίατρο.
Για την επανατοποθέτηση του δοντιού στην πρότερη θέση του πιθανώς να χρειάζεται τοπική αναισθησία. Σ’ αυτήν την περίπτωση, σταθεροποιήστε το δόντι ζητώντας από τον αθλητή να δαγκώσει απαλά ένα μαντήλι ή πετσέτα.
Πηγαίνετε τον αθλητή αμέσως στον οδοντίατρο.
3.Αν το δόντι έχει βυθιστεί στο φατνίο μέσα στα ούλα και φαίνεται πιο «κοντό» από τα διπλανά του δόντια, (εμβύθιση).
Μην κάνετε τίποτα- Αποφύγετε να τοποθετήσετε το δόντι στην κανονική του θέση.
Πηγαίνετε τον αθλητή αμέσως στον οδοντίατρο.
Σπάσιμο του δοντιού (κάταγμα)
Αν το δόντι έχει σπάσει στη μέση, φροντίστε να βρείτε το σπασμένο κομμάτι και να το φέρετε στο οδοντιατρείο, διατηρώντας το σε κάποιο υγρό όπως περιγράψαμε πιο πάνω (μεταφορά δοντιού σε περίπτωση απώλειάς του από το στόμα). Σταθεροποιήστε το τραυματισμένο δόντι που έχει μείνει στο στόμα, ζητώντας από τον αθλητή να δαγκώσει απαλά ένα μαντήλι ή πετσέτα, ώστε να ελεγχθεί η αιμορραγία.
Αν ο αθλητής πονάει πολύ, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε το δόντι να μην ακουμπάει σε άλλα δόντια, αέρα, ή τη γλώσσα. Πιθανώς, να έχει εκτεθεί το νεύρο του δοντιού και αυτό προκαλεί μεγάλο πόνο. Μπορείτε να δώσετε στον αθλητή ένα παυσίπονο.
Πηγαίνετε τον αθλητή και το σπασμένο κομμάτι του δοντιού, αμέσως στον οδοντίατρο.
Οι εξατομικευμένος αθλητικός νάρθηκας πρέπει να είναι απαραίτητο εξάρτημα στο βασικό εξοπλισμό του αθλητή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.