Ολοταχώς προς την καταστροφή οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας

Τόνισε η Χαρούλα Διβάνη, πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας

Ολοταχώς προς την καταστροφή βαδίζουν οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας και το αποτέλεσμα θα το δούμε εντός του χειμώνα, όπως είπε στο Ράδιο ΕΝΑ η Χαρούλα Διβάνη, πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας, καθώς τοκόστος ζωοτροφών και ενέργειας είναι δυσβάστακτο και οι κτηνοτρόφοι έχουν γυρίσει 50 χρόνια πίσω. Επίσης κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ζητάει από τους κτηνοτρόφους μειωμένες τιμές στο γάλα, τη στιγμή που δεν βοηθάει τον κλάδο με τις ζωοτροφές και διερωτήθηκε γιατί ανεβαίνει η τιμή στο γάλα και στη φέτα τη στιγμή που ακόμη η τιμή δεν ανέβηκε για τους κτηνοτρόφους.

Όπως είπε, πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν σφάξει τα κοπάδια τους, άλλοι είναι έτοιμοι να τα πουλήσουν, άλλα υποσιτίζονται, φωνάζαμε εδώ και πολλά χρόνια, βλέπαμε ότι θα έρθει η καταστροφή, κανένας δεν μας άκουγε, στο διάστημα αυτό που θα είναι η παραγωγική περίοδος και μέσα στον χειμώνα θα δούμε την ολέθρια καταστροφή του κλάδου, που ήδη φαίνεται.
«Οι κυβερνώντες το ξέρουν αλλά δεν τους νοιάζει απ’ ότι φαίνεται, τους λέγαμε ότι θα καταστραφούμε και θα συμπαρασύρουμε και άλλους κλάδους, αλλά δεν τους ενδιαφέρει που καταστραφήκαμε», δήλωσε η κα Διβάνη.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας τόνισε ότι μπορεί και ανταπεξέρχεται ακόμη, γιατί ζει σε ένα μέρος καλό, βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες, τα ζώα βοσκούν έξω και με πολύ δυσκολία κρατάει τα 300 ζώα της και δεν τα έχει πουλήσει ακόμη. Επίσης είπε ότι δεν πήρε ακόμη ζωοτροφές γιατί δεν μπορεί να τις αγοράσει αι είναι άγνωστο τι θα γίνει τον χειμώνα.
Η ίδια είπε ότι μέσα στον Νοέμβριο ξεκινάει η αναπαραγωγική περίοδος, τα αρνάκια ή τα κατσικάκια που θα γεννηθούν πρέπει να τα ταΐζουν για δύο μήνες και έπρεπε ήδη να έχουν απόθεμα ζωοτροφών δεκάδες τόνους. Το καλαμπόκι και το κριθάρι έφτασαν στα 0,40 € και 0,33 € το τριφύλλι το κιλό, οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να τα αγοράσουν.
Το κόστος ζωοτροφών ανέβηκε 40% από τον Μάιο, ενώ προ δύο ετών οι τιμές ήταν 0,16 και 0,17 €, ενώ γύρισαν στα παλιά χρόνια που άρμεγαν με το χέρι, καθώς τα αρμεκτήρια που λειτουργούν με γεννήτριες χρειάζονται καύσιμα και το ρεύμα είναι πολύ ακριβό, με αποτέλεσμα να είναι ασύμφορα.

Από την άλλη η κα Διβάνη είπε ότι τιμή δεν έχει βγει στο γάλα και οι κτηνοτρόφοι πηγαίνουν στις γαλακτοβιομηχανίες να πάρουν προκαταβολή, για να μπορέσουν να αγοράσουν ζωοτροφές, χωρίς να ξέρουν που θα κυμανθεί η τιμή του γάλακτος.
Η ίδια ξεκαθάρισε ότι με τιμή 1,40 € οι κτηνοτρόφοι δεν συμφέρει να δώσουν το γάλα τους και για τα το πουλήσουν πρέπει να είναι 1,70 € τουλάχιστον το πρόβειο και 1,20 € τουλάχιστον το γίδινο, κάτι που θα φέρει περαιτέρω αυξήσεις.

Η καταστροφή με νούμερα
Η πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας χαρακτήρισε άσχετο και καταστροφικό άνθρωπο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά, όπως ήταν και οι προηγούμενοι το συγκεκριμένο υπουργείο και πρόσθεσε ότι για να μην ανέβει η τιμή του γάλακτος πρέπει να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους στις ζωοτροφές, ώστε να μπορούν να πάνε στα κοπάδια τους και να ζήσουν σαν άνθρωποι.
«Γιατί τους κτηνοτρόφος όταν το γάλα είχε 0,70 € δεν τους σκέφτηκε και γιατί ανεβαίνουν οι τιμές γάλακτος και φέτας στα ράφια τη στιγμή που ακόμη η τιμή δεν ανέβηκε για τους κτηνοτρόφους», διερωτήθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου.
Η ίδια είπε ότι οι τιμές έπρεπε να έχουν βγει, αλλά οι κτηνοτρόφοι πιέζουν για να πάρουν καλύτερη τιμή, γιατί δεν συμφέρει να δώσουν 1,40 € το πρόβειο, όπως θέλει ο υπουργός, ούτε 0,80 € το γίδινο και εξέφρασε προβληματισμό πως θα βγει ένας κτηνοτρόφος όταν θέλει 40.000 και 50.000 € για ζωοτροφές μόνο ετησίως, συν την ενέργεια, τα καύσιμα, που κοστολογούνται 1000 και 1200 € τον μήνα και ίσως παραπάνω για κάποιους, ανάλογα με το κοπάδι.

Η κα Διβάνη κατήγγειλε τους πολιτικούς ότι βγαίνουν και λένε πράγματα χωρίς να ξέρουν, πάνε σε μεγάλες εκσυχρονισμένες μονάδες, ενώ δεν πηγαίνουν σε μια απλή κτηνοτροφική μονάδα να δουν πως είναι τα πράγματα.

Στον αντίποδα τόνισε ότι οι κτηνοτρόφοι παίρνουν τις επιδοτήσεις που έπαιρναν τόσα χρόνια, δεν έχουν δοθεί ακόμη, υποτίθεται ότι θα στήριζαν τον κλάδο με ένα πακέτο 100 εκ. € που έγινε 89 εκ. € και είναι άγνωστο που θα φτάσει ακόμη και με ποια κριτήρια, σε ποιους και πότε θα δοθεί.
«Από ότι έχω καταλάβει όλα αυτά τα χρόνια, θέλουν να μείνουν λίγες μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες και οι υπόλοιποι να εξαφανιστούμε. Βλέπω ότι καταστρέφονται αγρότες και κτηνοτρόφοι, καταστρέφουν τον πρωτογενή τομέα και δεν είναι μόνο ο τουρισμός που κρατάει την Ελλάδα, πίσω του είναι ο πρωτογενής τομέας», τόνισε η κα Διβάνη.

Η πρόεδρος των κτηνοτρόφων ανέφερε ότι ο κλάδος θέλει στήριξη από το κράτος, να μειωθούν οι ζωοτροφές και το κόστος ενέργειας, γιατί σκέφτονται και τον καταναλωτή, καταναλωτές είναι και οι ίδιοι, ούτε και θέλουν ο κόσμος να τα αγοράζει πανάκριβα και ζητούν σωστή τιμή στο γάλα. Πίσης τόνισε ότι οι γαλακτοβιομηχανίες δεν δίνουν τις ίδιες τιμές, πέρυσι δεν έδιναν όλες 1,20 στον παραγωγό και πολλές πατούν πάνω στον παραγωγό που έχει ανάγκη και αναγκαστικά δίνει το γάλα σε χαμηλότερη τιμή.
«Φέτος όμως δεν θα υπάρχει γάλα, διότι υποσιτίζονται τα ζώα και αν χαλάσει ο καιρός τα ζώα πρέπει να μείνουν στα μαντριά και δεν θα έχουν να φάνε», σημείωσε η κα Διβάνη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.