Ουρανία Σταματιάδου: Η πανδημία μας «πήρε» εκδηλώσεις και δράσεις που μας έδιναν ζωντάνια

Παρόλα αυτά ο Σύλλογος Εγγλεζονησιωτών Μαγνησίας προγραμματίζει εκδηλώσεις τιμής για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Την χαρά και την ζωντάνια που έδιναν σε παιδιά αλλά και ενήλικες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις του Συλλόγου Εγγεζονησιωτών Μαγνησίας «πήρε» μαζί του ο κορωνοϊός, όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή, η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ουρανία Σταματιάδου. Παρόλα αυτά τα μέλη του Συλλόγου δεν το βάζουν κάτω και προσπαθούν μέσω διαδικτύου να κρατήσουν επαφή, να συνεχίσουν τα μαθήματα χορού των παιδικών τμημάτων, ενώ προγραμματίζουν για το καλοκαίρι εκδηλώσεις, για να τιμήσουν τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.
Εκτός από τους τομείς της οικονομίας και ο πολιτισμός είναι αυτός που πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού. Χιλιάδες πολιτιστικοί σύλλογοι στη χώρα, έχουν κατεβάσει ρολά και αναμένουν πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις δράσεις τους.
Αυτό συμβαίνει και με τον Σύλλογο Εγγλεζονησιωτών Μαγνησίας με την κ. Σταματιάδου να σημειώνει από τον Μάρτιο του 2020 δεν πραγματοποιούνται όλες εκείνες οι δράσεις και οι εκδηλώσεις που έφερναν κοντά μέλη και φίλους του Συλλόγου και έδιναν σε όλους χαρά, ενώ πολλές από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν.
Παρόλα αυτά οι άνθρωποι των πολιτιστικών Συλλόγων δεν το βάζουν κάτω. Ο Σύλλογος Εγγλεζονησιωτών συνεχίζει διαδικτυακά με την υπεύθυνη των χορευτικών τμημάτων κ. Βιργινία Χρήστου , τα μαθήματα χορού στα παιδιά. Κάθε Τετάρτη, υπάρχε διαδικτυακό μάθημα χορού, ιστορίας αλλά και παιχνιδιών, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να διατηρηθεί η επαφή με τα νεότερα μέλη, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη αυτή την επικοινωνία. Δεν μπορεί όμως να συμβεί το ίδιο με την χορωδία του Συλλόγου, που αποτελείται από ενήλικες και όλοι αναμένουν με ανυπομονησία τη στιγμή της επανένωσής τους.

Εκδηλώσεις για το 1821

Όμως ο Σύλλογος έχει σχεδιάσει επιλεκτικά κάποιες δράσεις και εκδηλώσεις, όλες με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Όπως επεσήμανε η κ. Σταματιάδου κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του Συλλόγου με θέμα τη συμβολή των δυτικών παραλίων της Μικράς Ασίας στην Επανάσταση του 1821 ενώ εγκρίθηκε η συμμετοχή του Συλλόγου Εγγλεζονησιωτών στο επετειακό αφιέρωμα για την Επανάσταση του 1821, που είναι υπό έκδοση από το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Ν. Ιωνίας Αττικής. Ο Σύλλογος θα συμμετάσχει με σχετικό αφιέρωμα για το άρωμα γυναικών στην Επανάσταση του 21, μια δουλειά του επίτιμου μέλους, της κ. Βασιλείας Γιασιράνη Κυρίτση.
Για τον Ιούλιο έχει προγραμματιστεί μία μουσικοχορευτική επετειακή εκδήλωση με τίτλο «Σαν να ‘ταν το 21» στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας, με κείμενα και δρώμενα, που θα τιμούν τους ήρωες και αγωνιστές της Επανάστασης, ενώ προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο και μια ημερίδα με άλλους μικρασιατικούς Συλλόγους, τους Ίωνες και τους Πόντιους για τη συμβολή μικρασιατών στην Επανάσταση του ’21.

Καμία βοήθεια στην περίοδο της πανδημίας

Κι ενώ η πολιτεία εξαγγέλει μέτρα στήριξης από αυτά μένουν εκτός οι Σύλλογοι, οι οποίοι στηρίζονται μόνο στα δικά τους πόδια και στα μέλη τους.
Όπως τόνισε η κ. Σταματιάδου, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν και δεν γίνονται εκδηλώσεις δεν υπάρχουν και έσοδα, με αποτέλεσμα να «τρέχουν» μόνο έξοδα. Ευτυχώς ο Σύλλογος Εγγλεζονησιωτών φιλοξενείται σε ημιυπόγειο χώρο του Δήμου, με όσα προβλήματα συνεπάγεται από αυτό, ωστόσο δεν έχει τον βραχνά του ενοικίου, παρά μόνο τα λειτουργικά έξοδα.
«Σε διάβημα της Ομοσπονδίας Μικρασιατικών Συλλόγων προς Υπουργείου Πολιτισμού για οικονομική ενίσχυση, η απάντηση ήταν ότι ανήκουμε στο Υπ. Οικονομικών επειδή είμαστε ΜΚΟ. Δεν συμπεριλαμβανόμαστε στο Υπ. Πολιτισμού αν και είμαστε πολιτιστικοί σύλλογοι. Παλιά υπήρχε ένα Ταμείο Αποζημίωσης Προσφύγων, που λαμβάναμε κάποια λίγα χρήματα. Αυτό όμως έχει κοπεί εδώ και καιρό. Παλιά λαμβάναμε κάθε δύο χρόνια μια επιχορήγηση από τους Δήμους, όμως κι αυτή ανήκει στο παρελθόν. Ευτυχώς στις εκδηλώσεις μας που συνεργαζόμαστε με τον Δήμο και την Περιφέρεια μας καλύπτουν κάποια έξοδα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Σταματιάδου για την οικονομική κατάσταση του Συλλόγου εν τω μέσω της πανδημίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.