Π. Ξενοκώστας: Μονόδρομος για την προσέλκυση επενδύσεων ο εκσυγχρονισμός

Τον άμεσο εκσυγχρονισμό της οικονομίας, της βιομηχανίας και των υποδομών ως μονόδρομο για την προσέλκυση επενδύσεων και γενικότερα της αλλαγής έθεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΝΕΧ Technologies Πάνος Ξενοκώστας από το βήμα του 19ου Διεθνούς Συνεδρίου του Economist.
Ο κ. Ξενοκώστας χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό παράδοξο» τη για Grexit, όταν η Ελληνική κυβέρνηση το έχει αποκλείσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση το ίδιο, και δεν υπάρχει μηχανισμός για καμία χώρα που ανήκει στην Ευρωζώνη, ενώ αντιθέτως, καμία συζήτηση έχει γίνει για το Brexit, τη στιγμή που η Βρετανία έχει ήδη αποφασίσει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα μέχρι το τέλος του 2017.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο με πολύ γοργά βήματα και να μην χαθεί άλλος χρόνος», υπογράμμισε και ανέδειξε τα μέτρα που θα αποτελέσουν τις διεξόδους τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης για την ανάπτυξη της χώρας και την προσέλκυση των πολυπόθητων επενδύσεων.

Ο κ. Ξενοκώστας, στην έναρξη της ομιλίας του, παρουσίασε τους δύο δρόμους που έχει η Ελλάδα μπροστά της για να επιλέξει: Τη δημιουργία πλούτου μέσω αναπτυξιακών και επενδυτικών δραστηριοτήτων, είτε σε ιδιωτική κλίμακα είτε στα πλαίσια του μοντέλου συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα ή τη διατήρηση του κρατικού ελέγχου των πλουτοπαραγωγικών κλάδων και το δανεισμό, του οποίου το αποτέλεσμα βιώνουμε σήμερα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η μελέτη στην οποία αναφέρθηκε, σχετικά με τη διαχείριση των ελληνικών ΔΕΚΟ: «Μέσα από Κοινοπρακτικά σχήματα βασισμένα στην αξιοποίηση των υποδομών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών και στην προσέλκυση νέων Επενδύσεων, εντάσσοντας στοιχεία από τον Δυτικό – επιχειρηματικό τρόπο διοίκησης και διαχείρισης μόνο σε οκτώ βασικές ΔΕΚΟ, σε βάθος 30ετίας θα απέφερε κέρδη 20 δισεκατομμυρίων αντί για χρέη ύψους 20 δισεκατομμυρίων που δημιούργησαν τα τελευταία 25 χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στους κλάδους της Οικονομίας που εμφανίζουν ανάπτυξη και αποτελούν σημεία προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα στο προσεχές μέλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Ξενοκώστα, οι κρίσιμοι παράγοντες που θα αυξήσουν σημαντικά την ταχύτητα επενδύσεων στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση βραχυπρόθεσμα, είναι η ξεκάθαρη θέληση από την πλευρά της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδύσεις, η σταθερότητα των φορολογικών συντελεστών και η παροχή ισχυρών κινήτρων σε συγκεκριμένους πλουτοπαραγωγικούς κλάδους, η απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ακόμα και η κατάργηση ορισμένων νόμων, η αξιοποίηση των υποδομών και κυρίως η προσθήκη ευέλικτων σχημάτων κοινοπραξιών και συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα για την άμεση τόνωση των εσόδων και της εγχώριας απασχόλησης.

Στις μεσοπρόθεσμες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ο κ. Ξενοκώστας έδωσε έμφαση στην κατεύθυνση των επενδύσεων προς την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ώστε «να διασυνδεθούμε με τις διεθνείς αγορές όπως η Αμερικανική για την αξιοποίηση των ‘Ελληνικών μυαλών’», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενώ σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο η εκπαίδευση και η διαπαιδαγώγηση θα συνεισφέρουν σημαντικά στην αλλαγή της κουλτούρας και της νοοτροπίας στην χώρα μας.

Τόνισε ότι πως ο βασικός είναι ένας και άμεσος, η επανεκκίνηση της ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας μέσα από νέες επενδύσεις.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα με τη διατήρηση ενός σταθερού και ευέλικτου φορολογικού συστήματος και την παροχή κινήτρων κατάλληλα προσαρμοσμένων στην ελληνική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τη θέση που εξέφρασε ο κ. Ξενοκώστας από το βήμα του Συνεδρίου «μεσοπρόθεσμα θα πρέπει όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στοχεύουν στην τόνωση της οικονομικής και πολιτικής ένωσης. Μόνο έτσι θα προοδεύσει συλλογικά η ένωση των Ευρωπαϊκών χωρών, με την ουσιαστική ένωση σε πολλά επίπεδα».
Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις και πώς αυτές επηρεάζουν τη ροή των επενδύσεων στην Ελλάδα, ο κ. Ξενοκώστας τόνισε: «Πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Αυτό που χρειάζεται είναι ταχύτητα στη λήψη των κυβερνητικών αποφάσεων και ξεκάθαρη εθνική στρατηγική».

Κλείνοντας την Ομιλία του στο Συνέδριο το Economist ο κ. Ξενοκώστας έδωσε μία ηχηρή απάντηση στο ερώτημα, αν οι επενδυτές είναι έτοιμοι να κάνουν το μεγάλο βήμα, δηλώνοντας πως οι επενδυτές είναι έτοιμοι και είναι εδώ. «Κάποιος πρέπει να τους ανοίξει την πόρτα, και αυτός είναι η κυβέρνηση και η κοινωνία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.