Εκατοντάδες οι καταγγελίες πολιτών για αυθαιρεσίες σε παραλίες

Κοντά στις 50.000 πολίτες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή mycoast ενώ οι καταγγελίες φτάνουν πάνω από τις 2.500, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος στην ΕΡΤ, αναφερόμενος και στο κλείσιμο του beach bar στην παραλία στη Ρόδο που είχε τοποθετήσει παράνομα ξαπλώστρες και μέσα στη θάλασσα.

Ο κ. Τσάπαλος, τόνισε χαρακτηριστικά: «Στην Ρόδο θα ξαναεπιστρέψουμε, παράλληλα κινούμαστε και σε άλλα νησιά. Δεν είναι μόνο τα κλιμάκια της Κτηματικής Υπηρεσίας που κινούνται», σχετικά με τους ελέγχους και τις καταγγελίες.

Όσον αφορά την επιχείρηση στην Ρόδο ανέφερε «Μιλάμε για μια επιχείρηση η οποία δεν πήρε το μάθημά της πέρσι, δεν πήρε το μάθημά της ούτε φέτος, καθότι εμείς είχαμε προειδοποιήσει με ένα σωρό τρόπους και με κάθε τόνο ότι φέτος τα πράγματα θα είναι πολύ πιο αυστηρά. Φέραμε και το νόμο που ψηφίσαμε ακριβώς για να μπει μια τάξη στο μεγάλο χάος που υπήρχε στις παραλίες.»

«Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, προφανώς κοιτώντας περισσότερο το κέρδος παρά τη νομιμότητα, προτίμησε να κάνει όλα αυτά τα οποία έκανε, όμως τρέξαμε, και σε λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα, είχαμε πάει, είχαμε ελέγξει, είχαμε σφραγίσει και είχαμε απομακρύνει τα ομπρελοκαθίσματα και όλες τις παράνομες κατασκευές.

Και πρέπει να σας πω ότι και η αρμόδια Γενική Γραμματέας είναι στο νησί, και μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν και άλλες επιχειρήσεις και κάποιες από αυτές έγιναν εθελοντικά από τους ίδιους τους επιχειρηματίες γιατί φοβήθηκαν, φοβήθηκαν ότι έρχεται η σειρά τους.

Και είδαμε στον Άγιο Παύλο, στην Αγία Αγάθη, σε παραλίες πολύ μεγάλες της Ρόδου, από μόνοι τους οι επιχειρηματίες έτρεξαν βράδυ και ξήλωσαν τις παράνομες κατασκευές και όποιος πάει σήμερα στην Αγία Αγάθη θα δει μια τεράστια παραλία άδεια, ελεύθερη από παράνομες κατασκευές, διαθέσιμη για τους πολίτες.

Αυτή η επιχείρηση δεν έγινε για τα μάτια του κόσμου τώρα, στην αρχή του καλοκαιριού, προκειμένου να δείξουμε ότι εφαρμόζουμε το νόμο και μετά θα το ξεχάσουμε.
Αυτό θα γίνει σε κάθε περιοχή της Ελλάδας όπου υπάρχουν παραβάσεις, θα γίνει με την απόλυτη αυστηρότητα που προβλέπει ο νόμος και θα γίνει προς όφελος του συνόλου των πολιτών, αλλά και εκείνων των επιχειρηματιών οι οποίοι πληρώνουν κανονικά το αντίτιμο και θέλουν να δουν ένα κράτος να λειτουργεί με όρους νομιμότητας και να σέβεται και τους κόπους τους και το ρίσκο τους και τα πάντα.»

Επέκταση των ελέγχων
Φέτος έχουμε ακόμα τρία όπλα στη φαρέτρα μας για να κάνουμε αποτελεσματικά τους ελέγχους:

Είναι η χρήση drones, η οποία ξεκίνησε πριν από μια βδομάδα από τη Χαλκιδική και θα συνεχίσει και στις άλλες περιοχές της χώρας.
Είναι η εφαρμογή mycoastμια πάρα πολύ σημαντική εφαρμογή, που πάει εξαιρετικά. Η καταγγελία για τη συγκεκριμένη επιχείρηση στη Ρόδο μας ήρθε μέσω του mycoast από ανώνυμη καταγγελία πολίτη που μας είπε σπεύσατε να δείτε ότι ο άνθρωπος αυτός κάνει τα ίδια με πέρσι και πήγαμε άμεσα και το αντιμετωπίσαμε.
Έχουν κατεβάσει την εφαρμογή mycoast κοντά στις 50.000 συμπολίτες μας, κι έχουμε πάνω από 2.500 καταγγελίες.
Επίσης υπάρχει δυνατότητα για λήψη δορυφορικών εικόνων, συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου κάθε 10 με 15 μέρες να «σκανάρουμε» περίπου 7.000 παραλίες σε όλη την Ελλάδα και να βλέπουμε τι πολεοδομικές διαφορές υπάρχουν.
Θεωρώ ότι με συμμάχους μας τους πολίτες, η εικόνα φέτος θα είναι πολύ πιο βελτιωμένη. Σίγουρα θα έχουμε προβλήματα, σίγουρα θα έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα όπως αυτό της Ρόδου, όμως το ζητούμενο είναι να έχουμε και ένα κράτος που να τρέχει άμεσα και να λύνει το πρόβλημα προς όφελος όλων των πολιτών.

Πηγή: ΕΡΤ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.