Επιστροφή στο… «κόκκινο» για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε αρνητικό έδαφος επιστρέφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα πρωινά κέρδη εξαλείφθηκαν με ταχύτητα, λόγω της υποχώρησης της στερλίνας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.45) ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,16% στις 528,57 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 2,27% στις 1.410,69 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε υψηλά επίπεδα, καθώς υπερβαίνει τα 28 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 37 ενισχύονται, 22 υποχωρούν και επτά παραμένουν αμετάβλητες.

Σημαντικές πιέσεις εντοπίζονται και στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος διολισθαίνει κατά 2,01% στις 538,72 μονάδες. Ενδεικτικά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ-1,03% υποχωρεί κατά 1,55%, η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-2,84% κατά 3,98%, η Eurobank κατά 4,71% ενώ η Alpha Bank ΑΛΦΑ-3,01% παραμένει αμετάβλητη στα 1,66 ευρώ.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Follie – Folli και Eλλάκτορα εμφανίζουν κέρδη της τάξης του 3,5%, ενώ στο 2,5% διαμορφώνεται η άνοδος για τον ΟΛΠ. ΟΛΠ+0,62% Στον αντίποδα, η Coca – Cola HBC διολισθαίνει κατά 4,75%, η ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ-2,25% κατά 2,25% και η Motor Oil κατά 3,67%.

«Σε τέτοιες ακραίες συνθήκες, η τεχνική ανάλυση, ειδικά για μια Αγορά όπως το Χ.Α., παίζει δευτερεύοντα ρόλο, καθώς στο επίκεντρο περνά η βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπική ψυχολογία και η ροή έκτακτων ειδήσεων» δηλώνει ο Πέτρος Στεριώτης, αναλυτής της Nuntius AXEΠΕΥ. «Στοίχημα για τους αγοραστές ήταν να μη χαθεί τουλάχιστον το επίπεδο των 536 μονάδων στο εβδομαδιαίο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, ενώ επόμενη στήριξη υπάρχει στις 520 μονάδες» προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. εκτιμά ότι «η υπόθεση της εξόδου περιπλέκεται, καθώς το δημοψήφισμα αφενός δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αφετέρου οι περιφέρειες όπου επικράτησε η “παραμονή” (Σκωτία, Ιρλανδία) φαίνεται ότι θα κινηθούν σε διαφορετικό μήκος κύματος, ζητώντας την Λαϊκή ετυμηγορία για την σχέση που θα έχουν με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η εικόνα – εξηγεί – έχει γίνει εξαιρετικά σύνθετη, τα δεδομένα μπορούν να μεταβληθούν από μέρα σε μέρα και το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, όπου θα τεθούν τα χρονοδιαγράμματα και τα βήματα των διαπραγματεύσεων αποχώρησης. «Αν βέβαια ενδιάμεσα δεν αλλάξει κάτι.

Η περιοχή κάτω από τις 500 μονάδες θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η “ζώνη φθήνιας” για τις κυριότερες Ελληνικές μετοχές, ένα πεδίο τιμών που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν και μεσοπρόθεσμα είχε πληρώσει σημαντικές αποδόσεις στους έχοντες υπομονή» καταλήγει.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί κατά 1,89% στα 1,3417 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στα 1,3357 δολάρια, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985. Την Παρασκευή, ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, η στερλίνα κατακρημνίστηκε έως 11% καθώς το Brexit εξέπληξε δυσάρεστα τις αγορές.

Υπό πίεση συνεχίζει να βρίσκεται και το ευρώ, το οποίο διολισθαίνει κατά 0,50% στα 1,1060 δολάρια, με χαμηλό ημέρας τα 1,0986 δολάρια και υψηλό τα 1,1117 δολάρια. Αντίθετα, το ιαπωνικό γεν ενισχύεται κατά 0,15% στα 102,04 γεν/δολάριο και κατά 0,67% στα 112,79 γεν/ευρώ.

Στην Ευρώπη, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE-1,16% υποχωρεί κατά 0,72% στις 6.094 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI-0,94% καταγράφει πτώση κατά 0,18% στις 9.539 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI-1,00% σημειώνει απώλειες κατά 0,33% στις 4.093 μονάδες.

Συγχρόνως, τη μορφοποίηση των νέων συσχετισμών στην Ε.Ε., μετά το Brexit, περιμένει η κυβέρνηση, προκειμένου να διαμορφώσει τη στρατηγική της, εν όψει των συνεπειών που θα υπάρξουν στην ελληνική οικονομία, αλλά και του δύσκολου φθινοπώρου, με τη διπλή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τις αξιολογήσεις, καθώς και την αποκωδικοποίηση της ρύθμισης για το χρέος.

Ταυτόχρονα, στην κυβέρνηση ανησυχούν για τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρώπη, λόγω της αναστάτωσης που προκαλεί η αναμενόμενη αποχώρηση των Βρετανών από την Ε.Ε. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιδράσει αρνητικά στο ελληνικό ΑΕΠ και θα παρατείνει την περίοδο ύφεσης, καθώς η ελληνική οικονομία είναι στενά συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δηλώνει στη «Ν» πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να προσδιοριστούν οι άμεσες συνέπειες σε κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, οι εξαγωγές, οι άμεσες επενδύσεις, ο χρηματοοικονομικός τομέας κ.λπ., όπως επίσης -το κυριότερο- αν και πώς θα επηρεαστεί η στάση των θεσμών στην επικείμενη νέα διαπραγμάτευση. Άλλωστε, σημειώνουν πως κανείς στην Ευρώπη δεν μπορεί να διατυπώσει μια ασφαλή πρόβλεψη για το πού οδηγείται η Ε.Ε. μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.