Ευρωζώνη: Ανοίγουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης ανοίγουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζουν να αυξάνουν με σταθερούς ρυθμούς και τις πιστώσεις στα νοικοκυριά. Η προσφορά χρήματος στη νοσμιματική ένωση των 19 κρατών- μελών ανεβάζει έτσι ταχύτητα.

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι χορηγήσεις δανείων προς νοικοκυριά αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 2,9%, όσο ακριβώς και τον Απρίλιο. Οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις (εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα) αυξήθηκαν κατά 3,6% ύστερα από άνοδο 3,3% τον προηγούμενο μήνα.

Υπό τις συνθήκες αυτές ο δείκτης προσφοράς χρήματος M3 επιταχύνθηκε στο 4% από 3,8% τον Απρίλιο, ενώ ο πιο «στενός» δείκτης M1, που περιλαμβάνει το νόμισμα σε κυκλοφορία και τις overnight καταθέσεις, αυξήθηκε στο 7,5% από 5%.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που οδεύει προς τον τερματισμό του στα τέλη του έτους, έχει αποδώσει καρπούς. H ισχυρή πιστωτική επέκταση αναμένεται να ενισχύσει τα επιχειρήματα όσων ζητούν ταχύτερη απομάκρυνση από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική. Ωστόσο οι οικονομίες του ευρώ κατεβάζουν ταχύτητα και οι κίνδυνοι επιμένουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.