Ηλεκτρονικός ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα

Οι τεχνολογικοί γίγαντες βρίσκονται πια και στην ελληνική τραπεζική αγορά έτοιμοι να αποσπάσουν μερίδιο συναλλαγών.

Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις 32 αγορές της Ευρώπης στην οποία η PayPal ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται με το σύστημα ΧΟΟΜ. Πρόκειται για μια διεθνή υπηρεσία της που αφορά την αποστολή εμβασμάτων. Το γεγονός πως τούτη η υπηρεσία επεκτάθηκε στην Ευρώπη θεωρείται ως σημείο καμπής για την εισβολή των ηλεκτρονικών παικτών σε ένα τραπεζικό σύστημα που θεωρείται υπερρυθμισμένο, που διέπεται από δεκάδες κανονισμούς και υψηλές χρεώσεις με αποτέλεσμα να μην έχει τις ευχέρειες να λειτουργήσει με ευελιξία ακόμα και σε απλές συναλλαγές. Από τη μία λοιπόν οι αρχές, από την άλλη οι υψηλές χρεώσεις διαμορφώνουν νέους όρους για τον τρόπο που κινούνται οι εταιρείες συναλλαγών όταν ανταγωνίζονται τις τράπεζες.

Και πώς αποφεύγουν οι εταιρείες αυτές τις υπερρυθμίσεις που υφίστανται οι τράπεζες; Απλούστατα πραγματοποιούν μικρότερες συναλλαγές μεγαλύτερου πλήθους.

Η PayPal, γνωστή από τις πληρωμές αγορών μέσω διαδικτύου, απέκτησε την υπηρεσία XOOM το 2015, η οποία μέχρι σήμερα δούλευε σε Καναδά και ΗΠΑ επιτρέποντας στους χρήστες να μεταφέρουν χρήματα σε 130 χώρες.
Τη δυνατότητα αποστολής χρημάτων μέσα από το σύστημα αυτό αποκτούν τελικώς πολλοί πολίτες στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες, οι οποίοι θα μπορούν με πολύ απλές και γρήγορες διαδικασίες να εμβάζουν, να πληρώνουν λογαριασμούς κ.λπ. με χαμηλές χρεώσεις σε πολλές χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η αξία της αγοράς διεθνών εμβασμάτων ανήλθε το 2018 στα 689 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι των 633 δισ. δολ. το 2017. Είναι λοιπόν μια αγορά από την οποία οι τράπεζες δεν επιθυμούν να χάσουν μερίδιο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στοιχείο ότι το παγκόσμιο μέσο κόστος αποστολής εμβασμάτων μέχρι 200 δολάρια παραμένει υψηλό περίπου στο 7%. Οι χρήστες της υπηρεσίας θα μπορούν να αποστέλλουν κατ’ ανώτατο 10.000 ευρώ μέσω μίας μόνης συναλλαγής.

Μεταναστευτικός πληθυσμός
Το σύστημα μπορεί να παίξει ιδιαίτερα -γιατί έτσι έχει σχεδιαστεί- για τις χώρες οι οποίες έχουν σημαντικό μεταναστευτικό πληθυσμό, διότι αυτοί είναι που χρειάζεται να στείλουν χρήματα στην πατρίδα τους και μάλιστα πολλές φορές οι δικοί τους να παραλάβουν τα χρήματα αυτά στο σπίτι καθώς διαμένουν σε πολύ μακρινές και υποβαθμισμένες περιοχές.

Η PayPal πάντως, όπως και οι άλλες μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικής τεχνολογίας, έχουν αναδειχθεί σε ισχυρούς ανταγωνιστές του κλασικού τραπεζικού συστήματος, πολλώ δε μάλλον στην Ευρώπη, που συμβαίνει να υπάρχουν πολλές αγκυλώσεις αλλά και περιορισμοί. Στην Αμερική πάντως έχει ήδη ξεκινήσει ο έντονος προβληματισμός για το κατά πόσον ηλεκτρονικοί γίγαντες όπως η Facebook και η Google πρέπει να παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Όλες οι διεθνείς εκθέσεις υποστηρίζουν πως μέσα από τη δραστηριοποίηση των γιγάντων αυτών στα τραπεζικά το κλασικό τραπεζικό σύστημα θα χτυπηθεί καίρια.

Ο λογαριασμός του ΧΟΟΜ
Ο λογαριασμός του ΧΟΟΜ πάντως είναι εύκολος, εύχρηστος και γρήγορος. Οι πελάτες της PayPal στην Ευρώπη μπορούν ακόμη να χρησιμοποιήσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς που είναι συνδεδεμένοι με τον λογαριασμό τους PayPal για να μεταφέρουν χρήματα επιπροσθέτως των επιλογών που τους δίδουν οι χρεωστικές και οι πιστωτικές κάρτες. Ανάλογα με τη χώρα υποδοχής, οι χρήστες μπορούν να διαλέξουν από μία σειρά επιλογών, όπως κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό, αποστολή μετρητών για άμεση παραλαβή των χρημάτων ή παράδοση μετρητών απευθείας στην πόρτα του αποδέκτη. Σε ό,τι αφορά τώρα τις ελληνικές τράπεζες, αυτές δεν έχουν περιθώρια να χάσουν πολύτιμα μερίδια αγοράς, στοιχείο το οποίο εκτιμάται πως θα τις βάλει σε σκέψεις να ξαναδούν την τιμολογιακή τους πολιτική και ιδιαίτερα την πολιτική των προμηθειών τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.