Βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ για τη Σρεμπρένιτσα, με αιχμές για τους Σερβοβόσνιους

Σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, στο οποίο θα αντανακλάται η αποτυχία του ΟΗΕ να αποτρέψει τη γενοκτονία, προετοιμάζει η Μεγάλη Βρετανία.

Ο Έντουαρν Φέργκιουσον, πρέσβης της Μ. Βρετανίας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, δήλωσε ότι η ακριβής διατύπωση είναι ακόμη προς συζήτηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού τύπου, με το ψήφισμα που θα τεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ η 11η Ιουλίου θα ανακηρυχθεί «Ημέρα Μνήμης».

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντάνας» του Βελιγραδίου, ενώ σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπλιτς» τονίζεται ότι το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη Σερβία, αν και κύριος στόχος της επίθεσης από το Λονδίνο είναι η Σερβική Δημοκρατία (ένα από τα δύο ομόσπονδα τμήματα της Βοσνίας – Εργζεγοβίνης) και ο πρόεδρός της, Μίλοραντ Ντόντικ.

Στις 11 του Ιούλη του 1995, περίπου 8.000 Βόσνιοι Μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια απομακρύνθηκαν από τη Σρεμπρένιτσα που ήταν υπό τον έλεγχο της ολλανδικής δύναμης του ΟΗΕ και είχε θεωρηθεί ασφαλές καταφύγιο για τους εκτοπισμένους και εκτελέστηκαν από τους Σερβοβόσνιους, ενώ τα πτώματά τους θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους στις γύρω περιοχές.

Διεθνή Δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), έχουν αποφανθεί ότι τα γεγονότα, τα οποία θεωρούνται ως η χειρότερη θηριωδία στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνιστούν γενοκτονία, όρο τον οποίο αμφισβητεί η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και αποφεύγει επιμελώς η Σερβία.

Ο διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, δικάζεται στο ICTY για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

Είκοσι χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, στον οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι η Βοσνία παραμένει εύθραυστο κράτος με την οικονομία της σε στασιμότητα εξαιτίας του πολύπλοκου συστήματος κατανομής της εξουσίας και των εντάσεων μεταξύ των δύο συστατικών οντοτήτων (η δεύτερη οντότητα ονομάζεται «Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης» και είναι γνωστότερη ως Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.