Haig Yazdjian στο Ράδιο ΕΝΑ: «Οι Έλληνες με αγκάλιασαν γιατί έχουν ζήσει προσφυγιά και ξέρουν…»

Έχουν καταφέρει να γίνει αυτό που θέλουν, να κοιμόμαστε, να είμαστε μπροστά από μια οθόνη, με ένα κινητό στο χέρι, να είναι ο καθένας μόνος του…»

Με μια μεγάλη αφιερωματική συναυλία, του διεθνούς φήμης Αρμένιου σολίστα Haig Yazdjian κορυφώνεται το καλλιτεχνικό μέρος των τιμητικών εκδηλώσεων για το 2022, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Απόψε Σάββατο 16 Ιουλίου στις 21.00 το βράδυ, στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, ο Haig Yazdjian επιμελείται και παρουσιάζει ένα μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ένα ταξίδι στη Μικρά Ασία της μνήμης και της καρδιάς.

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την πορεία του, την προσφυγιά αλλά και τη μουσική του που ενώνει πολιτισμούς και ανθρώπους.

«Η προσφυγιά με αγγίζει από πρώτο χέρι. Γεννήθηκα και  μεγάλωσα στη Συρία από Αρμένιους γονείς, που ζήσανε τη γενοκτονία το 1915  και μετά της Σμύρνης μιας και η γιαγιά μου ήταν από το Αφιον Καραχισάρ  και διώχθηκε το 1922 και πήγε στη Χίο», είπε χαρακτηριστικά ο Αρμένιος σολίστ που από το 1980 ζει στην Ελλάδα την οποία αισθάνεται πατρίδα του.

«Στην Ελλάδα δεν αισθάνθηκα

ούτε μία ημέρα ότι είμαι ξένος»

«Παρόλο που στην Ελλάδα το 1980 δεν αισθάνθηκα ούτε μία ημέρα ότι είμαι ξένος ή πρόσφυγας. Αγκαλιάστηκα από τους Έλληνες και νομίζω ότι ο Έλληνας το έχει αυτό το χαρακτηριστικό,  γιατί έχει ζήσει προσφυγιά και όταν βλέπει κάποιον ξένο, τον αγκαλιάζει και τον βοηθάει όσο μπορεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Yazdjian για την δική του εμπειρία στην Ελλάδα.

Δυστυχώς όμως υπάρχουν και άνθρωποι που συνεχίζουν να κάνουν τα λάθη του παρελθόντος, όπως επεσήμανε, με πολέμους που δεν έχουν τέλος. «Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας. Από το 1915 έως το 2015 ακόμη στη Συρία στο Χαλέπι γινόταν το ίδιο πράγμα, το ίδιο χέρι. Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται. Νόμιζα ότι οι άνθρωποι θα είχαν ξυπνήσει, θα υπήρχε αντίδραση, αλλά τίποτα. Ιδέα δεν έχουμε πια τι γίνεται στην Ουκρανία. Έχουν καταφέρει να γίνει αυτό που θέλουν, να κοιμόμαστε, να είμαστε μπροστά από μια οθόνη, με ένα κινητό στο χέρι, να είναι ο καθένας μόνος του», τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στους πολέμους ανά τον κόσμο, στην πολύπαθη Συρία αλλά και τώρα στην Ουκρανία.

Το ευτύχημα για εκείνον αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο όμως, είναι η ύπαρξη του πολιτισμού, που προσφέρει στιγμές χαράς και συγκίνησης. Κι αυτό θα προσπαθήσει να κάνει και ο ίδιος σήμερα το βράδυ με τη μεγάλη συναυλία στο ανοιχτό θέατρο Ν. Ιωνίας, η οποία θα χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο θα έχει συνθέσεις του ίδιου του καλλιτέχνη και στο δεύτερο μέρος μαζί με την Εύα Ξένου θα παρουσιαστούν τραγούδια της Μ. Ασίας και της Σμύρνης.

Στενοί δεσμοί με Βόλο και Πήλιο

Μιλώντας ο Haig Yazdjian για τον επηρεασμό της μουσικής του επεσήμανε πως «Έχω γίνει ένα πλέον με την Ελλάδα και τις μουσικές της κι από την άλλη ήμασταν πάντα δύο λαοί δίπλα- δίπλα. Επειδή έχω μέσα μου αυτές τις παραδόσεις της ελληνικές, τις αρμένικες, τις παραδόσεις της Ανατολής, έρχονται και κάθονται πολύ όμορφα και με έναν τρόπο ωραίο περνάει και στο κοινό, ας είναι και κάποιες φορές κάτι καινούργιο και όχι απολύτως παραδοσιακό».

Ο γνωστός καλλιτέχνης που ξεκινά τις συναυλίες του φέτος από τον Βόλο αναφέρθηκε και στους στενούς δεσμούς που τον συνδέουν με την περιοχή, καθώς όπως σημείωσε κάθε χρόνο επισκέπτεται και τον Βόλο και το Πήλιο. Παράλληλα, στο παρελθόν είναι διδάξει στον Άγ. Λαυρέντιο μουσική, ενώ είχε δώσει παραστάσεις και στο θέατρο Αλώνι.

« Ο Βόλος θυμίζει πολύ την Λαοδίκεια στη Συρία. Κάποτε υπήρχαν καράβια  που συνέδεαν τον Βόλο με την Λαοδίκεια», κατέληξε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.