Η ζωή του θρυλικού Μουτζούρη γεννιέται μέσα στις σελίδες του βιβλίου της Ελένης Λαμπράκη!

"Με λένε Μουτζούρη" , με μυθολογικά και λαογραφικά στοιχεία του πολιτισμού μας

Πόσοι από εσάς έχετε ταξιδέψει με το πιο γνωστό τρενάκι όλης της χώρας, τον Μουτζούρη; Πόσες αναμνήσεις ξυπνούν μέσα σας, όταν αντικρίζετε παλιές φωτογραφίες ή όταν ακούτε ιστορίες από τους γονείς και φίλους για το ξεχωριστό αυτό τρενάκι του Πηλίου; Η κ. Ελένη Λαμπράκη, συγγραφέας και εκπαιδευτικός με το νέο της συγγραφικό εγχείρημα “Με λένε Μουτζούρη” ξαναζωντανεύει τον θρυλικό Μουτζούρη, ο οποίος μας αφηγείται στιγμές της …πολύβουης ζωής του, τις σημαντικές του γνωριμίες και μιλά για τους ανθρώπους που τον αγάπησαν.
Το ξεχωριστό αυτό βιβλίο που ζωντανεύει τη νεότερη ιστορία της περιοχής μας θα παρουσιαστεί σήμερα Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στις 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου, ενώ η κ. Λαμπράκη μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή γι’ αυτό το ωραίο ταξίδι στο χρόνο.

“Το βιβλίο αφορά το τρενάκι του Πηλίου, τον Μουτζούρη, τον αγαπημένο σε όλους τους Βολιώτες και όχι μόνο. Αγαπημένο σε όλους όσοι το έζησαν και απ΄όλα τα μέρη της γης που ήρθαν για να το επισκεφθούν. Είναι ένα έργο που το έγραψα με πολλή αγάπη ως δώρο προς το τρενάκι αλλά και προς όλους που το έζησαν και ως επαγγελματίες σιδηροδρομικοί και ως ταξιδιώτες και βεβαίως με πολλή αγάπη για τα παιδιά”, σημείωσε η κ. Λαμπράκη.
Η ιστορία του βιβλίου σύμφωνα με την ίδια, αρχίζει από το 1903 από το πρώτο ταξίδι του Μουτζούρη προς τις Μηλιές και το τρενάκι αυτοπροσώπως, δηλαδή ο ίδιος ο Μουτζούρης αφηγητής αφηγείται την ιστορία του μέσα από τις υπέροχα εικονογραφημένες σελίδες του Νικόλα Ανδρικόπουλου.
Ο Νικόλας Ανδρικόπουλος στόλισε βιβλίο με τις εικονογραφήσεις του κι όχι απλώς στόλισε το μετουσίωσε σε έργο τέχνης. Οι εικόνες που έκανε είναι συναφείς με τις έννοιες, με το λόγο και το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Και τα παιδιά δεν θα έρθουν σε επαφή μόνο με το λόγο και την ιστορία, αλλά θα έρθουν σε επαφή και με την τέχνη και τη ζωγραφική”, είπε η συγγραφέας για το συνολικό αποτύπωμα που αφήνει το βιβλίο.
Σύμφωνα με την ίδια η αφήγηση του Μουτζούρη είναι σε έμμετρο λόγο, όχι με την αυστηρή έννοια της ποίησης, τονίζοντας ότι “κινείται είναι σε ρυθμό ατμάμαξας. Έχει ροή, έχει κίνηση. Νομίζει κανείς ότι κάθετε στα βαγονάκια του Μουτζούρη και ακούει τον παραμυθά να διηγείται ιστορίες και την ιστορία του και μέσα σ’ αυτή την πορεία της ζωής του, που είναι πάνω από 100 χρόνια , ο Μουτζούρης συναντά και τον Κένταυρο, και τον Θεόφιλο και τον ΝτεΚίρικο”.

«Μυθολογικά και λαογραφικά στοιχεία»

Η κ. Λαμπράκη εμπλέκει στην ιστορία της μυθολογικά και λαογραφικά στοιχεία του πολιτισμού μας, καθώς στόχος της είναι να μάθουν τα παιδιά, αλλά και οι μεγαλύτεροι την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας.
“Το τρενάκι είναι μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, πρέπει να προβληθεί, δεν έχουμε μόνο τα αρχαία στην περιοχή μας, έχουμε και τα νεότερα”, είπε η ίδια χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως στο βιβλίο γίνεται και μεγάλη αναφορά στους φίλους του Μουτζούρη, οι οποίοι συνέβαλαν, ώστε το πασίγνωστο τρενάκι του Πηλίου να ζει μέχρι και σήμερα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.