Αντιμέτωποι με τον… καύσωνα και στη Μαγνησία

Σε αυξημένη ετοιμότητα οι υπηρεσίες, ανοικτοί κλιματιζόμενοι χώροι, απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση

Αντιμέτωποι με τον… καύσωνα είναι κάτοικοι και επισκέπτες και στη Μαγνησία. Σε αυξημένη ετοιμότητα είναι οι υπηρεσίες, υπάρχουν ανοικτοί κλιματιζόμενοι χώροι, ενώ τέθηκε σε ισχύ, η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση.
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 4) προβλέπεται για την ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων με βάση τον χάρτη πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς όπως εκδόθηκε από την Γ.Γ.Π.Π. και που ισχύει για σήμερα Σάββατο 3 Αυγούστου 2019. Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων ενημέρωσε τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες καθώς και τους Δήμους ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ παράλληλα το Τμήμα Εκτάκτων Αναγκών και Συντήρησης της Π.Ε Μαγνησίας & Σποράδων έθεσε τον στόλο οχημάτων και μηχανημάτων σε πλήρη ετοιμότητα. Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α. Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Επιπλέον βάσει της εγκυκλίου 2195/2015 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας για σήμερα Σάββατο 3 Αυγούστου 2019. Τηλέφωνο επικοινωνίας : Γρ. Πολιτικής Προστασίας 24213 52464

Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας
οχημάτων και παραμονής σε δάση

Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση αποφάσισε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που ισχύει για σήμερα Σάββατο 3 Αυγούστου 2019 με Δείκτη Κατηγορίας Κινδύνου 4 (ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ) για την ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων αποφασίζουμε:
Τη προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων για σήμερα Σάββατο 3 Αυγούστου 2019 που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι στο βαθμό 4 και θεωρείται ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γ.Γ.Π.Π.»

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα
του Συντονιστικού Π.Ε. Μαγνησίας

Έκτακτη Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας & Σποράδων θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση προς τους αρμόδιους και συμμετέχοντες φορείς, «σας προσκαλούμε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 3 του Ν. 3013/2002 και της με αρ. πρωτ. 3752/25-5-2018 εγκυκλίου της Γ.Γ.Π.Π., στην έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 3 Αυγούστου 2019 και ώρα 11:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων (Διοικητήριο, 3ος όροφος) με θέματα ημερήσιας διάταξης:
«Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών λόγω καιρικών φαινομένων».

Ανοιχτές αίθουσες στον Βόλο
για δροσιά και προστασία

«Με το νέο κύμα καύσωνα να έχει ξεκινήσει και προκειμένου να προστατευθούν οι συμπολίτες μας που στερούνται κλιματισμού στα καταλύματα τους», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο Δήμος Βόλου λειτουργεί από χθες Παρασκευή, 2 Αυγούστου έως την Κυριακή, 4 Αυγούστου 2019, τις εξής δομές:
• Το ΚΑΠΗ «Θεόφιλος» στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.
• Το Κοινωνικό Κέντρο Αγ. Αναργύρων (Αραχώβης 1 και Μπότσαρη) από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.
Σε περίπτωση που το κύμα καύσωνα συνεχιστεί θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για ενδεχόμενη παράταση των έκτακτων μέτρων».

Σε ετοιμότητα ο δήμος Ρ. Φεραίου λόγω καύσωνα

Με θέμα τις δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιπυρική περίοδο 2019 συνεδρίασε την Παρασκευή 2 Αυγούστου το πρωί, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.
Στη συνεδρίαση αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν στην πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών.
Από πλευράς δήμου αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν στον καθαρισμό χαντακιών, στην κοπή χόρτων της δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας και στον καθαρισμό των εγκαταλελειμμένων οικοπέδων και ακινήτων τα οποία εγκυμονούν κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιών.

Στο «κόκκινο» η θερμοκρασία και στη Μαγνησία

Θερμοκρασίες για… αρκετές αντοχές θα επικρατήσουν το Σαββατοκύριακο και στη Μαγνησία, καθώς το θερμόμετρο σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται να αγγίξει και τους 40 βαθμούς Κελσίου, χωρίς να επικρατούν άνεμοι, όπως τόνισε ο μετεωρολόγος κ. Θεοφάνης Τακούδης μιλώντας στο “Ράδιο ΕΝΑ 102.5”. Μάλιστα, ο κ. Τακούδης, ανέφερε πως το καλοκαιρινό κλίμα, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.
Συγκεκριμένα, γεμάτες από κόσμο αναμένεται να είναι οι παραλίες του Παγασητικού αλλά και του Πηλίου, αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς οι θερμοκρασίες θα αγγίξουν «κόκκινο» και οι περισσότεροι θα αναζητήσουν μια εστία δροσιάς.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Θεοφάνη Τακούδη, βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, σε ότι αφορά τις θερμοκρασίες που θα σημειωθούν, ενώ το καλοκαιρινό αυτό κλίμα θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Ειδικότερα, από χθες Παρασκευή και μετά, για δύο -τρεις ημέρες, έρχονται θερμές αέριες μάζες από τη Β. Αφρική και θα ανεβάσουν κι άλλο τη θερμοκρασία.
«Σταδιακά σήμερα Σάββατο, την Κυριακή και πιθανώς και τη Δευτέρα, η θερμοκρασία στο Βελεστίνο θα φτάσει τους 40 βαθμούς, στην πόλη του Βόλου, τους 38 περίπου βαθμούς Κελσίου με πιο υψηλή υγρασία σε σχέση με το Βελεστίνο. Μιλάμε ουσιαστικά για ένα Σαββατοκύριακο με θερμοκρασίες στα πιο υψηλά επίπεδα του καλοκαιριού», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Τακούδης.
Μετά το «καυτό» τριήμερο και με βάση τα στοιχεία που ελέγχονται, ο κ. Τακούδης σημείωσε πως ίσως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο να έχουμε καιρικές συνθήκες καθαρά καλοκαιρινές, όχι ωστόσο με θερμοκρασίες που να φτάνουν τους 38 ή 40 βαθμούς αλλά με κανονικές καλοκαιρινές θερμοκρασίες ή 2-3 βαθμούς υψηλότερες σε σχέση με την περίοδο που διανύουμε.
Τέλος, σε ότι αφορά τους ανέμους, ο μετεωρολόγος ανέφερε πως δυστυχώς δεν έχουμε, καθώς το μελτέμι είναι πολύ εξασθενημένο και δεν δημιουργεί συνθήκες δροσιάς ακόμη και στα νησιά.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες
και στην υπόλοιπη Θεσσαλία

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας σήμερα Σάββατο 3 Αυγούστου, ημέρα κορύφωσης του κύματος υψηλών θερμοκρασιών που ήδη επηρεάζει τη χώρα .
Στον χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr , (Σύνταξη άρθρου: Θ. Μ. Γιάνναρος), δίνεται η αναμενόμενη κατανομή των μεγίστων θερμοκρασιών για την σημερινή ημέρα (Σάββατο, 03/08/2019). Οι υψηλότερες τιμές αναμένονται στα ανατολικότερα τμήμα του εσωτερικού της Θεσσαλίας, λόγω των δυτικών ανέμων που θα πνέουν, όπου η Λάρισα αναμένεται να φτάσει τους 41-42 οC. Χαμηλότερες κατά 2-3 οC αναμένονται οι θερμοκρασίες στα δυτικά διαμερίσματα (Τρίκαλα, Καρδίτσα), ενώ στον Βόλο, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κινηθούν στα επίπεδα των 32-33 oC. Ευνοϊκές για κολύμβηση συνθήκες αναμένονται, τέλος, για τα παράλια του νομού Λάρισας, αλλά και τη Μαγνησία, όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 31-32 oC. Υποχώρηση του κύματος υψηλών θερμοκρασιών και πτώση της θερμοκρασίας κατά 5-6 οC αναμένουμε την Κυριακή 4 Αυγούστου, με παράλληλη στροφή των ανέμων σε βόρειες διευθύνσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.