Αυξητικές τάσεις και πάλι του κορωνοϊού καταγράφονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Ωστόσο υπάρχει η ανάγκη διάγνωσης και άλλων λοιμωδών νοσημάτων όπως η φυματίωση

Η ανάγκη μεταστροφής και του ιατρικού κλίματος στην διερεύνηση και διάγνωση και άλλων λοιμωδών νοσημάτων όπως η φυματίωση αναλύθηκε χθες στο Επιστημονικό Συνέδριο «Ημέρες Πνευμονολογίας». Ωστόσο, τονίστηκε πως ενώ η ιδέα ήταν το καλοκαίρι πως ο κορωνοϊός υποχωρεί και θα δώσει «χώρο» στα υπόλοιπα νοσήματα, τώρα φαίνεται πως είναι παρών και μάλιστα με αυξητικές τάσεις.

20-30 ενεργά περιστατικά φυματίωσης κάθε χρόνο
Για τον κορωνοϊό και τη φυματίωση και την αλληλεπίδρασή τους μίλησε η κ. Ειρήνη Γερογιάννη, πνευμονολόγος, Διευθύντρια του ΕΣΥ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και υπεύθυνη του αντιφυματικού ιατρείου από το 2002.
Εξηγώντας τη σύνδεση του κορωνοϊού με τη φυματίωση επεσήμανε πως η πανδημία έπαιξε έναν ρόλο καθυστέρησης στη διάγνωση των κρουσμάτων της φυματίωσης κι αυτό θα το δούμε περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
«Οι ασθενείς δεν πήγαιναν στο Νοσοκομείο, υπήρχε στο lockdown, οι υπηρεσίες υγείας αναλώθηκαν στο θέμα του κορωνοϊού. Βλέπουμε ότι σιγά σιγά ανεβαίνει η ροή και στόχος πλέον, όπως λένε όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, είναι ό,τι δόθηκε για τον κορωνοϊό , δηλαδή απεικονιστικά συστήματα για ακτινογραφίες, μοριακές μέθοδοι διάγνωσης, όλη η τεχνολογία και τα χρήματα που δόθηκαν, να χρησιμοποιηθούν στο κομμάτι διάγνωσης άλλων λοιμωδών νοσημάτων, όπως η φυματίωση», σημείωσε η ίδια, τονίζοντας πως στο μέλλον θα δούμε περιπτώσεις φυματίωσης, που «γεννήθηκαν» την περίοδο του κορωνοϊού.

Η εικόνα της φυματίωσης

Σύμφωνα με την κ. Γερογιάννη στο αντιφυματικό ιατρείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας διαγιγνώσκονται 20-30 ενεργές περιπτώσεις φυματίωσης κάθε χρόνο, αφορούν Έλληνες κατά 99% των περιπτώσεων, μεγάλης ηλικίας , που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν και τώρα επειδή μεγαλώνουν πέφτει η άμυνά τους και εμφανίζουν ενεργώ νόσο.
«Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους θεραπεύσουμε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, να ελέγξουμε και το περιβάλλον ώστε εάν έχουν μολύνει κάποιους να δώσουμε και σε αυτούς προφύλαξη για να μην νοσήσουν στο μέλλον», σημείωσε η πνευμονολόγος. Εξήγησε δε πως πριν το 1950 πέθαιναν 30.000-40.000 Έλληνες κάθε χρόνο από φυματίωση. Αυτό σημαίνει πως οι τότε γενιές είχαν μολυνθεί και πλέον με την πάροδο των ετών, πέφτοντας η άμυνά τους , εμφανίζουν ενεργώ νόσο κι αυτοί μετά πιθανώς να το μεταδώσουν στο οικογενειακό περιβάλλον καθώς η μετάδοση της φυματίωσης γίνεται όπως στον κορωνοϊό, με τον συγχρωτισμό.

Αυξητικές τάσεις στα κρούσματα κορωνοϊού

Συμπληρώνοντας την εικόνα της φυματίωσης επί τω έργω, η κ. Έφη Πετεινάκη, Καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας- Κλινικής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΠΘ, Διευθύντρια Μικροβιολογίας και Κλινικής Χημείας του ΠΘ τόνισε πως με τον κορωνοϊό υπήρξε μία υποδιάγνωση, η οποία επηρέασε όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις λόγω έλλειψης προσωπικού και λόγω των κονδυλίων, οπότε και η φυματίωση ως διάγνωση πήγε λίγο πίσω.
Αναφερόμενη δε στην παρούσα εικόνα του κορωνοϊού η ίδια δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη υποστηρίζοντας ότι «το καλοκαίρι ελπίσαμε να επανέλθουν τα πράγματα σιγά σιγά όπως ήταν παλιά, αλλά τώρα βλέπουμε ότι και τα δείγματα αυξάνονται και το προσωπικό είναι πολύ κουρασμένο και αρχίζει και νοσεί ξανά, οπότε είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι». Σημείωσε δε πως φέτος σε σχέση με πέρυσι τα δείγματα είναι λιγότερα, καθώς πέρυσι τον Οκτώβριο ήταν διπλάσια, όμως υπάρχει ανοδική τάση.
Δ. Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.