Δημ. Πιτσιώρης: «Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ένα νέο ξεκίνημα- Θα διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στις εξελίξεις»

Ενώ σχολίασε πως θλίβεται και αγανακτεί με την συμπεριφορά του Αχ. Μπέου

«Μπαρουτοκαπνισμένος» στην πολιτική από το 1962 και την Ένωση Κέντρου, Υπουργός επί ΠΑΣΟΚ και για χρόνια Δήμαρχος Βόλου, ο Δημήτρης Πιτσιώρης είναι από τους λίγους που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα και δεν φοβάται να μιλήσει ανοιχτά για όλους και για όλα, ακόμη και για το ΠΑΣΟΚ. Σε μια εκ βαθέων συζήτηση στο Ράδιο ΕΝΑ με τον Δημήτρη Καρεκλίδη ο κ. Πιτσιώρης αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ και στο νέο του ξεκίνημα, επισημαίνοντας πως θα διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις, δεν δίστασε όμως να τα βάλει με τον νέο πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, περιμένοντας να αλλάξει συμπεριφορά απέναντι στα παλιά στελέχη. Φυσικά από το στόχαστρο του Δημήτρη Πιτσιώρη δεν θα έλειπε ο Αχιλλέας Μπέος, με του οποίου τη συμπεριφορά θλίβεται και αγανακτεί…

 

Η συνεργασία της ΝΔ με το ΚΚΕ είναι η αρχή του κακού στην πόλη

Στο …ψητό με το καλημέρα σας μπήκε ο πρώην Δήμαρχος καθώς μίλησε για την τρίτη θητεία που δεν μπόρεσε να κερδίσει, εξαιτίας της συνεργασίας της ΝΔ με το ΚΚΕ χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα ως την αρχή του κακού για την πόλη.

«Στερήθηκα τρίτης θητείας κι εγώ και η πόλη μας από την απίθανη συνεργασία της ΝΔ με το ΚΚΕ. Αυτά πρέπει να τα θυμόμαστε, γιατί είναι η αρχή του κακού στην πόλη αυτή, γιατί όταν πολιτεύεσαι χωρίς αρχές και μόνο με την προσδοκία να καταλάβεις την εξουσία προκειμένου να την εκμεταλλευτείς, γιατί τί άλλο προσδοκούσαν εκείνες οι συμμαχίες; Από εκεί και μετά η πολιτική γίνεται χωρίς αρχές, έχασε μια ειλικρίνεια και μια τιμιότητα που πρέπει να έχει και μια αντιστοίχιση στα πράγματα και στις αξίες για να είμαστε εδώ που είμαστε τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιώρης.

 

Κηλίδα στο πολιτικό σύστημα οι υποκλοπές- Τεράστια η ευθύνη του Κ. Μητσοτάκη

Ο πρώην Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο θέμα των υποκλοπών, σημειώνοντας πως ακόμη υπάρχει πολύ βάθος και το χαρακτήρισε ως κηλίδα στο πολιτικό σύστημα, που πρέπει να διαλευκανθεί. Τόνισε την ίδια στιγμή πως οι ευθύνες της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη είναι τεράστιες, με τον τελευταίο να χάνει το όποιο πολιτικό κεφάλαιο είχε, δυσκολεύοντας περισσότερο τις επιλογές των Ελλήνων.

Παρόλα αυτά, ο Κ. Μητσοτάκης δεν χάνει τα πρωτεία από καταλληλότερος πρωθυπουργός με τον κ. Πιτσιώρη να εξηγεί αυτή την τάξη λέγοντας πως « ο κόσμος έχει πάψει να πιστεύει στην πολιτική και τους πολιτικούς, τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θα προκύψει από την άσκηση της πολιτικής, τι θα πει στην ΔΕΘ, πόσο υψηλό θα είναι το ενεργειακό επίδομα. Είμαστε σε μια εποχή που οι ιδεολογίες, που κάποτε ενέπνεαν τον κόσμο ή αποτελούσαν μια σταθερά στις επιλογές του έχουν αμβλυνθεί πάρα πολύ αυτά τα κριτήρια».

 

Σε νέο ξεκίνημα το ΠΑΣΟΚ- Θα παίξει σπουδαίο ρόλο στις εξελίξεις

Φυσικά πρωταγωνιστής της συζήτησης δεν ήταν παρά το ΠΑΣΟΚ, με το πολύπειρο στέλεχός του να σημειώνει ότι βρίσκεται σε ένα νέο ξεκίνημα, παγιώνοντας ένα ποσοστό από 12-15% και που σίγουρα θα παίξει σπουδαίο ρόλο στις εξελίξεις. Σημείωσε πως ο κόσμος που έχει απομείνει στο κόμμα δεν θέλει συνεργασία με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ στον χρόνο ως τις εκλογές είναι να δημιουργήσει και να παρουσιάσει ένα τολμηρό πρόγραμμα, μεγάλων μεταρρυθμίσεων, με θάρρος και χωρίς στρογγύλεμα των προτάσεών του.

«Εκείνο που χρειάζεται είναι δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων και πρώτα εμείς πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα σε αυτό, χωρίς αποκλεισμούς, τέρμα οι νέοι και οι παλαιοί, που πάλι πάει να γίνει στο ΠΑΣΟΚ μια γάγγραινα. Δεν υπάρχει νέος και παλιός. Υπάρχουν νέες και παλιές απόψεις, σύγχρονες απόψεις και παλαιές καθυστερημένες και ξεπερασμένες. Έτσι θα κινητοποιηθεί το σύνολο των δυνάμεων που διαθέτει αυτό το κόμμα, που είναι πάμπολλες, πολύτιμες και που σε μεγάλο βαθμό είναι σε αδράνεια.

Διαμορφώνοντας μία πολύ ρηξικέλευθη πρόταση, η οποία θα ακουμπάει όλες τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, χωρίς καμιά αναστολή και αίσθηση του πολιτικού κόστους να μην πούμε όλες τις αλήθειες , να κρύψουμε κάποια, θα τα πούμε όλα, θα τα βάλουμε όλα στο τραπέζι. Και στη συνέχεια όποιο πολιτικό κόμμα από τα μεγάλα θέλει να συμπλεύσουμε να καθίσουμε να συζητήσουμε πάνω σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στη χώρα μας», είπε ο κ. Πιτσιώρης.

Συνέχισε δε, επισημαίνοντας πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, να μιλήσει με αλήθειες, να γίνει ένα σύγχρονο κόμμα και να θέσει τα άλλα δύο κόμματα προ των ευθυνών τους. «Πρέπει να κάνουμε το μεγάλο βήμα, το μεγάλο άλμα κι όποιος θέλει, όπως μπορεί και όποιος αντέχει να πάμε μαζί», συμπλήρωσε.

Αδιανόητο να έχει έρθει ο Ανδρουλάκης στον Βόλο και να μην έχει δει τα παλιά στελέχη

Ο κ. Πιτσιώρης όμως εκτός από τα καλά λόγια για το ΠΑΣΟΚ επεφύλαξε και τα «καρφιά» του για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που αν και έχει επισκεφθεί τον Βόλο και όχι μία φορά, δεν συναντήθηκε ούτε με τον ίδιο, ούτε με τα παλιά στελέχη.

« Ζήτησα κατ’ επανάληψη να συναντηθούμε για λίγα λεπτά να του μεταφέρω μερικές ιδέες. Δεν υπάρχει αρχαιότερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στον Βόλο από μένα. Είμαι από το 1962-63 στην πολιτική, από την Ένωση Κέντρου και τον Γεώργιο Παπανδρέου, είμαι ο επιζών Βουλευτής των πρώτων εκλογών του 1974 και βρίσκομαι μόνιμα στην παράταξη αυτή, αταλάντευτα, δεν έκανα ποτέ τις γνωστές τούμπες.

Είναι αδιανόητο να έρχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Βόλο και να μη λέει ότι εδώ έχουμε στελέχη, φωνάξτε τους να καθίσουμε 2 ώρες να συζητήσουμε. Καλά είναι τα οργανωτικά μας, καλά πως θα εδραιώσουμε την νίκη μας, που για μένα από τη στιγμή που υπάρχει νέα ηγεσία πρέπει να πάψει να ισχύει το εμείς και οι άλλοι, εμείς που κερδίσαμε κι εσείς που χάσατε», σημείωσε ο πρώην Δήμαρχος, τονίζοντας πως τα παλιά στελέχη έχουν πολύτιμες εμπειρίες και αυτό πρέπει να γιορτάζουν στις επετείους και όχι να συγκεντρώνονται σε ένα αμφιθέατρο να χειροκροτούν τον εκάστοτε αρχηγό.

«Οι επέτειοι πρέπει να είναι αφορμές για ανασύνταξη, για προβληματισμό, για να κάνουμε τολμηρά βήματα μπροστά, που έχει ανάγκη η χώρα μας αυτή τη στιγμή όσο καμία άλλη χώρα», τόνισε ο ίδιος και αναφέρθηκε και στο δέσιμο που έχει με την οικογένεια Παπανδρέου εδώ και 60 χρόνια, κάτι που ποτέ δεν έκρυψε.

Αναφερόμενος στον λόγο που ίσως δεν έγινε η συνάντηση αυτή με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Πιτσιώρης ισχυρίστηκε πως ίσως έπαιξε ρόλο η σχέση του με την οικογένεια Παπανδρέου ή ίσως υπάρχει μια περιφρόνηση των παλιών στελεχών «με την έννοια τι θα μας πουν τώρα, τι ξέρουν αυτοί, εμείς έχουμε θητεύσει και δυο θητείες στην Ευρωβουλή. Ναι, αγαπητέ, αλλά κάποιοι έχουν θητεύει 60 χρόνια στην πολιτική, έχουν δει όλη την άνοδο και την πτώση της παράταξης και όχι μόνο τώρα».

Μάλιστα, τόνισε πως το μήνυμα προς τα επάνω το έχει στείλει κατ’ επανάληψη και περιμένει αλλαγή συμπεριφοράς. Έριξε δε τα βέλη του και σε όσους αποχώρησαν από την παράταξη πηγαίνοντας σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και αναλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης.

«Υπήρξα πάντοτε αυστηρός κριτής των τεκταινομένων μέσα στο κόμμα και την ηγεσία μας, ακόμη και στην εποχή του πανίσχυρου Ανδρέα. Μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι στέκονται κριτικά απέναντι στις ηγεσίες και στην πορεία είναι χρήσιμοι. Οι άλλοι, οι κόλακες χάνονται στον δρόμο, αλλαξοπιστούν, βρίσκονται από δω κι από εκεί.  Να μην πω γι’ αυτούς που φύγανε από το κόμμα και που βρίσκονται σε άλλους πολιτικούς χώρους, που για μένα είναι ντροπή για στελέχη που ανέδειξε η παράταξη αυτή, από το πουθενά κυριολεκτικά, να βρίσκονται σήμερα είτε στη ΝΔ ή στον ΣΥΡΙΖΑ και να συντάσσονται με δύο κόμματα, με τα οποία το ΠΑΣΟΚ οφείλει να έχει διακριτές θέσεις και αποστάσεις. Αυτοί εάν θέλουν να έρθουν να συζητήσουμε μαζί μας. Εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο, ως κόμμα του μεσαίου μεγέθους και του μεσαίου χώρου παρά να προτάξουμε τολμηρές θέσεις, προγραμματικές και μεταρρυθμιστικές και να τους εξαναγκάσουμε να κάνουν αυτοί το πρώτο βήμα», υπογράμμισε.

Κόλαφος κατά Μπέου- Θλίβομαι και αγανακτώ

Εκτός όμως από την κεντρική πολιτική σκηνή ο κ. Πιτσιώρης, γνώστης της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν θα άφηνε ασχολίαστα και τα τοπικά τεκταινόμενα. Δεν έκρυψε πως θλίβεται και αγανακτεί όταν ο πρώτος πολίτης της πόλης, ο οποίος πρέπει να είναι το παράδειγμα προς όλες τις ηλικιακές και πολιτικές ομάδες , δεν αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα προς μίμηση με τον τρόπο συμπεριφοράς του και με τον τρόπο που πολιτεύεται.

«Αυτό είναι τελείως ξένο για εμάς που υπηρετήσαμε αυτή την πόλη από όποιο μετερίζι, αλλά εδώ υπάρχει μεγάλη ευθύνη και της ΝΔ, η οποία δεν μπόρεσε ποτέ να υποδείξει έναν δικό της υποψήφιο, αλλά αγκάλιασε τον σημερινό δήμαρχο με τον πλέον επίσημο τρόπο  τώρα τελευταία,  με την άφιξη του Μητσοτάκη εδώ. Ταυτίστηκε με αυτή τη λογική και δεν μπορεί να λες ότι είσαι ένα σύγχρονο κόμμα που θέλεις να ξεπεράσεις τον παλαιοκομματισμό και τον τρόπο με τον οποίο ασκούνταν η πολιτική κάποτε και να είναι τελικά ταυτισμένος με τον σημερινό Δήμαρχο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιώρης. Ωστόσο δεν έμεινε μόνο στην κριτική για τη ΝΔ, καθώς σχολίασε πως και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τεράστια λάθη.

«Έχει κάνει και τεράστια λάθη ο ΣΥΡΙΖΑ, το δεύτερο μεγάλο κόμμα, στους υποψήφιους που υπέδειξε στις δυο τελευταίες κρίσιμες εκλογές. Οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος με μια μεγαλύτερη πολιτική εμβέλεια θα είχε εμποδίσει την άνοδο του σημερινού Δημάρχου. Τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα, δεν είναι εύκολα κι ελπίζω να μην επαναληφθεί και τρίτο σφάλμα», επεσήμανε.

Τόνισε πως ένας Δήμαρχος και πόσο μάλλον ο Δήμαρχος Βόλο θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για τα τοπικά ζητήματα, αλλά πέραν αυτών να κυνηγάει και να προωθεί την ανάπτυξη της πόλης, η οποία, όπως σημείωσε, είναι πόλη συνταξιούχων και γι’ αυτό δεν έχει μέλλον.

«Χρειάζεται λοιπόν, ο εκάστοτε Δήμαρχος να βρίσκεται επικεφαλής αυτής της προσπάθειας για νέους ορίζοντες, για να δούμε τι φταίει, τι μπορούμε να κάνουμε, πως μπορούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις», υποστήριξε.

Έθιξε δε διεξοδικά το μείζον ζήτημα του νερού τονίζοντας πως έχουν περάσει 25 χρόνια από τη θητεία του, που έγινε το τελευταίο βήμα, και δεν έχει γίνει τίποτα και οι Βολιώτες συνεχίζουν να αγοράζουν εμφιαλωμένο ή να τρέχουν στις βρύσες γειτονικών κοινοτήτων.

«Κάτι πρέπει να κάνουμε πολύ σύντομα και πολύ γρήγορα. Δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε. Η κλιματική αλλαγή έρχεται, ήρθαν ήδη τα φαινόμενα ξηρασίας. Έχουν καταντήσει τα βασικά και κυρίαρχα ζητήματα, να μην κουβεντιάζονται. Πρέπει να επανατοποθετηθούμε στα βασικά ζητήματα της πόλης και της περιοχής μας με τη  δημοτική αρχή μπροστά, με τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές», σημείωσε.

Αναφερόμενος τέλος και στον Περιφερειακό, ο κ. Πιτσιώρης έκρουσε καμπανάκι κινδύνου, καθώς εντόπισε τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίησή του, η οποία ξεκίνησε επί δικής του θητείας, ενώ σημείωσε πως και τα έργα του σιδηροδρόμου, της ηλεκτροκίνησης προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. «Ο περιφερειακός χρειάστηκε 20 χρόνια για να γίνει, μην χαθούν κι άλλα 20 χρόνια, θα χαθεί η Μαγνησία», κατέληξε.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.