Δώρα Καναβιτσά: Ανασφάλεια και προβλήματα κυριαρχούν στους επαγγελματίες της Μαγνησίας

Ιδιοκτήτες ακινήτων καταγγέλλεται ότι ζητούν «μαύρα» τη διαφορά του 40% που δεν πλήρωσε το κράτος

Ανασφάλεια και πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες την περίοδο του δεύτερου lock down, καθώς δεν υπάρχουν τζίροι, είναι αμφίβολο πότε θα ανοίξουν, ενώ τα έξοδα τρέχουν. Υπάρχουν φόβοι ότι όταν επιτραπεί ξανά η λειτουργία των καταστημάτων, θα υπάρξουν πολλά λουκέτα και μικρή έκρηξη ανεργίας. Παράλληλα υπάρχουν καταγγελίες ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν μήνες να πάρουν ενοίκια, πιέζουν τους μισθωτές να πληρώσουν μαύρα, ποσοστό 40% που δεν πλήρωσε το κράτος, με την …απειλή ότι δεν θα τους ανανεώσουν τα μισθώματα!
Τα παραπάνω ανέφερε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τον Ηλία Κουτσερή, η Δώρα Καναβιτσά, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Μαγνησίας, που ανέφερε ότι υπάρχει μια ανασφάλεια, με δεδομένα που αλλάζουν κάθε μέρα, ένα σύστημα «ακορντεόν», οι επαγγελματίες δεν ξέρουν τι τους περιμένει, τα έξοδα τρέχουν, όπως τα ενοίκια, οι ασφαλιστικές εισφορές οι ρυθμίσεις οφειλών σε δόσεις, οι επιταγές παίρνουν απλά μια μετάθεση χρόνου και κάποια στιγμή πρέπει να βρεθούν τα μετρητά για να πληρωθούν.

«Επιβαρύνονται την έκπτωση οι ιδιοκτήτες!»

Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ τόνισε ότι έχει δεχτεί καταγγελίες επαγγελματιών της εστίασης ότι τους πιέζουν οι ιδιοκτήτες να δώσουν κάποια από τη διαφορά του 40% που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, αλλιώς δεν θα τους ανανεώσουν τα συμβόλαια.
Όπως είπε, η κυβέρνηση αποζημίωσε τους ιδιοκτήτες ακινήτων με το 40% του ενοικίου για Δεκέμβριο και Ιανουάριο, αλλά από τον Μάρτιο του 2020 που έκανε έκπτωση 40% δεν τους έχει αποζημιώσει, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται την έκπτωση οι ίδιοι.
Την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες που είναι κλειστοί, υποχρεούνταν μέχρι και τον Δεκέμβριο να πληρώνουν ενοίκια με έκπτωση 40%, για τον Ιανουάριο σε ορισμένους κλάδους χαρίστηκε τελείως το ενοίκιο, ενώ αναμένεται η απόφαση που θα ληφθεί για τον Φεβρουάριο.
Η κα Καναβιτσά εξήγησε ότι η υπολειτουργία αφορά όλους τους κλάδους, δεν υπάρχουν έσοδα, οι άνθρωποι ζουν στενάχωρα και λογικό είναι να περιορίζουν όλες τους τις δραστηριότητες.

Πολλές οι υποχρεώσεις

Η ανασφάλεια αυτή, ανέφερε η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, δημιουργείται από το ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, που άλλα είναι σε καλή κατεύθυνση, άλλα θα έπρεπε να έχουν κάποια συμπληρωματικά στοιχεία, δίνουν απλώς μια μετάθεση πληρωμών. Όπως ανέφερε η επιστρεπτέα προκαταβολή 1, 2 και 3 όλα τα χρήματα πρέπει να δοθούν πίσω, στην επιστρεπτέα 4 και 5 το ήμισυ είναι δάνειο και αυτό γίνεται γιατί δεν έχουμε αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους επαγγελματίες.
Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, είπε ότι τα χρήματα που δόθηκαν ως επιστρεπτέα προκαταβολή πήγαν σε υποχρεώσεις και όταν κληθούν να τα επιστρέψουν οι επαγγελματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα, γιατί δεν γνωρίζουν πότε θα ανοίξουν και αν θα έχουν δουλειά.
«Δεν γίνεται να είσαι κλειστός για 4-5 μήνες και να κληθείς να δώσεις οφειλές τόσων μηνών στο επόμενο εξάμηνο ή στον επόμενο χρόνο. Η αγορά βγήκε από ένα μνημόνιο, πριν ξεκινήσει ο κορωνοϊός και είχαμε αρχίσει να στεκόμαστε στα πόδια μας και να βγάζουμε τα έξοδά μας, πόσο μάλλον τώρα που θα αντιμετωπίσουμε χρέη του προηγούμενου και του τρέχοντος lock down μαζεμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος των επαγγελματιών.
Σύμφωνα με την κα Καναβιτσά, με το που θα ανοίξουν τα μαγαζιά, οι επαγγελματίες θα βρουν μπροστά τους όλα τα ΤΕΒΕ που οφείλουν τις επιταγές αι τα δάνεια που έχουν μεταθέσει, τα ενοίκια, κοινωφελείς οργανισμούς κλπ. και τότε θα πρέπει να αναρωτηθούν οι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες αν μπορούν να συνεχίσουν ή όχι. Η ίδια εξέφρασε φόβο ότι θα υπάρξουν πολλά λουκέτα και μικρή έκρηξη ανεργίας.

Υπολειτουργούν πολλές επιχειρήσεις

Υπάρχουν σωματεία της δύναμης της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Μαγνησίας, που βρίσκονται σε αναστολή εργασιών, ενώ υπάρχουν και Σωματεία που υπολειτουργούν.
Ως παράδειγμα η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ ανέφερε το Σωματείο Ενοικιαζόμενων Δωματίων, που δεν έχει κλείσει με κρατική εντολή, αλλά δεν δουλεύουν, εφόσον δε δουλεύει η εστίαση και δεν υπάρχουν μετακινήσεις από νομό σε νομό. Παρόλα αυτά, επειδή δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, μένουν έξω από τα μέτρα που αφορούν επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή.
Για τον κλάδο των κομμωτηρίων τόνισε ότι παρόλο που δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι κάνει διασπορά του κορωνοϊού, αφού στα κουρεία και κομμωτήρια τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, έκλεισαν κι αυτά μαζί με το λιανεμπόριο.
Για το κλάδο των σχολικών κυλικείων είπε ότι δούλεψε το 2020 μόνο τρεις μήνες και το 2021 μπαίνει πολύ δύσκολα. Τα κυλικεία των Δημοτικών Σχολείων άνοιξαν, μαζί με τα σχολεία, αλλά με πολύ αμφίβολο μέλλον.
Για τις λαϊκές αγορές ένδυσης και υπόδησης, τόνισε ότι επειδή υπήρχε ένα θέμα με τον Δήμο ήταν κλειστές και 15 μέρες πριν το lock down, τρεις μήνες δεν εργάζονται, ενώ μπαίνουν στον τέταρτο μήνα χωρίς να έχουν δουλέψει καθόλου…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.