Ε. Τσάμης: «Λάθος το μήνυμα του Υπ. Υγείας προς τον κόσμο- Δεν έχουμε αφήσει πίσω την πανδημία»

Ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να προσέχει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας

Λάθος μήνυμα περνάει το Υπουργείο Υγείας προς τον κόσμο, ύστερα από την ανακοίνωση της απόφασης της άρσης των μέτρων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ. Ευθύμιο Τσάμη, ο οποίος πρόσκειται αρνητικά στην συγκεκριμένη απόφαση. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ξεκαθάρισε ότι η πανδημία είναι ακόμα εδώ, συμβουλεύοντας τον κόσμο να συνεχίσει να προσέχει.

«Δεν έχουμε αφήσει πίσω την πανδημία, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Τσάμης. Εξήγησε ότι τα κρούσματα πανελλαδικά μπορεί να μην αγγίζουν έναν τεράστιο αριθμό, όμως δεν πρέπει να τα υποτιμούμε. Μιλώντας δε για την περιοχή μας τόνισε ότι τα 300 και 350 καταγεγραμμένα κρούσματα την ημέρα δεν είναι λίγα. «Ακόμα ταλαιπωρείται κόσμος (σ.σ. από την πανδημία) ασχέτως αν δεν καταλήγει στο νοσοκομείο. Δεν έχει μείνει πίσω το πρόβλημά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα που δίνει ο Υπουργός Υγείας μέσω των ανακοινώσεων της άρσης των περιοριστικών μέτρων και σύμφωνα με τον κ. Τσάμη είναι ότι έχει μειωθεί το πρόβλημα με την πανδημία ή ακόμα ότι έχει εξαλειφθεί. Για τον γιατρό κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, βασιζόμενος ακόμα μια φορά στα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά, αλλά και στους θανάτους. «Είναι πάρα πολλοί οι νεκροί, όπως και οι διασωληνωμένοι οι οποίοι έχουν σταθεροποιηθεί στους 350», τόνισε ο ίδιος.

Δεδομένης της απόφασης χαλάρωσης των μέτρων και άρα της εύκολης συνάντησης των ανθρώπων μεταξύ τους, ο κ. Τσάμης από πλευράς του συμβούλεψε τον κόσμο να συνεχίσει να προσέχει όσο γίνεται, κρατώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση μάσκας, ειδικά σε χώρους με συνωστισμό.

Ο ίδιος εκτιμά ότι με υπάρχοντα στοιχεία μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου, λόγω καιρικών συνθηκών, η πανδημία και τα αντίστοιχα κρούσματα φθίνουν, στην αντίπερα όχθη όμως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της εμφάνισης μιας νέας μετάλλαξης από τον Σεπτέμβριο και έπειτα. «Μπορεί να εμφανιστεί κάποια μετάλλαξη περισσότερο υπερθετική, που θα χρειαστεί να περιορίσουμε πάλι τις δραστηριότητές μας, ελπίζω όχι σε μεγάλο βαθμό ή ακόμα και καθόλου. Δεν μπορείς να προσβλέψεις τι θα γίνει», υπογραμμίζει ο κ. Τσάμης.

Ο κ. Τσάμης με αφορμή την χαλάρωση των μέτρων είπε πως ναι μεν πρέπει να επανεξεταστεί και να επικαιροποιηθεί το θέμα της αναστολής των υγειονομικών που δεν έχουν προβεί σε εμβόλιο, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως δικαιούνται να είναι ανεμβολίαστοι ή να έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται πλήρως. «Πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό. Από την άλλη, εμείς επιμένουμε ότι είναι αδιανόητο να υπάρχει υγειονομικός ανεμβολίαστος, ειδικά γιατρός. Είναι ΄΄απέναντι΄΄ στην επιστήμη του», επεσήμανε ο γιατρός για ακόμα μια φορά.

«Πρέπει να γίνουν όσες επαναληπτικές
δόσεις του εμβολίου χρειαστούν»

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους ιδιώτες γιατρούς σημείωσε ότι έχει μειωθεί η «δράση» τους σχετικά με το πόσο επηρέαζαν τον πληθυσμό, τόνισε, όμως, πως δεν έχει σταματήσει. Ταυτόχρονα, σχολίασε ότι οι κυβερνώντες προβαίνουν εξίσου σε «λάθος κινήσεις», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, απομακρύνοντας τον κόσμο από την διαδικασία του εμβολιασμού. Σχετικά με τις λάθος κινήσεις, έφερε ως παράδειγμα την ανακοίνωση ότι από το πλήθος των διασωληνωμένων, το 44% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, καθώς, όπως τόνισε ο γιατρός, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σημείωσε δε, ότι το ποσοστό του πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένο με τρεις δόσεις είναι μόλις το 52%, χαμηλός αριθμός για τον κ. Τσάμη. «Ο κόσμος δεν πρέπει να σταματήσει να πιστεύει στο εμβόλιο. Δεν πρέπει να αμφιβάλει για το εμβόλιο, καθώς έχουμε τεράστια γνώση σχετικά. Πρέπει να γίνουν όσες επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου χρειαστούν, όπως γίνεται και με άλλα εμβόλια», κατέληξε ο κ. Τσάμης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.