Ένωση Καταναλωτών Βόλου: 139 τρόποι να κερδίζετε χρήματα!

Μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, με την οποία προστατεύεται το περιβάλλον

Οδηγό εξοικονόμησης ενέργειας με 139 τρόπους εξέδωσε η Ένωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, ώστε να μπορέσει κάποιος να εξοικονομήσει ενέργεια – χρήματα και να προστατέψει το περιβάλλον.
Η ΕΝ.ΚΑ. αναφέρεται στη στάση μας χωρίς αυτοκίνητο, αλλά και με αυτοκίνητο (μοιραζόμαστε διαδρομές κάνουμε σέρβις για οικονομία, αγοράζουμε αυτοκίνητο με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου όπως υβριδικό) και οδηγώντας με συμβουλές για στροφές του κινητήρα για οικονομική λειτουργία, χωρίς αυξομειώσεις ταχύτητας και χρησιμοποίηση του κλιματισμού μόνο σε ανάγκη, καθώς αυξάνει 20% την κατανάλωση.
Θέρμανση και δροσιά
Για το θέρμανση και δροσιά με φυσικά μέσα η Ένωση Καταναλωτών συστήνει το καλοκαίρι αερισμό των χώρων με κλειστό κλιματιστικό, κατεβάζουμε τέντες και κλείνουμε τα παντζούρια για προστασία από τον ήλιο και το βράδυ ανοίγουμε για φυσική δροσιά. Το χειμώνα αερίζουμε το σπίτι μεσημέρι αφύ κλείσουμε το καλοριφέρ, την ημέρα ανοίγουμε κουρτίνες και παντζούρια για ζέστη από τον ήλιο και το βράδυ κλείνουμε παντζούρια, κουρτίνες και εσωτερικές πόρτες για ζέστη στο χώρο και δεν καλύπτουμε τα θερμαντικά σώματα με κουρτίνες, καλύμματα και έπιπλα γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοση τους.

Σημαντικό ρόλο στην οικονομία για θέρμανση παίζει η μόνωση με διπλά τζάμια σε πόρτες και παράθυρα, με αεροστεγανωτική ταινία και με μόνωση του σπιτιού και της ταράτσας, ενώ μονώμουμε τους εκτεθειμένους σωλήνες (καλοριφέρ ή θερμοσίφωνα) που μεταφέρουν ζεστό νερό στο σπίτι.
Όσον αφορά στη θερμοκρασία ενός κτιρίου, ρυθμίζουμε το θερμοστάτη στους 18-19οC τον χειμώνα, κλείνουμε τα καλοριφέρ στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε και διατηρούμε κλειστές τις πόρτες των συγκεκριμένων δωματίων, δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρικές θερμαντικά σώματα ή αερόθερμα, παρά μόνο σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης, προτιμώντας θερμάστρες υγραερίου και διερευνούμε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης όπως
ενεργειακό τζάκι ή καυστήρα και σόμπα πέλετ.
Για το κλιματιστικό επιλέγουμε κλιματιστικά ενεργειακής κατηγορίας τουλάχιστον Α για εξοικονόμηση ενέργειας, ρυθμίζουμε το θερμοστάτη στους 26-27 οC, κάνουμε συντήρηση των κλιματιστικών μας και της εξωτερικής μονάδας κάθε 2-3 χρόνια και καθαρίζουμε συχνά τα φίλτρα, για να λειτουργούν καλύτερα και πιο αποδοτικά.

Τι να προσέξετε στις συσκευές
Οι μικρές σε Watt ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγάλες, τις λειτουργούμε τις συσκευές με την ρύθμιση «economy» ενεργοποιημένη (εφόσον διαθέτουν) και τις κλείνουμε από τον κεντρικό
διακόπτη (ON/OFF), όχι από το τηλεχειριστήριο (Stand-by). Χρησιμοποιούμε πολύμπριζα με διακόπτη και τον κλείνουμε όταν δεν χρησιμοποιούμε τις συσκευές. Όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές, επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α), προτιμούμε την κλασική αντί της ηλεκτρικής σκούπας, όποτε αυτό είναι εύκολο και στεγνώνουμε φυσικά τα πλυμένα ρούχα μας (ήλιο – αέρα) και όχι στο στεγνωτήριο. Ρυθμίζουμε το πλυντήριο στο ειδικό οικονομικό πρόγραμμα, αν είναι μισογεμάτο, πλένουμε στους 40 οC εξοικονομώντας 20% του κόστους θέρμανσης του νερού και εκμεταλλευόμαστε το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ εξοικονομώντας 40% από το κόστος του ρεύματος, ενώ επιλέγουμε το πλυντήριο με τη μικρότερη κατανάλωση νερού και ρεύματος, επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α). Ο θερμοσίφωνας είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές στο σπίτι, καθώς καταναλώνει 3000 watt την ώρα! Ανάβουμε το θερμοσίφωνα μόνο όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό, ρυθμίζουμε το θερμοστάτη στους 40-50 βαθμούς κελσίου και προτιμάμε ντους αντί για μπάνιο σε γεμάτη μπανιέρα. Προτιμάμε το ζεστό νερό από το λέβητα φυσικού αερίου αν έχουμε παρά από τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αγοράζουμε “τηλέφωνα” ντους εξοικονόμησης που αναμειγνύουν το νερό με αέρα και μειώνουν τη κατανάλωση ζεστού νερού κατά 40% τουλάχιστον.

Φωτισμός και υπολογιστές
Για τον φωτισμό επιλέγουμε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας γιατί καταναλώνουν 80% λιγότερη ενέργεια, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (8-12 χρόνια) μειώνουν το ετήσιο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος (12 ευρώ/λάμπα). Ένας λαμπτήρας LED 7 Watt αποδίδει όσο ένας κοινός λαμπτήρας 60 Watt
Δεν αφήνουμε τα φώτα αναμμένα εκεί που δεν χρειάζονται και όταν βγαίνουμε από ένα δωμάτιο, σβήνουμε τα φώτα., ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμούμε το φυσικό φως που είναι και καλό για τον οργανισμό μας και σκοτώνει τα ακάρεα σκόνης και για ασφάλεια την νύχτα προτιμάμε τους ανιχνευτές κίνησης που ανοίγουν αυτόματα τα φώτα, αντί να αφήνουμε τα εξωτερικά φώτα διαρκώς ανοικτά.
Η ΕΝΚΑ συστήνει να προτιμάμε φορητό υπολογιστή που καταναλώνει 15 με 25 Watt σε σχέση με 400 Watt του σταθερού υπολογιστή (93% λιγότερη ενέργεια) και τονίζει ότι οι οθόνες χρησιμοποιούν μέχρι το 70% της ενέργειας των υπολογιστών, οπότε <γοράζουμε τη μικρότερη δυνατή επίπεδη οθόνη, που καταναλώνει έως και 79% λιγότερη ενέργεια. Ακόμα μας καλεί να βγάζουμε τις συσκευές από την πρίζα όταν ολοκληρωθεί η φόρτισή τους γιατί εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια χωρίς λόγο, να κλείνουμε το router όταν δεν το χρειαζόμαστε, γιατί καταναλώνει αρκετό ρεύμα ακόμη κι αν δεν είναι κάποιος online. Τέλος, η Ένωση Καταναλωτών καλεί να αξιοποιήσουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, με τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, ηλιακό σύστημα και για υποστήριξη της κεντρικής θέρμανσης, με χρήση της φυσικής θερμότητας του εδάφους για θέρμανση, με τη χρησιμοποίηση γεωθερμικών αντλιών θέρμανσης και με φωτοβολταϊκά συστήματα από την προφανή περιβαλλοντική συνεισφορά τους, μπορούν να εξελιχθούν σε μια πολύ καλή επιχειρηματική κίνηση από τα χρήματα που βγάζει κάποιος από τη ΔΕΗ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.