Γ. Καββαθάς: «Χρειάζονται άμεσα μέτρα ουσίας για την αντιμετώπιση του δεύτερου lockdown»

Τι προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα στον κλάδο της Εστίασης ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, τονίζοντας ότι μπροστά στο νέο lockdown η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα ουσίας για τη στήριξη των επαγγελματιών.
Σύμφωνα με τον κο Καββαθά, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, και το νέο lockdown θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις, ενώ χιλιάδες συμπολίτες μας θα βρεθούν πάλι με αναστολές συμβάσεων εργασίας. «Το μεγάλο στοίχημα να κρατήσουμε την υγεία μας, αλλά και ζωντανή την οικονομία και θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά και γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας» σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, με τη μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις στην επανεκκίνηση της οικονομίας να φτάνει το 46% κατά μ.ό., ενώ στην Εστίαση άγγιξε το 57% μεσοσταθμικά. Σύμφωνα μάλιστα και με τα διαθέσιμα στοιχεία, σε κάποιες επιχειρήσεις έχει χαθεί ήδη το 90% του τζίρου και κάποιες έχουν ήδη πληρώσει την κατάσταση με λουκέτα. ..
Ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει ανάλογη συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάστηκαν τα προτεινόμενα μέτρα από πλευράς επαγγελματιών που έχουν ως εξής:
-Ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης, μη επιστρεπτέο, που θα ξεκινά με 5 χιλιάδες ευρώ και θα είναι σε συνάρτηση με τον κύκλο εργασιών και τις θέσεις απασχόλησης.
-Επιδότηση κατά 100% του μη μισθολογικού κόστους έτσι ώστε να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και να μην πληρώσει η Πολιτεία περισσότερα χρήματα για επιδόματα ανεργίας και για αναστολές εργασίας.
-Μείωση των ενοικίων επαγγελματικής στέγης κατά 40% για το επόμενο εξάμηνο, τη στιγμή βέβαια που και το 60% θεωρείται δυσβάσταχτο, για τις επιχειρήσεις που δεν εισπράττουν από πουθενά.
-Ρύθμιση οφειλών με μία γενναία διαδικασία, ρεαλιστική και βιώσιμη.
-Απαλλαγή για τα δημοτικά τέλη για ένα εξάμηνο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Καββαθάς εκτίμησε ότι και το 2021 θα είναι μία δύσκολη χρονιά και για την επιχειρηματικότητα και για την κοινωνία, ενώ στάθηκε και στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που, όπως υποστήριξε θα φέρει μία βίαιη μεταφορά περιουσιών από τις μικρές επιχειρήσεις σε funds και σε νέους ιδιοκτήτες. «Είναι αδύνατο ένα νοικοκυριό με 500 ευρώ να δίνει τα 300 ευρώ για ενοίκιο στο σπίτι του και στη συνέχεια να το επανακτήσει με βάση την εμπορική αξία του. Δεν πρόκειται για μία δεύτερη ευκαιρία και είναι ψευδεπίγραφος ο νόμος» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, αναφέροντας ότι το νέο πτωχευτικό δίκαιο θωρακίζει τις τράπεζες και τα funds σε βάρος των Ελλήνων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.