Γιώργος Λεχουρίτης: «Οι καταναλωτές έχασαν 30% του εισοδήματός τους το 2021 από τις αυξήσεις…»

Άλλο 30% υπολογίζεται ότι θα χαθεί και το 2022!

Ως «φούσκα» χαρακτήρισε το φαινόμενο ακρίβειας που έχει «γονατίσει» το τελευταίο διάστημα τους καταναλωτές, ο κ. Γιώργος Λεχουρίτης, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ.), λέγοντας μάλιστα ότι είναι φαινόμενο που δεν δικαιολογείται. Μιλώντας δε στο Ράδιο ΕΝΑ αλλά και στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», είπε πως το κύμα ανατιμήσεων οδήγησε το 2021 τους καταναλωτές να χάσουν το 30% του εισοδήματός τους, γεγονός που εκτιμά ότι θα συμβεί και φέτος.

Ο κ. Λεχουρίτης αναφέρει ότι το πρόβλημα της ακρίβειας των αγαθών έχει «ξεφύγει», ξεκινώντας ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020, συνέχισε εντός του 2021 και, όπως φαίνεται, μετακυλά και στο 2022. Σημειώνει ότι το φαινόμενο της ακρίβειας δεν ήταν παροδικό, αναφερόμενος στην Κυβέρνηση που είχε προβεί σε αντίστοιχες δηλώσεις.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

«Τα ποσοστά ακρίβειας των προϊόντων που παρουσιάζει

η ΕΛΣΤΑΤ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα»

«Η ακρίβεια είναι μόνιμο πρόβλημα, το οποίο θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στους καταναλωτές γιατί αφαιρεί από το εισόδημά τους ένα μεγάλο ποσό, ώστε να μπορέσει να καλύψει όλες τις βασικές ανάγκες», τονίζει ο ίδιος, ενώ δηλώνει και αριθμητικά ότι οι πολίτες-καταναλωτές έχασαν 30% του εισοδήματός τους το 2021, ενώ εικάζει ότι το ίδιο ποσοστό από το εισόδημα θα χαθεί και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος ψέγει την Ελληνική Στατιστική Εταιρεία, καθώς αναφέρει ότι τα ποσοστά της ακρίβειας των προϊόντων που παρουσιάζει, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Δεν επιτρέπεται να έχουμε μια υπηρεσία όπως η ΕΛΣΤΑΤ, που πραγματοποιεί ελέγχους στην αγορά και να λέει πως το ψωμί αυξήθηκε στο 4,1%. Εάν είναι τόση η αύξηση από το 1,60 που είχε το ψωμί παλαιότερα, φτάνοντας στο 2,20 ευρώ το κιλό σήμερα, τότε ας πέσουμε στον … Παγασητικό», δηλώνει χιουμοριστικά ο ίδιος.

Περνώντας στην ενεργειακή αύξηση και στους λογαριασμούς, ανέφερε ότι εκτοξεύθηκε μέχρι και στο 500%, σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξε η κυβέρνηση η οποία μιλά μόνο για αύξηση ύψους 40 με 45%. Μάλιστα, γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένος και λέει πως το φυσικό αέριο αυξήθηκε έως και 416%  σε σύγκριση μάλιστα, όπως δηλώνει, με το 2020.

Τα καύσιμα δε και το πετρέλαιο θέρμανσης λέει ότι έχουν ξεπεράσει το 35% και 40%. «Δεν μπορεί να επιβιώσει έτσι ένα νοικοκυριό», τονίζει ο κ. Λεχουρίτης.

«Ως ΙΝΚΑ ισχυριζόμασταν ότι το 2021  υποστήκαμε έντονη ακρίβεια που ξεπέρασε το 30% μέσο όρο, ενώ υπήρχαν προϊόντα που αυξήθηκαν έως και 150%», εξηγεί ο κ. Λεχουρίτης, ενώ προβαίνει σε παραδείγματα: «Αυξήθηκαν τα οικοδομικά υλικά, όπως το σίδερο και το τσιμέντο και όλα τα παράγωγα αυτών».

Ως πρόεδρος του ΙΝΚΑ υποστηρίζει ότι η τωρινή ακρίβεια που υπάρχει δεν δικαιολογείται, ενώ δεν διστάζει να την αποκαλέσει «φούσκα». «Είναι μια φούσκα, όπως ήταν τα ακίνητα, το χρηματιστήριο και ούτω καθεξής. Βιώνουμε την ακρίβεια εξαιτίας της αισχροκέρδειας και της παγκοσμιοποίησης», επισημαίνει ο ίδιος και προβαίνει να εξηγήσει τα λεγόμενά του.

Το παράδειγμα των φασολιών…

«Ενώ μας είπαν πως η Καστοριά δεν είχε παραγωγή φασολιών και κυρίως γίγαντες, βλέπουμε η αγορά να έχει κατακλιστεί από φασόλια. Ή μας δουλεύουν, άρα είχαν παραγωγή, ή εισάγουν φασόλια βαφτίζοντάς τα ΄΄Καστοριάς΄΄ και τα πουλάνε μέχρι και 7,90 ευρώ το κιλό χύμα και 9,40 ευρώ το κιλό πακεταρισμένα», περιγράφει ο κ. Λεχουρίτης, και συνεχίζει  λέγοντας ότι αυτές οι αυξήσεις παρατηρούνται εξίσου στα άλευρα, στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και στα φυτοφάρμακα και, όπως σημειώνει, είναι αυξήσεις που δεν δικαιολογούνται. Αναφέρει εξίσου ότι οι εισαγωγές που γίνονται πολλές φορές είναι από την Κίνα με την ψεύτικη ένδειξη, όμως, ότι …προέρχονται από τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Δεν γίνεται το ρύζι χαλάστρας να πληρώνεται 0, 20 λεπτά το κιλό και να φτάνει στον καταναλωτή 3,50 ευρώ το κιλό και πολλές φορές να εισάγουνε ρύζι, να το ανακατεύουν και να το βαφτίζουν ελληνικό», εξηγεί ο πρόεδρος, ενώ συμπληρώνει ότι το ίδιο γίνεται με τις πατάτες, αλλά και με τις ελιές Αιγύπτου.

«Το χοιρινό το 2020, παρότι είχαν ακριβές τις ζωοτροφές έπεσε η τιμή, ενώ θα έπρεπε σε σύγκριση με το 2020 να είχε ακριβύνει, εφόσον ακρίβυνε η πρώτη ύλη», εξηγεί ο πρόεδρος για να επισημάνει για ακόμα μια φορά ότι η ακρίβεια είναι «παιχνίδι που παίζεται παγκοσμίως».

«Ερευνώ και αγοράζω»

Αναφερόμενος πάλι στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό ρεύμα και στην ακρίβεια που έχουν υποστεί, θεωρεί πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, γεγονός που επίσης, όπως σημειώνει, δεν δικαιολογείται.

«Όλα αυτά είναι αδιανόητα και συμπερασματικά σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει. Κάποιοι αισχροκερδούν και η πολιτεία μένει αμέτοχη, χωρίς να πραγματοποιεί κανέναν έλεγχο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν γραμμές άμυνες από την πλευρά του καταναλωτή, ώστε να «μπει φρένο» στην ακρίβεια των προϊόντων. Δηλώνει πως οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν τις προσφορές που υπάρχουν καθημερινά στα σούπερ μάρκετ. «Το δίπτυχο ΄΄ερευνώ και αγοράζω΄΄ πρέπει να συμβαίνει σε όλη τη γκάμα της αγοράς», δηλώνει ο κ. Λεχουρίτης προς τους καταναλωτές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.