Κ. Αγοραστός: Να έχουν προστιθέμενη αξία τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά

Σε αναπτυξιακούς ρυθμούς η Περιφέρεια Θεσσαλίας- Τα έργα στη Μαγνησία

Με το βλέμμα στην ανάπτυξη προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη να επισημαίνει, με αφορμή και την συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, πως χρειάζεται ταχύτητα, ρυθμός, απλοποίηση των διαδικασιών, αποτελεσματικότητα και συνέργια προκειμένου να “πέσουν” γρήγορα τα κονδύλια στην πραγματική αγορά και να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία. Αυτή είναι και η γραμμή που ακολουθεί η Περιφέρεια Θεσσαλία στο σχεδιασμό των έργων, με τη Μαγνησία να είναι στο επίκεντρο, τόσο με το Υποβρύχιο Μουσείο στην Αλόννησο, που θα εγκαινιαστεί την 1η Αυγούστου και θα επιφέρει προστιθέμενη αξία στον τουρισμό, αλλά και με την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου και τα έργα υποδομών, που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προωθούνται.

Θετική εξέλιξη η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής
Με πολύ θετικά λόγια σχολίασε ο κ. Αγοραστός τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής, που είχε ως αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι από τις κερδισμένες με πάνω από 70δις ευρώ.
“Είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία δίνει προοπτική και δημιουργεί ένα οξυγόνο ανάπτυξης στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη και ήταν σαφής και η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Νομίζω ότι η διαδικασία προχωράει ούτως ώστε ,όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να μπορέσουμε να “ρίξουμε” τα χρήματα και τα κεφάλαια τα οποία εξασφαλίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στην πραγματική οικονομία και να γίνουν θέσεις εργασίας”, είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.
Εκείνο βέβαια που τόνισε είναι πως χρειάζεται ταχύτητα, ρυθμός, απλοποίηση των διαδικασιών , αποτελεσματικότητα και οπωσδήποτε συνέργια για να επιτευχθεί το ζητούμενο αποτέλεσμα, με τον κ. Αγοραστό να τονίζει πως καλώς είπε ο Πρωθυπουργός πως δεν θα σκορπιστούν τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου.
“Δεν θα ξοδευτούν τα χρήματα σε ενέργειες, που δεν θα δημιουργούν θέσεις εργασίας, που δεν θα “χτυπούν” την ανεργία, που δεν θα δημιουργούν πρόσθετο εισόδημα στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σημαίνει ότι θα έχουν προστιθέμενη αξία κι αυτό είναι το ζήτημα, το στοίχημα, η διαδικασία. Άλλωστε γι’ αυτό πέφτουν τα χρήματα αυτά στην αγορά για να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και την οικονομία, διότι μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει η ανάκαμψη”, σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως η ταχύτητα και ο ρυθμός των κινήσεων θα καθορίσει την αποτελεσματικότητα της πολιτείας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Εργοστάσιο srf: Δεν θα επανεισάγει το θέμα το περιφερειακό συμβούλιο
Μιλώντας για το εργοστάσιο srf που σχεδιάζει ο Δήμος Βόλου, ο κ. Αγοραστός και με αφορμή τη συνάντηση με τον Γεν. Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, τόνισε πως το περιφερειακό συμβούλιο δεν θα εισάγει εκ νέου το θέμα προς συζήτηση, όπως εγγράφως ζήτησε ο Δήμος Βόλου, επισημαίνοντας πως έχει λάβει απόφαση, η οποία όμως έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και μπορεί να μην τη λάβει υπόψη της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
” Ο προηγούμενος Εθνικός Σχεδιασμός προέβλεπε ότι μπορούν να παράγονται και rdf, srf και οτιδήποτε. Αυτό είναι ο νόμος και ουδέποτε το έκρυψε κανένας, μετά έρχονται οι ΦΟΣΔΑ, που απαρτίζονται από όλους τους Δήμους κι έχουν ευθύνη για τον σχεδιασμό. Δεν τον κάνει η Περιφέρεια. Κανείς δεν λέει ότι απαγορεύονται αυτά, απλώς κάνεις μία επιλογή ανάλογα και με την κοινωνική διάσταση που έχει πάρει το θέμα ή με την πολιτική που θέλει ο κάθε ΦΟΣΔΑ να ακολουθήσει στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Είναι δική τους απόφαση, δική τους επιλογή και το περιφερειακό συμβούλιο λέει μια άποψη πολιτική και στηρίζεται στη μέχρι τώρα πορεία που έχει τηρήσει. Έχει κρατήσει μία διαχρονική στάση απέναντι στα εναλλακτικά καύσιμα”, τόνισε ο κ. Αγοραστός για ακόμη μια φορά θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως το περιφερειακό συμβούλιο δεν είναι αυτό που αποφασίζει για το μέλλον μίας τέτοιας μονάδας.

Αναβάθμιση του Χιονοδρομικού με επένδυση 15εκ. ευρώ
Την ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης μίλησε για σημαντικά έργα που θα αναβαθμίσουν τη Μαγνησία με ένα από τα κορυφαία αυτό της επένδυσης για την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου, προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ.
Ο κ. Αγοραστός σημείωσε πως η μελέτη εκτυλίσσεται πολύ καλά, σχολιάζοντας πως όσο πιο ολοκληρωμένη και καλή μελέτη υπάρχει για τα έργα, τόσο πιο εύκολα μπορεί να ολοκληρωθούν.
Η αναβάθμιση του χιονοδρομικού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αντικατάσταση όλων των λιφτ, κλειστά λιφτ, ένα λιφτ που θα ανεβαίνει από το πρώτο πάρκινγκ στην κορυφή του βουνού, αλλά και ένα σαλέ με πανοραμική θέα. Η χρηματοδότηση θα είναι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και όχι από ιδιώτη και θα εξεταστεί ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίησή του.
Ο ίδιος σημείωσε πως δεν προβλέπεται να λειτουργεί το Χιονοδρομικό με τεχνητό χιόνι, γιατί το Πήλιο δεν “πιάνει” χαμηλές θερμοκρασίες, λόγω του υψόμετρού του.

Δύο δημοπρατήσεις για το δίκτυο ύδρευσης του Βόλου
Στο μεταξύ, ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε και στο μεγάλο έργο που αφορά στο δίκτυο ύδρευσης του Βόλου, για το οποίο έχουν γίνει δύο δημοπρατήσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί γρηγορότερα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 18 εκ. ευρώ.
” Έχει δημιουργηθεί πρόβλημα γιατί έδωσε μεγάλη έκπτωση ο αρχικός εργολάβος και μετά δεν μπορούσε να το κάνει. Δυστυχώς οι μεγάλες εκπτώσεις δημιουργούν προβλήματα”, είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την μελέτη του έργου.

Έργο για όλη την ανθρωπότητα το Υποβρύχιο Μουσείο Αλοννήσου
Την 1η κι όχι στις 3 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Υποβρύχιου Μουσείου στην Αλόννησο παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη. Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας πως “αποδίδουμε στην ανθρωπότητα τον “Παρθενώνα” των Υποβρύχιων Μουσείων γιατί από άποψη μοναδικότητας είναι ισάξιο του Παρθενώνα. Είναι και το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο που μπορεί να επισκεφθεί άνθρωπος. Έχουμε λάβει γι’ αυτό το έργο τέσσερα βραβεία, δύο από την Ευρώπη και δύο από την Ελλάδα. Πρόκειται για μια πραγματική καινοτομία και ένα έργο που δεν είναι μόνο για φέτος, αλλά για όλα τα χρόνια από δω και πέρα”.
Αυτή τη στιγμή μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δουν το ναυάγιο από πέντε κάμερες, να επισκεφθούν τα κέντρα για ψηφιακή κατάδυση, να δουν τι υπήρχαν σε αυτά τα ναυάγια. Μάλιστα το εν λόγω Υποβρύχιο Μουσείο είναι το πρώτο που θα ανοίξει τις πύλες του στην Ελλάδα, ενώ όλα τα διεθνή μέσα και από την Αμερική και από την Αγγλία έχουν γράψει διθυράμβους. Να σημειωθεί πως όπως επεσήμανε ο κ. Αγοραστός το Υποβρύχιο Μουσείο είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Ελλάδα στον τουρισμό και απευθύνεται σε μια αγορά περί των 25 εκ. ανθρώπων, που ασχολούνται με την υποβρύχια κατάδυση.

Στόχος η ανάπτυξη στη Θεσσαλία
Τέλος, ο κ. Αγοραστός τόνισε πως η ανάπτυξη μέσω της στήριξης των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι προτεραιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σημειώνοντας πως προχωρούν όλα τα εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα επενδυτικά προγράμματα του leader, τα επενδυτικά προγράμματα για αγροτικές επιχειρήσεις, αλλά και τα αναπτυξιακά έργα που προχωρούν.
Τέλος, σημείωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με στελέχη της Aegean, πιθανώς για το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.