ΚΥ Σκοπέλου: «Παρασκευαστής μικροβιολογικού εργαστηρίου εκτελεί χρέη οδηγού ΕΚΑΒ»!

Απάντηση δίνουν στον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ οι γιατροί του ΚΥ Σκοπέλου

Εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, με τις ελλείψεις ιατρών, εργαζομένων σε συγκεκριμένες ειδικότητες και ζήτησαν την συνδρομή της 5ης ΥΠΕ και της πολιτείας για την επίλυσή τους. Πρόκειται για τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου, οι οποίοι μόλις προχθές σε επιστολή τους παρέθεσαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα που τομέα υγείας του νησιού, λίγο πριν αυτό κατακλυστεί από επισκέπτες λόγω θερινής περιόδου. Χθες, ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτης Σερέτης απάντησε στα ζητήματα, όμως οι απαντήσεις του δεν ήταν επαρκείς σύμφωνα με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας, οι οποίοι επαναφέρουν την συζήτηση περί των ελλείψεων και των λύσεων που μάλλον δεν έχουν δοθεί. Χαρακτηριστικό δε στην απάντησή τους , που αναδεικνύει και το πρόβλημα είναι πως παρασκευαστής μικροβιολογικού εργαστηρίου εκτελεί χρέη οδηγού ΕΚΑΒ!

 

Ειδικότερα οι γιατροί του Κέντρου Υγείας σε νέα τους επιστολή απαντούν στον κ. Σερέτη επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «

Ο διαγωνισμός για την ανακατασκευή έχει κηρυχθεί δύο φορές άγονος. Αναμένουμε την ευόδωση του διαγωνισμού και τη δρομολόγηση του έργου.

Αναφορικά με την επάνδρωση των ασθενοφόρων του ΚΥ, μόνο ως παρεξήγηση από μεριάς της Υ.ΠΕ. μπορούμε να εκλάβουμε την αναφορά για ύπαρξη 5 οδηγών που εκτελούν βάρδιες και ενός οδηγού on call. Οι οδηγοί του ΕΚΑΒ στο ΚΥ Σκοπέλου είναι 4. Μόνο αν συμπεριλάβουμε τον οδηγό του ΠΠΙ Αλοννήσου, το οποίο υπάγεται διοικητικά στο ΚΥ Σκοπέλου, και τον παρασκευαστή του ΚΥ που καλείται πολλές φορές να καλύψει τις ακάλυπτες πρωινές βάρδιες του ΕΚΑΒ, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στον αριθμό των 6 ατόμων.

Συνεχίζοντας με το ζήτημα του ακτινολογικού μηχανήματος, ανατρέξαμε στην  προκήρυξη 6Κ/2020 και διαπιστώσαμε ότι τα οριστικά αποτελέσματα αυτής δημοσιεύθηκαν στις 7/6/2022. Παρ’όλα αυτά δεν έχουμε λάβει κάποια επίσημη ενημέρωση από την Υ.ΠΕ. καθ όλο το διάστημα του τελευταίου χρόνου για το αν θα αναλάβει υπηρεσία ο επιτυχόντας. Καλούμε, λοιπόν, την 5η Υ.ΠΕ. να ανακοινώσει δημόσια το χρονοδιάγραμμα για την πλήρωση της θέσης.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των ακτινοχειριστών με βάση τον Ν.5015/2023, δεν θεωρούμε ότι λύνει το πρόβλημα, αλλά καλύπτει παροδικά τα κενά τους καλοκαιρινούς μήνες, αμελώντας την φροντίδα υγείας των μόνιμων κατοίκων που διαμένουν στο νησί όλο τον χρόνο.

Το γεγονός ότι έχουν προκηρυχθεί θέσεις Διευθυντών Γενικής Ιατρικής για το ΚΥ αληθεύει. Η τελευταία προκήρυξη του Μαρτίου μάλιστα κρίθηκε άγονη. Θα πρέπει, όμως, να επισημανθεί ότι η διαβίωση στην Σκόπελο, όπως και στα περισσότερα νησιά, συνεπάγεται ιδιαίτερων δυσκολιών. Συνεπώς, πρέπει να δοθούν και επιπλέον κίνητρα για την κάλυψη αυτών των θέσεων, τα οποία προφανώς και δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομικά. Οι ειδικοί που καλούνται να επανδρώσουν ένα ΚΥ σε νησί, το οποίο στην πράξη παίζει ένα ρόλο ευρύτερο της πρωτοβάθμιας δομής υγείας, γνωρίζουν πολύ καλά τις συνθήκες που επικρατούν και γι’ αυτό τον λόγο δεν ανταποκρίνονται στις προκηρύξεις. Γνωρίζουν  πως θα έρθουν αντιμέτωποι με δομές χωρίς δυνατότητα απεικονιστικών και μικροβιολογικών εξετάσεων και τις περισσότερες φορές με σημαντικές ελλείψεις και σε προσωπικό. Αν δεν υπάρξει σχέδιο αντιμετώπισης όλων των ελλείψεων συνολικά, το ντόμινο παραιτήσεων θα συνεχιστεί και οι θέσεις θα μένουν ακάλυπτες.

Ακόμα, δεν δίνεται καμία απολύτως απάντηση στο ζήτημα του μικροβιολογικού εργαστηρίου. Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι δεν υπάρχει παρασκευαστής. Υπάρχει και μάλιστα εκτελεί και χρέη οδηγού ΕΚΑΒ! Αυτό που αναδείξαμε είναι η έλλειψη εξοπλισμού που δεν επιτρέπει στον παρασκευαστή να εργαστεί, καθώς το μηχάνημα της γενικής αίματος έχει σταλεί εδώ και δύο μήνες για επισκευή και δεν έχει επιστραφεί ακόμα, ενώ δεν διαθέτουμε καν αναλυτή για βιοχημικό έλεγχο. Το γεγονός της συνεργασίας με το ΚΥ Σκιάθου, δηλαδή η αποστολή δειγμάτων για έλεγχο περιορισμένων τιμών κάθε δεύτερη Τρίτη, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ούτε του τακτικού ελέγχου, αλλά ούτε και του διαγνωστικού ελέγχου σε επείγουσα βάση».

 

Σημειώνεται ότι η επιστολή υπογράφεται από την  Διευθύντρια Γενικής Ιατρικής του ΚΥ Ελένη Σαλακίδου και τους αγροτικούς ιατρούς Νίκη Ζάγκα, Γιάννη Κουκουλίτσιο, Ανδρέα Οικονομίδη, Ασημίνα Παχή, Αθηνά Τσουκαράκη και Στέλλα Χατζηευφραιμίδου.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.